ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Μάη 1999
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΡΑΝΚΟ ΚΙΤΑΝΟΒΙΤΣ
Ο αμερικανοΝΑΤΟικός ιμπεριαλισμός οδήγησε στον πόλεμο

Συνέντευξη με τον Μπρ. Κιτάνοβιτς, ΓΓ του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας

"Το ΝΑΤΟ προχώρησε στις αεροπορικές επιδρομές, αφού απέτυχε, μετά από πολιτικές και οικονομικές πιέσεις, να εγκαταστήσει στη χώρα στρατιωτικές δυνάμεις και να μετατρέψει το Κόσσοβο - Μετόχια σε προτεκτοράτο. Ομως, ακόμα και χίλια χρόνια να πολεμά το ΝΑΤΟ, δε θα μπορέσει να καταλάβει την περιοχή!". Σ' αυτή την επισήμανση προέβη μεταξύ άλλων ο ΓΓ του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας (ΝΚΚΓ), Μπράνκο Κιτάνοβιτς,σε συνέντευξη που παραχώρησε στο "Ρ" με την ευκαιρία της Διεθνούς Συνάντησης 55 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην Αθήνα. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΚΚ Γιουγκοσλαβίας σχολιάζει τις τελευταίες διπλωματικές διαβουλεύσεις και προβλέπει μεταπολεμικά ραγδαίες εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της Ρωσίας...

- Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία μετά από εξήντα μέρες ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών;

- Ολα τα προβλήματα της Γιουγκοσλαβίας τα προκάλεσε ο ιμπεριαλισμός με επικεφαλής τις ΗΠΑ. Σκαρφίστηκαν το πρόβλημα σε σχέση με την αλβανική μειονότητα που ζει στη Γιουγκοσλαβία, επηρέασαν τους Αλβανούς αυτονομιστές ώστε να δράσουν ενάντια στις γιουγκοσλαβικές δυνάμεις. Είναι φυσικό κάθε λαός να υπερασπίζεται την πατρίδα του ενάντια σ' αυτούς που είναι πράκτορες ξένων δυνάμεων... Τώρα, όσον αφορά τη συνολική κατάσταση, βασικός σκοπός του ΝΑΤΟ είναι η εγκατάσταση των δυνάμεών του στο Κόσσοβο προκειμένου να δημιουργήσει κράτος - μαριονέτα (προτεκτοράτο). Αυτό δεν κατόρθωσαν να το πετύχουν με πολιτικές και οικονομικές πιέσεις, γι' αυτό το λόγο προχώρησαν σ' αυτή την επίθεση. Ακόμα και χίλια χρόνια να πολεμάει το ΝΑΤΟ δε θα μπορέσει να καταλάβει το Κόσσοβο. Αυτό που κάνουν είναι επιθέσεις ενάντια στον άμαχο πληθυσμό και να καταστρέφουν την υποδομή της Γιουγκοσλαβίας. Εχουν καταστραφεί τη δεδομένη στιγμή πάνω από 300 σχολεία, πολλά νοσοκομεία, γέφυρες, εργοστάσια, πολιτιστικά ιδρύματα και μνημεία, μοναστήρια, σιδηροδρομικές γραμμές, ενώ οι ζημιές στο γιουγκοσλαβικό στρατό είναι ελάχιστες! Σ' αυτή τη στρατιωτική αντιπαράθεση, η κατάσταση διαμορφώνεται 55 - 45% υπέρ της Γιουγκοσλαβίας...

Στο Κοσσυφοπέδιο ζουν 850.000 Αλβανοί, 250.000 Σέρβοι ορθόδοξοι και 150.000 Σέρβοι μουσουλμάνοι, 150.000 Τσιγγάνοι, και άλλες χιλιάδες μειονοτήτων. Στις ΗΠΑ ζουν δύο φορές περισσότεροι Σέρβοι απ' ό,τι Αλβανοί στο Κόσσοβο... Σκεφτείτε να θέλαμε εμείς να δημιουργήσουμε κράτος στο πλαίσιο της Αριζόνας ή του Τέξας ή του Μιλγουόκι! Εμείς είμαστε υπέρ της ισοτιμίας όλων των λαών, όμως είμαστε και ενάντια σ' οποιαδήποτε επέμβαση του ΝΑΤΟ στις υποθέσεις της Γιουγκοσλαβίας. Παρ' όλα αυτά, εμείς είμαστε καταδικασμένοι να νικήσουμε σ' αυτό τον πόλεμο!

- Πώς σχολιάζετε την ανακοίνωση της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς για έναρξη μελλοντικών συνομιλιών με βάση το πλαίσιο γενικών αρχών της "Ομάδας των Οκτώ" στο Πέτερσμπεργκ της Γερμανίας;

- Εχουμε ανακοινώσει πολύ περιεκτικά και συνοπτικά ότι εκεί πέρα δεν μπορούν να υπάρξουν οποιαδήποτε στρατεύματα εκτός απ' αυτά που θα έχουν ελαφρύ οπλισμό. Ομως, μέλη της ομάδας αυτών των παρατηρητών δεν μπορούν να προέρχονται από τις χώρες που επιτίθενται αυτή τη στιγμή στη Γιουγκοσλαβία. Και δεύτερον, ότι δεν μπορεί να αποσχιστεί αυτή η επαρχία από τη Σερβία και τη Γιουγκοσλαβία αλλά να υπάρχει αυτονομία για τους Κοσσοβάρους...

