ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Μάη 1999
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ανησυχητική η αύξηση της κοινωνικής εγκληματικότητας

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την περιοδεία της στο Περιστέρι, η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στην τραγωδία στην Αλβανία. Συγκεκριμένα δήλωσε: "Δεν είμαστε σύμφωνοι να συγκεντρωθεί η πολιτική και προεκλογική προσοχή των κομμάτων στην αντιπαράθεση γι' αυτό το επεισόδιο. Είναι ένα επεισόδιο που προσφέρεται εύκολα για μικροκομματική εκμετάλλευση από την αντιπολίτευση και συμπολίτευση.

Θα έλεγα ότι όλα τα κόμματα οφείλουμε να ανοίξουμε την ατζέντα όλων των θεμάτων και να μη συρρικνώσουμε την προεκλογική προπαγάνδα σ' αυτό το ζήτημα, αποφεύγοντας έτσι το κάθε κόμμα να πει συγκεκριμένα τις θέσεις του. Αυτό που μπορούμε να προβάλουμε στον ελληνικό λαό είναι οι αιτίες της ανερχόμενης κοινωνικής εγκληματικότητας και νοσηρότητας. Υπάρχει έδαφος να καλλιεργούνται τέτοια φαινόμενα. Από κει και πέρα εγώ δε θα μπορούσα να πω αν θα μπορούσε να γίνει ο ένας ή άλλος συντονισμός. Δε νομίζω ότι τα κόμματα μπορούν να έχουν την πείρα των Σωμάτων Ασφαλείας για το πώς αντιμετωπίζουν τέτοια φαινόμενα.

Αυτό που μας απασχολεί εμάς είναι ότι μεγαλώνει η κοινωνική εγκληματικότητα και πρέπει πριν απ' όλα να χτυπηθούν οι ρίζες και οι αιτίες τους. Θα μπορούσα να πω επίσης ότι εδώ και πολλά χρόνια εμείς έχουμε θέσει το ζήτημα ότι τα Σώματα Ασφαλείας αντί να στέλνονται και να χτυπούν τις διαδηλώσεις και να χρησιμοποιούνται μηχανισμοί βίας κατά του λαού και να μετατρέπονται τώρα σε σωματοφύλακες των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, να χρησιμοποιηθούν και να εκπαιδευτούν στον κύριο ρόλο τους που είναι η καταπολέμηση της κοινωνικής εγκληματικότητας. Αυτό πρέπει να κάνουν οι αστυνομικές δυνάμεις. Δεν πρέπει να στέλνονται οι αστυνομικοί, που άλλωστε προέρχονται από το λαό, στις διαδηλώσεις. Οσοι διαδηλώνουμε, ξέρουμε να περιφρουρούμε και τις ίδιες τις διαδηλώσεις.

Τελειώνοντας, θέλουμε να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του αδικοχαμένου συμπατριώτη μας".

Σε τραγωδία κατέληξε η ομηρία

Νεκροί ένας όμηρος και ο απαγωγέας και δυο τραυματίες από την επιχείρηση της Αλβανικής Αστυνομίας, στην οποία ρίχνει όλες τις ευθύνες η ελληνική κυβέρνηση

Σε τραγωδία κατέληξε τελικά η υπόθεση της ομηρίας των εννέα αθώων επιβατών του λεωφορείου. Δύο νεκροί (ο 30χρονος Γιώργος Κουλούρης από το Σχολάρι και ο απαγωγέας 25χρονος Αλβανός Αντόνι Φλαμούρ Πίσλι) και δύο γυναίκες ελαφρώς τραυματισμένες, είναι ο τραγικός απολογισμός. Ολα έγιναν στην Αλβανία, ξημερώματα Σαββάτου, στις 6.20 τοπική ώρα, όταν η Αλβανική Αστυνομία επιχείρησε να εξουδετερώσει τον απαγωγέα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Χρυσοχοϊδης σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου χτες το πρωί, η ευθύνη βαρύνει την Αλβανική Αστυνομία, η οποία αποφάσισε να προχωρήσει στην επιχείρηση, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί στις ελληνικές αρχές. Η Αλβανική Αστυνομία απέκλεισε το δρόμο με δύο νταλίκες, τις οποίες ο δράστης πυροβόλησε και τότε επενέβησαν οι Αλβανοί αστυνομικοί. Ο δράστης πυροβολήθηκε από τους Αλβανούς αστυνομικούς, οι οποίοι πυροβόλησαν επίσης και σκότωσαν τον επιβάτη Γιώργο Κουλούρη,όταν κατέβαινε από το λεωφορείο.

Ο υπουργός χαρακτήρισε ως "επιπολαιότητα και αδιαφορία για τις ανθρώπινες ζωές" την απόφαση των Αλβανών να επέμβουν. Είπε ότι ο ίδιος και το υπουργείο Εξωτερικών είχαν αλλεπάλληλες συνομιλίες με Αλβανούς αξιωματούχους και ότι στις 8 μ.μ. της Παρασκευής από την ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα επιδόθηκε στην αλβανική κυβέρνηση νότα, με την οποία τέθηκαν οι προτεραιότητες όσον αφορά τις ανθρώπινες ζωές. Πρόσθεσε επίσης ότι δημιουργούνται τεράστια ερωτηματικά γι' αυτήν τη στάση και για το λόγο αυτό, όπως είπε, έχουν γίνει εντονότατα διαβήματα.

