ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Μάη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βιβλίο

Πνευματικός "οδηγητής"

Στις "ήσυχες μέρες" μας, μέρες ιδεολογικού "νιρβάνα" της πλειοψηφίας της ελληνικής και διεθνούς διανόησης, ανάγκη πάσα είναι να αντλήσουμε ιδεολογοπνευματική "τροφή" από τη δημιουργία ασυμβίβαστων "οδηγητών" του παρελθόντος. Εξάλλου, στα χρόνια αυτά που δείχνουν "και την πνευματική στείρωση και ανωμαλία που σφίγγει το φτωχό μας τόπο",το έργο τέτοιων δημιουργών του παρελθόντος παραμένει διαχρονικό, επίκαιρο, "κλασικό". Κορυφαίο παράδειγμα πνευματικού "οδηγητή", υπήρξε ο παραμερισμένος από την Παιδεία μας, γι' αυτό άγνωστος στις νεότερες γενιές, Κωνσταντίνος Χατζόπουλος (1868 - 1920). Ο πρωτοπόρος δημοτικιστής, ο σοσιαλιστής νομομαθής, ποιητής, πεζογράφος, μεταφραστής κλασικών δραματουργών (Γκαίτε, Γκόγκολ, Σαίξπηρ, Χόφμανσταλ, Χάουπτμαν, Ιψεν, Στρίντμπεργκ κ. ά.), δοκιμιογράφος, κριτικός. Ο άνθρωπος που, μεταφράζοντάς το πρώτος και δημοσιεύοντάς το (με έξοδά του), το 1908, στη βολιώτικη εφημερίδα "Εργάτης","εισήγαγε" στην Ελλάδα το "Κομμουνιστικό Μανιφέστο" των Μαρξ - Ενγκελς. Ο Αγρινιώτης Κ. Χατζόπουλος, αν και μεγαλοκτηματίας και καταξιωμένος από τη δεκαετία του '90 σαν "νέο αίμα στην ποίηση", αηδιασμένος από την πολιτική που οδήγησε στην ήττα της Ελλάδας το '97 (βλέπε το έργο του "Αντάρτης") και διψώντας για νέες κοινωνικές ιδέες, φεύγει το 1900 για τη Γερμανία, όπου γνωρίζεται με τη γυναίκα του, Σάννυ Χαίγκμαν. Στο Μόναχο και στο Βερολίνο ιδρύει "Αδελφάτα της Δημοτικής" και υιοθετώντας τις μαρξιστικές ιδέες ιδρύει στο Μόναχο την ελληνική "Σοσιαλιστική Δημοκρατική Ενωση", προς μύηση των εκεί Ελλήνων (φοιτητών και άλλων). Μεταφράζει (1908) "Το Κομμουνιστικό Μανιφέστο" και το "Κεφάλαιο" του Μαρξ, ενώ πρωτοστατεί στις πνευματικές και σοσιαλιστικές "ζυμώσεις" στην Ελλάδα, με κείμενά του σε διάφορα έντυπα("Νουμάς", "Νέα Ζωή", "Γράμματα" της Αλεξάνδρειας, "Δελτίο του Εκπαιδευτικού Ομίλου" του Γληνού, κ. ά). Εγνοια και στόχος του έργου και της δράσης του, "το ξύπνημα του λαού, που δε γένεται σε μέρες και μήνες, μα χρόνους, χρόνους πολλούς κι εργασία πολλή από κείνους που αισθάνονται την ανάγκη να τον ξυπνήσουν", όπως έγραφε στον ομοϊδεάτη συναγωνιστή, φίλο, σπουδαίο ομότεχνό του και επιμελητή του έργου του (μετά το θάνατό του) Κωνσταντίνο Θεοτόκη.

Τα παραπάνω συνοπτικότατα ευελπιστούν απλώς να γίνουν έναυσμα για να ξεκινήσουν - κυρίως οι νέοι - τη γνωριμία τους με το έργο του Κ. Χατζόπουλου, διαβάζοντας την αξιολογότατη βιογραφική και εργογραφική μελέτη του Τάκη Καρβέλη "Κωνσταντίνος Χατζόπουλος ο πρωτοπόρος",που εκδόθηκε πρόσφατα από τη σημαντική δοκιμιογραφική σειρά "Οι δικοί μας" των εκδόσεων "Σοκόλη".

Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Αυτή είναι η "ευημερία" τους

Και κανένα άλλο στοιχείο να μην υπήρχε, τα, μαγειρεμένα έστω, στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν για την ανεργία είναι κάτι παραπάνω από αρκετά για να αποδειχθεί η παταγώδης αποτυχία της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης Σημίτη. Μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 1999 οι απολύσεις έφτασαν τις 121.207 ή σε ποσοστό 72% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 1999. Αυτή είναι η "ανάπτυξη" και "η ευημερία για όλους" που υπόσχεται ο Κ. Σημίτης και η κυβέρνησή του. Η τιμωρία τους πρέπει να είναι σκληρή και αμείλικτη στην κάλπη στις 13 Ιούνη.

Εν αναμονή!

Στα μπαλκόνια

οι "σωτήρες",

με κραυγές κενές

ή στείρες,

μέρες δίνουν

τώρα "μάχη"

και μου πρήζουν

το στομάχι!

Στις εξέδρες,

στους εξώστες

οι γνωστοί

..."ναυαγοσώστες"

κάνουν "κόντρες",

με τη σκέψη

ποιος την ψήφο

θα μου κλέψει!

Στα μπαλκόνια

αυτοί και άλλοι

μου "γαζώνουν"

το κεφάλι,

κι όπως βλέπω,

πάει, θα "πήξω"

μέχρι "μαύρο"

να τους ρίξω!

Ο οίστρος

Δικομματικη ευθυγράμμιση

Προχτες ο Δ. Ρέππας χαρακτήρισε "απολύτως αποδοκιμαστέες" τις αντιΝΑΤΟικές διαδηλώσεις, που προκαλούνται από "μικρές ομάδες" (!), όπως είπε. Την ίδια στιγμή, περίπου, η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ, η κ. Κουτσίκου, δήλωνε: "Δε διαφωνώ με διαμαρτυρίες όπου θα συμμετέχουν 10.000 άνθρωποι", αλλά "δεν είναι σωστά πράγματα αυτά, όπως οι επιθέσεις από μικρές ομάδες σε εγκαταστάσεις άλλων χωρών"! Απόλυτα σύμφωνος μαζί της και ο υφυπουργός Χρ. Πρωτόπαπας σημείωνε: "Δεν μπορεί 20 μέλη της ΚΝΕ να κάνουν εξωτερική πολιτική" και είναι "άλλο πράγμα οι διαμαρτυρίες 10.000 ανθρώπων κι άλλο αυτό που γίνεται με τέτοιες μικρές ομάδες"! Κι απο κοντά η "Καθημερινή" έγραφε προχτές: "Μια ομάδα από 100 το πολύ στελέχη του ΚΚΕ, που βρίσκονται σε... επαναστατική επαγρύπνηση, προκαλούν τα συνεχή επεισόδια στη Θεσσαλονίκη, κατά τη μεταφορά ΝΑΤΟικών στρατευμάτων προς τα Σκόπια" και εγκαλούσε την Αστυνομία γιατί "δεν ασκεί την υπηρεσία της" και "δεν εμποδίζει" τις διαδηλώσεις...

Πλήρως ευθυγραμμισμένοι όλοι τους. Γιατί, οι μαχητικές κινητοποιήσεις των κομμουνιστών και των άλλων πατριωτών και αγωνιστών της ειρήνης τους πονάνε. Γιατί, ξέρουν, ότι έχουν πίσω τους την ομοθυμη στήριξη της συντριπτικά μεγάλης πλειοψηφίας του λαού. Γιατί, γνωρίζουν, ότι καθημερινά, όλο και περισσότεροι μαχητές πυκνώνουν το αντιπολεμικό και αντιμπεριαλιστικό ποτάμι.

Περί σύγχυσης...

