ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Μάη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Πατριωτική αντιιμπεριαλιστική η ψήφος στο ΚΚΕ

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής περιοδείας της στο Περιστέρι η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε την παρακάτω δήλωση: "Με την ψήφο του ο λαός πρέπει να στείλει ολοκληρωμένο μήνυμα: Να απορρίψει την πολιτική του δικομματισμού, να δείξει την αντίθεσή του και το ανάστημά του στους συνεταιρισμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Η ψήφος θα πιάσει τόπο, δε θα πάει τσάμπα, αν υποδηλώνει με καθαρότητα ότι ο λαός μας πιστεύει όχι μόνο στο δίκιο του, αλλά και στη δύναμή του να οικοδομήσει μαζί με τους λαούς της Ευρώπης άλλες μορφές συμμαχίας και συνεργασίας, που θα τους υπερασπίζονται από τη δίψα των μονοπωλίων για κέρδη και εκμετάλλευση, από τον πόλεμο και την πολιτική του διαίρει και βασίλευε.

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι και ελληνική - πατριωτική και ευρωπαϊκή αντιιμπεριαλιστική.

Ο λαός μας πρέπει με την ψήφο του να βάλει εμπόδια στην πορεία προς την ΟΝΕ, αν θέλει να περισώσει ορισμένες κατακτήσεις, αν θέλει να διατηρήσει ερείσματα και χαρακώματα για τον αγώνα του στη συνέχεια".

Δραστηριότητες της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

- Τη Δευτέρα 31/5 στις 9.30 μ.μ. θα μεταδοθεί συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα,στο "New Chanel", στην εκπομπή "Η Δευτέρα των πολιτών", στη δημοσιογράφο Κατερίνα Κωλέτση.

- Η Αλέκα Παπαρήγα θα περιοδεύσει την Τρίτη 1/6, στις 12 το μεσημέρι,στο εργοστάσιο της "Αθηναϊκής Ζυθοποιίας ΑΕ",Κηφισού 107.

- Την Τετάρτη,στις 8.30 το βράδυ,η Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση στο Βύρωνα, στην πλατεία Ταπητουργείου.Στη συγκέντρωση θα μιλήσει και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Α. Τομαράς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνεχίζουμε μέχρι να φύγουν οι φονιάδες από τα Βαλκάνια

Μόνο κρυμμένοι πίσω από την ισχυρή προστασία των υποτακτικών τους μπορούν πλέον να περνούν από τη Θεσσαλονίκη οι ΝΑΤΟικοί φονιάδες. Να δούμε όμως μέχρι πότε. Το κύμα αντίστασης του αγωνιζόμενου λαού της πόλης δυναμώνει και θεριεύει καθημερινά. Αποδείχτηκε άλλη μια φορά προχτές το βράδυ, με τη νέα πολιορκία που πραγματοποίησαν οι κομμουνιστές στις πύλες του Λιμανιού, την ώρα που μέσα δύο ιταλικά πλοία ξεφόρτωναν σύνεργα θανάτου και εκατοντάδες μισθοφόρους. Οικοδόμοι και άλλοι εργαζόμενοι έχτισαν την πύλη 11. Με πορεία οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στην πύλη 14. Μπήκαν μέσα και έφτασαν λίγα μέτρα μακριά από το ιταλικό πλοίο, απ' όπου εκείνη την ώρα αποβιβάζονταν οι 300 Ιταλοί.

Ο αποκλεισμός ξεκίνησε από την πύλη 11 και επεκτάθηκε μέχρι και τη 14. Μπροστά στην κινητοποίηση μαζί με τους κομμουνιστές και η υποψήφια ευρωβουλευτής του Κόμματος Λιάνα Κανέλλη.Λίγο πριν τις 11 το βράδυ μια ομάδα οικοδόμων έπιασε δουλιά. Ξεκίνησε το χτίσιμο της πύλης. Υψωσαν συμβολικά το δικό τους τοίχο - εμπόδιο στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Ο τοίχος βαφτίστηκε συμβολικά "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ". Πάνω του τα συνθήματα μαρτυρούσαν τις προθέσεις του αγωνιζόμενου λαού: "Το λιμάνι είναι ελληνικό έδαφος", "Εξω το ΝΑΤΟ".