Ομως, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Φαντίλ Τσάνι,στέλεχος της Αλβανικής Αστυνομίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι "ο Αλβανός, περικυκλωμένος από ισχυρή δύναμη της αστυνομίας στην Κράμπα, μια ορεινή περιοχή 29 χιλιόμετρα νοτίως των Τιράνων, δε βρήκε άλλη διέξοδο από το να αυτοκτονήσει, αφού εκδικήθηκε έναν από τους επιβάτες".

Το λεωφορείο με τους ομήρους πέρασε από την Κρυσταλοπηγή στη 1.10 ξημερώματα Σαββάτου. Δυνάμεις της Αλβανικής Αστυνομίας και μικρή δύναμη της Ελληνικής, ύστερα από διακρατική συνεννόηση, συνόδευαν το λεωφορείο που κατευθυνόταν στο χωριό του Α. Φλάμπο, το Μπορέλι,400 χιλιόμετρα από την ελληνοαλβανική μεθόριο.

Από εκείνη τη στιγμή η επιχείρηση πέρασε ουσιαστικά σε άλλη φάση, με τις ελληνικές αρχές να μην μπορούν πλέον να ελέγξουν απόλυτα την κατάσταση, όπως άλλωστε γνώριζαν από την αρχή.

Οπως είπε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, από τις 3 το πρωί, οι Αλβανοί αστυνομικοί άρχισαν να παρεμποδίζουν τους Ελληνες συναδέλφους τους - οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι προετοιμάζεται επιχείρηση - με αποτέλεσμα αυτοί να αποκοπούν από το λεωφορείο και την ώρα της επέμβασης να βρίσκονται αρκετά μακριά. Είπε ακόμη ότι μετά από διαβήματα διαμαρτυρίας προς την αλβανική κυβέρνηση, στις 4 π.μ. έγινε στο Πόγραδετς σύσκεψη Ελλήνων και Αλβανών αστυνομικών και ο αρχηγός της Αλβανικής Αστυνομίας δεσμεύτηκε ότι δε θα γίνει καμία ενέργεια.

Από την επέμβαση της Αλβανικής Αστυνομίας τραυματίστηκε η Μαρία Γκολτσινοπούλου και η Ελένη Τσόλακα,οι οποίες μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στο νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Μετά το μεσημέρι χτες, αναμένονταν να επιστρέψουν αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη ο οδηγός και οι επιβάτες του λεωφορείου.

MNHMOΣΥΝΟ

Την Κυριακή 6 Ιούνη στις 10.00 π.μ. στην εκκλησία του Αγίου Δημήτριου γίνεται το χρονιάτικο μνημόσυνο του

ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Στη μνήμη του προσφέρω 80.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές, μέσω ΚΟΒ Πετρούπολης και 20.000 δρχ. για το λαό της Γιουγκοσλαβίας.

Ελένη Νταλιάνη - Παπαδοπούλου

Αντί μνημοσύνου

ΝΙΚΟΣ ΓΚΕΝΑΣ.Πέρασαν 9 χρόνια από τότε που έφυγε από τον απρόσμενο και τραγικό θάνατο του αλησμόνητου συντρόφου μου στη ζωή Νίκου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ. Ηταν θαυμάσιο παράδειγμα για διδαχή και μίμηση αγωνιστή - κομμουνιστή -συζύγου - πατέρα ο Νίκος Γκένας, "Πλάτανος" όπως τον είχαν γνωρίσει και τον αποκαλούσαν οι σύντροφοί του και συμπολεμιστές του στα τμήματα του Ιππικού του ΔΣΕ στους κάμπους και στα βουνά της θεσσαλικής γης, που τον γέννησε και έθρεψε αυτόν τον σεμνό αγωνιστή με ξεχωριστή επαναστατική λεβεντιά.

Ηταν παρών παντού και πάντα, σε όλες τις καταστάσεις, εύκολες, δύσκολες, επικίνδυνες, ο "Πλάτανος" έμεινε ριζωμένος, ακούνητος στο μετερίζι, που τον είχε τάξει το Κόμμα. Και γι' αυτό ως κομμουνιστής δεν έχασε ούτε στιγμή το στόχο του. Ούτε στις απότομες, δύσκολες στροφές της αγωνιστικής του πορείας, ούτε στις κρίσιμες για το κίνημα εποχές. Πολλές φορές τις έζησε άμεσα, πάλεψε και βγήκε ακέραιος. Γι' αυτό και θα μείνει πάντα στη μνήμη στη μεγάλη στρατιά των κομμουνιστών, όπως και τόσοι άλλοι σύντροφοί του, που έπεσαν τιμητικά στα πεδία των αγώνων για την πρόοδο, το σοσιαλισμό και την ειρήνη.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 10.000 δρχ. στην ΚΟ Λάρισας και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Η γυναίκα του Μαρία

Οι κόρες του, οι γαμπροί του, τα εγγόνια του



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