Ο ανορθολογισμός, η σύγχυση των εννοιών και άλλα συναφή αποτελούν, πράγματι, ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του σύγχρονου καπιταλισμού, αλλά και μερικά από τα βασικά όπλα σήμερα των κυρίαρχων δυνάμεων. Οταν, όμως, σηκώνοντας μέτωπο - υποτίθεται - στα χαρακτηριστικά αυτά, κάνεις συνειδητά το άσπρο - μαύρο και το αντίθετο, τότε γίνεσαι εσύ μπροστάρης στην επιχείρηση διαστρέβλωσης και καταστροφής του νοήματος των λέξεων. Μετατρέπεσαι - είτε το θέλεις είτε όχι - σε υπηρέτη των δυνάμεων αυτών και αν το παρακάνεις, δεν έχεις την παραμικρή διαφορά από τον κοινό συκοφάντη.

Τα σημειώνουμε όλ' αυτά, με αφορμή ένα άρθρο της κ. Φραγκουδάκη στα χθεσινά "Νέα", όπου ανάμεσα σε άλλα σημειώνει: "Σήμερα η "αριστερά" συγκλίνει με τη Χρυσή Αυγή και έχει το ΚΚΕ υποψήφιους για τις ευρωεκλογές, που βασική πολιτική θέση τους είναι να κάνουμε πόλεμο με την Τουρκία για να "πάρουμε την Πόλη"... Αριστεροί σήμερα είναι λοιπόν οι οπαδοί της βίας και του αυταρχισμού... Αριστεροί είναι όσοι καταδικάζουν τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ αλλά είναι υπέρ της σέρβικης ηγεσίας που ξεκίνησε τον πόλεμο, διέλυσε τη Γιουγκοσλαβία και επιδίωξε να εξαφανίσει τους Αλβανούς...".

Δυστυχώς, για την κ. Φραγκουδάκη - όπως και για το ναζισμό, από τον οποίο αντλεί παραδείγματα - υπάρχουν η ζωή και οι κοινωνικοί αγώνες, όπου όλα, αργά ή γρήγορα, ξεκαθαρίζουν.

Γιατί τόση στενοχώρια..;

Συχνά πυκνά, μέλη της ηγεσίας και υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΝ αναφέρονται στο ΝΑΤΟικό πόλεμο ενάντια στη Γιουγκοσλαβία και λένε, πως είναι μια ολέθρια επιλογή, που - εκτός των άλλων - υπονομεύει τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ). Και για το "ολέθρια επιλογή" καμιά αντίρρηση, αλλά για το άλλο έχουμε μια σειρά ενστάσεις και ερωτηματικά:

Για ποια συνοχή μιλάνε, μεταξύ των κυβερνήσεων των χωρών - μελών της ΕΕ και της μεγάλης πλειοψηφίας του πολιτικού κόσμου ή όλων αυτών και των λαών; Η συνοχή των πρώτων είναι δεδομένη και εκφράζεται καθημερινά σε όλα τα επίπεδα, από τα όργανα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, μέχρι τους βάρβαρους και εγκληματικούς βομβαρδισμούς. Η δεύτερη, πράγματι, δέχτηκε ένα ισχυρότατο πλήγμα, αφού αποκαλύφθηκε - στον ένα ή άλλο βαθμό, για κάθε λαό - το απεχθές και απάνθρωπο πρόσωπο του πραγματικού χαρακτήρα και της φύσης της ΕΕ. Το γεγονός αυτό, όμως, αποτελεί μια σοβαρή θετική εξέλιξη και οφείλεται, πρώτα και κύρια, στην αντίσταση του γιουγκοσλαβικού λαού. Γιατί, λοιπόν, στενοχωριέται τόσο πολύ η ηγεσία του ΣΥΝ; Μπας και φοβάται, μην τυχόν και γίνει τόσο κουλουβάχατα η ΕΕ, που ξεμείνει από... οράματα και... ιδανικά;

Πρόσωπο

Λουίζ Αρμπούρ

"Εγραψε ιστορία", απεφάνθη ο διεθνής Τύπος, η επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΠΔ) που έχει συσταθεί για τη Γιουγκοσλαβία, ανακοινώνοντας την Πέμπτη (27/5) την προσαγωγή ενός εν ενεργεία ηγέτη κράτους σε δίκη για "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας" και "παραβίαση των νόμων και εθίμων του πολέμου". Η Λουίζ Αρμπούρ, δικηγόρος που υπηρετεί το εν λόγω όργανο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, εμφανίστηκε με την αναγκαία δόση "ιερής οργής" στη σχετική συνέντευξη Τύπου - μια ηθική "ανωτερότητα" που... υπογράμμιζε το απότομο κατέβασμα των γυαλιών της σε κάθε ερώτηση των δημοσιογράφων.