"Αυτός ο τοίχος περιφρουρεί όλους τους λαούς που αγωνίζονται για ελευθερία, ανεξαρτησία, κατάργηση της εκμετάλλευσης", είπε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Βασίλης Αχτσής.

Η Λιάνα Κανέλλη δήλωσε λίγο αργότερα: "Είναι μια κίνηση γεμάτη φαντασία. Βεβαίως θα πρέπει να ζητήσουμε και τα ένσημα. Από το ΝΑΤΟ φαντάζομαι. Να τα βάλει η κυβέρνηση στο διακανονισμό της επόμενης ημέρας".

Η πύλη σφραγίστηκε. Ο σκοπός επετεύχθη. Οι εκατοντάδες διαδηλωτές, με πορεία γεμάτη παλμό και πάθος έφτασαν έξω από την πύλη 14. "Εμείς το λέμε δεν υποχωρούμε, τους ΝΑΤΟικούς δε θα φοβηθούμε", φώναζαν.

Πίσω από τη σιδερένια πύλη δύο σειρές ΜΑΤ. Με ένα σώμα, πιασμένοι αλυσίδες, οι κομμουνιστές εφόρμησαν. Στο πέρασμά τους καμία πύλη δε μένει όρθια. Αμέσως η Λ. Κανέλλη διατυπώνει το αίτημα, απευθυνόμενοι στους Ελληνες αστυνομικούς: "Εμείς υπερασπιζόμαστε την πατρίδα. Εσείς τι υπερασπίζεστε τα ΝΑΤΟικά καράβια; Εσείς είσαστε δικά μας παιδιά, όπως και οι στρατιώτες. Θα ανοίξετε το δρόμο να πάμε στα καράβια ή θα τον ανοίξουμε μόνοι μας; Εδώ, μαζί μας, είναι η θέση σας".

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ ενισχύονται. Οι σειρές γίνονται τέσσερις. Τα συνθήματα έσπασαν τη σιωπή της νύχτας. Λίγο μετά τις 12.30 νέοι, εργαζόμενοι, κομμουνιστές προχώρησαν προς το καράβι: "Τα όπλα του πολέμου θα μείνουνε εδώ, θα βρουν απέναντί τους όλο το λαό". Το "Σ. Τζορτζ", κρυμμένο πίσω από παραταγμένες νταλίκες και υπό την προστασία τουλάχιστον 100 ανδρών των ΜΑΤ, ξεφόρτωνε τους Ιταλούς στρατιώτες.

Αλλη μια πολιορκία έληξε. Στην πύλη 11 ανανέωσαν το ραντεβού τους.

ΚΚΕ
Κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις

Στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης του ΚΚΕ ενόψει των ευρωεκλογών, τις επόμενες μέρες, προγραμματίζονται οι παρακάτω κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις:

ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 30/5

- Στο Ληξούρι,στην Κεντρική Πλατεία,στις 9 μμ,με τον Γιάννη Μανουσογιαννάκη,υποψήφιο ευρωβουλευτή.

- Στην Κω, στις 11 πμ, στη "Χαύρα" και στις 8 μμ στην Κέφαλο της Κω, με τον Κράτη Κυριαζή,υποψήφιο ευρωβουλευτή.

- Τα χωριά του Δήμου Βιάννου Νομού Ηρακλείου θα επισκεφτεί ο Κώστας Αλυσσανδράκης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής. Θα μιλήσει σε συγκεντρώσεις: στις 4 μμ στην Αρβη,στις 6.30 μμ στον Αγ. Βασίλη και στις 8 μμ στον Βιάννο.