Η Αρμπούρ ίσως να μην το συνειδητοποίησε, αλλά αυτό που ανακοίνωσε ήταν η υπαγωγή του ΔΠΔ - του ίδιου του ΟΗΕ - στις πολιτικές επιδιώξεις του εξόφθαλμα παρανομούντος ΝΑΤΟ. Η δίωξη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, κατά τον ΓΓ της Συμμαχίας Χαβιέ Σολάνα, "σημαίνει" πως ο Πρόεδρος της ΟΔΓ "εκπίπτει" του αξιώματός του. Η ηγεσία των ΗΠΑ, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, κάλεσε τον γιουγκοσλαβικό λαό να "ανατρέψει" τον νόμιμα εκλεγμένο, ηγέτη του. Οι υπόλοιποι ηγέτες του ΝΑΤΟ, σε ένα άνευ προηγουμένου ρεσιτάλ υποκρισίας, είπαν ότι "συμμορφώνονται" προς την απόφαση ενός "ανεξάρτητου" οργάνου που κατά κάποιον μαγικό τρόπο είναι... αποσυνδεμένο από την πολιτική.

Οι αντιδράσεις Ρωσίας, Κίνας και κάποιων μεμονωμένων πολιτικών της Δύσης αντιμετωπίστηκαν με την αναγκαία δόση "ψυχραιμίας" από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ. Ολα πρέπει να έχουν μια τιμή, σκέφθηκαν ίσως υποδορίως: το "διεθνές δίκαιο" δεν αποτελεί εξαίρεση. Αρκεί ο κατάλληλος συσχετισμός δύναμης. Και θα έρθει στα μέτρα τους. Ω, του φασισμού...

Μπ. Γ.

Επιτακτική ανάγκη

Η παραπομπή της γιουγκοσλαβικής ηγεσίας και η έκδοση εντάλματος σύλληψης του Μιλόσεβιτς από το παραμάγαζο του ΝΑΤΟ, το "δικαστήριο" της Χάγης, αποδεικνύει περίτρανα ότι στόχος των φονιάδων των λαών δεν είναι βέβαια η επίτευξη μιας "ειρηνευτικής διαδικασίας" ώστε να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στα σπίτια τους, όπως υποκριτικά από την αρχή του πολέμου δήλωναν. Αν ήταν έτσι δε θα επιδίωκαν να κόψουν τις γέφυρες για μια "συμβιβαστική" λύση. Ολοφάνερος είναι πλέον ο στόχος της κατάληψης ολόκληρης της Γιουγκοσλαβίας, η υποδούλωσή της και η μετατροπή της σε προτεκτοράτο. Δεν είναι καθόλου τυχαίες εξάλλου οι πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να στείλουν άλλους 90.000 στρατιώτες, ώστε μαζί με αυτούς που υπάρχουν γύρω από τη Γιουγκοσλαβία να φθάσουν τις 150.000, αριθμός που θεωρείται αναγκαίος για μια χερσαία εισβολή.

Μπορεί ακόμα να μη θέλουν, ίσως, ορισμένοι να πιστέψουν ότι η συμμορία του εγκλήματος θα προχωρήσει σε μια τέτοια "ακραία" πράξη, μια μαζική σφαγή ενός ολόκληρου λαού, αλλά η μέχρι τώρα γκανγκστερική συμπεριφορά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ συνηγορεί στην εκτίμηση ότι πρέπει να τα περιμένουμε όλα από δαύτους. Γι' αυτό και είναι επιτακτική, όσο ποτέ, η ανάγκη να κατέβει όλος ο λαός στους δρόμους και να στήσει οδοφράγματα στα τάγματα των δολοφόνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