- Στη Λούτσα, στην κεντρική πλατεία, στις 7.30 μμ με τον Δ. Κουμπούρη,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΤΡΙΤΗ 1/6

- Στον Ταύρο, στην πλατεία Παναγίτσας, στις 8 μμ, με τους Σπύρο Στριφτάρη,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο ευρωβουλευτή και την Ελένη Γερασιμίδου,υποψήφια ευρωβουλευτίνα.

- Στο Αιγάλεω, στο Αλσος Μπαρουτάδικου, στις 8 μμ, με τον Ορέστη Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και την Λιάνα Κανέλλη,υποψήφια ευρωβουλευτίνα.

- Στη Σύρο, στην κεντρική πλατεία, στις 7 μμ, με τον Γ. Μαυρίκο,υποψήφιο ευρωβουλευτή.

- Στο Παγκράτι, στην πλατεία Μεσολογγίου, στις 8 μμ, με τους Γ. Σκιαδιώτη,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Α. Παπανεοφύτου,υποψήφιο ευρωβουλευτή.

- Στα Μελίσσια, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου, στις 8.30 μμ με τον Μ. Κωστόπουλο,βουλευτή του Κόμματος.

- Στην Ανθούπολη, στην πλατεία Κολοκοτρώνη, στις 8.00 μμ, με τον Κράτη Κυριαζή,υποψήφιο ευρωβουλευτή.

ΤΕΤΑΡΤΗ 2/6

- Στα Πετράλωνα, στην πλατεία Αγ. Αικατερίνης, στις 8 μμ, με τον Στρατή Κόρακα,υποψήφιο ευρωβουλευτή και τον Βασίλη Εφραιμίδη,ευρωβουλευτή.

- Στου Ζωγράφου, στην πλατεία Γαρδένιας, στις 8.30 μμ, με τους Γ. Θεωνά και Α. Παπανεοφύτου,υποψήφιους ευρωβουλευτές.

- Στα Σεπόλια, στην πλατεία Αγ. Μελετίου, στις 8 μμ, με τους Γ. Σκιαδιώτη,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Α. Μπαλλού,υποψήφια ευρωβουλευτίνα.

- Στο Γκύζη, στην πλατεία Γκύζη, στις 8 μμ, με τον Κρ. Κυριαζή,υποψήφιο ευρωβουλευτή.

- Στη Λυκόβρυση, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου στο Δημαρχείο, στις 8 μμ, με την Τ. Τσατσούλη,υποψήφια ευρωβουλευτίνα.

- Στο Παλαιό Φάληρο, στην πλατεία Ντάβαρη, στις 8 μμ, με τον Α. Ντρέκο,υποψήφιο ευρωβουλευτή.

- Στην Παλιά Κοκκινιά, στην πλατεία Αγ. Σωτήρας, στις 7.30 μμ, με τον Σπ. Χαλβατζή,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στον Πειραιά, στην πλατεία Κοραή, στο "Χάι Λάιφ", συγκέντρωση γυναικών στις 7.30 μμ με τις Βέρα Νικολαϊδου και Λιάνα Κανέλλη,υποψήφιες ευρωβουλευτίνες.

- Στη Μεγαλόπολη, στην κεντρική πλατεία, στις 8.30 μμ, με τον Γιάννη Μανουσογιαννάκη,υποψήφιο ευρωβουλευτή.

Περιουσία τους... το άγαλμα Τρούμαν!

Στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο παραπέμφθηκαν χθες οι δύο Κνίτες που συνελήφθησαν προχτές μακριά από το γκρεμισμένο σύμβολο της υποτέλειας

Περιουσία (!) του ελληνικού κράτους θεωρείται από τη Δικαιοσύνη το άγαλμα του Τρούμαν, αυτό το σύμβολο υποτέλειας στην καρδιά της Αθήνας, που ξηλώθηκε προχθές το βράδυ κάτω από την αγανάκτηση των νέων κομμουνιστών. Με αυτό το σκεπτικό ο εισαγγελέας άσκησε χθες δίωξη κατά των δύο Κνιτών που είχαν συλλάβει "στο σωρό" και τους παρέπεμψε στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο. Η δίωξη έγινε για "διακεκριμένη περίπτωση φθοράς ξένης περιουσίας κατά συναυτουργία" (!). Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο μέλη της ΚΝΕ, ο Παύλος Ιατρού και ο Ιούλιος Διακογιάννης συνελήφθησαν στο σωρό, πολύ μακριά από το χώρο που γκρεμίστηκε το άγαλμα. Συγκεκριμένα, τους συνέλαβαν στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Πεσματζόγλου, λίγο μετά τις επτά το απόγευμα της Παρασκευής.

Είναι ολοφάνερο ότι η αντίσταση του ελληνικού λαού στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και η πρωτοπόρα δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έχει ενοχλήσει την αμερικανική πρεσβεία, η οποία έχει αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις ότι ξέρει να "κινεί τα νήματα", μέσω βέβαια και της υποτακτικής στάσης της κυβέρνησης Σημίτη, για να καμφθεί ο αντιαμερικανισμός και να τιμωρηθούν "παραδειγματικά" όσοι αντιστέκονται στη συμμορία των δολοφόνων.

Σε αντιπολεμικό κλοιό σήμερα η βάση του Ακτιου

Νέα αντιπολεμική συγκέντρωση έξω από τη ΝΑΤΟική βάση του Ακτιου γίνεται σήμερα στις 6.30 μ.μ., έξω από την ίδια πύλη που έριξαν οι διαδηλωτές στη δυναμική κινητοποίηση που έγινε την περασμένη Πέμπτη.

Την κινητοποίηση διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης της Βορειοδυτικής Ελλάδας και πολλοί μαζικοί φορείς της περιοχής.

"Συνεχίζουμε μέχρι να διώξουμε τα ΑΒΑΚΣ" δηλώνουν με ανακοίνωσή τους οι Επιτροπές Ειρήνης Βορειοδυτικής Ελλάδας,υπογραμμίζοντας ότι ο ελληνικός λαός δε θα επιτρέψει να γίνει το Ακτιο ένα νέο Αβιάνο. Τονίζουν επίσης ότι αν η ελληνική κυβέρνηση υπογράφει και παραδίνει τα εδάφη στους ΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές, οι αγωνιστές της ειρήνης δε θα το επιτρέψουν.

"Δε θα αφήσουμε τους ΝΑΤΟικούς δολοφόνους σε χλωρό κλαρί. Δε θα τους αφήσουμε να πατάνε τα μέρη μας, να τρώνε το φαγητό μας, να πίνουν το νερό μας. Yankees Go Home.Να σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί. Να κλείσει η βάση του Ακτιου", σημειώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης.

Θανάσιμη παγίδα

Τα ξημερώματα του Σαββάτου, 22 του Μάη, ένας ΝΑΤΟικός πύραυλος έπεσε στο Βόρειο Ιόνιο, στα ελληνικά χωρικά ύδατα και ανάμεσα στα νησιά Ορθωνοί και Ερείκουσα.

Γιατί δεν ανακοίνωσε απολύτως τίποτε η κυβέρνηση;

Τι μέτρα πήρε για την ασφάλεια της ναυσιπλοϊας στην περιοχή;

Τι μέτρα πήρε, ώστε να αποκλείσει και το παραμικρό ενδεχόμενο να ξανασυμβεί παρόμοιο γεγονός;

Δεν καταλαβαίνουν, άραγε, οι κυβερνώντες τη χώρα, ότι σέρνουν την Ελλάδα, όλο και βαθύτερα, μέρα τη μέρα, σε μια θανάσιμη παγίδα;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