- Πώς βλέπετε την αντίδραση της Κίνας και της Ρωσίας στο διπλωματικό πεδίο;

- Οσον αφορά τη θέση και στάση των Ρώσων κομμουνιστών είμαστε απόλυτα σύμφωνοι μαζί τους. Οσον αφορά τον Τσερνομίρντιν και τον Γιέλτσιν, δε θέλουν να αντιπαρατεθούν απ' τη μια με την Αμερική, και ψάχνουν να βρουν απ' την άλλη τρόπους πώς θα ικανοποιηθούν κάποιες από τις απαιτήσεις της Δύσης. Ομως αυτό δε θα περάσει.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους Ρώσους κομμουνιστές και το ρώσικο λαό για την πίεση που ασκεί στην κυβέρνησή του αλλά και για τη στήριξη του αγώνα του γιουγκοσλαβικού λαού. Ευχαριστούμε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας για την τεράστια υλική, πολιτική βοήθεια, την οργάνωση κινητοποιήσεων αλληλεγγύης για το σταμάτημα της δράσης του ΝΑΤΟ.

Η θέση της Κίνας είναι σωστή και υποστηρίζει κυρίως τις θέσεις της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης.

- Ποια πιστεύετε πως είναι τα βαθύτερα σχέδια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στα Βαλκάνια;

-Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για τους οποίους το ΝΑΤΟ επιτέθηκε στη Γιουγκοσλαβία. Στη Γιουγκοσλαβία όπως και στη Λευκορωσία υπάρχουν πλέον αριστερές κυβερνήσεις στη συγκεκριμένη περίοδο στην Ευρώπη. Αυτό δεν άρεσε στο ΝΑΤΟ. Επιπλέον, η Γιουγκοσλαβία βρίσκεται στη νότια οδό προς τη Ρωσία... Και η Γιουγκοσλαβία αντιστάθηκε από την αρχή στα σχέδια του ΝΑΤΟ. Γι' αυτό την τιμωρούν με τέτοιο τρόπο ώστε να δείξουν και στις άλλες χώρες ότι δεν πρέπει να "κουνιούνται". Επιπλέον, στη Γιουγκοσλαβία υπάρχει μία τάση να πάει ακόμη πιο αριστερά, και γι' αυτό ακριβώς το ΝΑΤΟ θέλει να βάλει τα στρατεύματά του στη χώρα μας. Να σημειώσουμε πως μέσα από τη Γιουγκοσλαβία περνούν κομβικοί αυτοκινητόδρομοι όπως και πετρελαιαγωγοί.

Ετσι, στη χώρα μας το ΝΑΤΟ δοκιμάζει νέα όπλα αλλά και τη στρατηγική που σχεδιάζει και επεξεργάζεται να ακολουθήσει μελλοντικά στην Ανατολή. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα τα οποία ανάγκασαν το ΝΑΤΟ να κάνει αυτή την επίθεση. Ομως, τους βασικούς σκοπούς του το ΝΑΤΟ δε θα τους πετύχει στη Γιουγκοσλαβία.

- Πιστεύετε πως θα αλλάξει το πολιτικό προσκήνιο στη Γιουγκοσλαβία μετά την οποιαδήποτε λήξη αυτού του πολέμου;

-Μετά την όποια εξέλιξη αυτού του πολέμου θα σημειωθούν σοβαρότατες εξελίξεις στη Ρωσία, όπου θα καταρρεύσουν οι θέσεις του Γιέλτσιν. Εμείς θα περάσουμε διάφορα στάδια πολιτικών και οικονομικών αποκλεισμών, όμως θα αντέξουμε! Και σίγουρα μέσα από όλη αυτή την ιστορία το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας θα δυναμώσει, θα ισχυροποιηθεί. Μάλιστα, ήδη ισχυροποιείται και νέα μέλη εντάσσονται στις γραμμές του!

Δ. ΟΡΦ.

"Διπλωματικές" διαβουλεύσεις σε κινούμενη άμμο...

Οι "διπλωματικές διαβουλεύσεις του τρόμου" έχουν ήδη περάσει τον ένα μήνα και το αποτέλεσμα, ως επί το πλείστον, παραμένει όμοιο με αυτό προ την έναρξή τους: σχεδόν μηδαμινό... Πώς θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά όταν οι πολύκροτες τριμερείς συνομιλίες στη Μόσχα ανάμεσα σε Τσερνομίρντιν, Τάλμποτ και Αχτισαάρι δε συνοδεύονται μόνον από την ανένδοτη στάση του ΝΑΤΟ και τη συνεχή κλιμάκωση των βομβαρδισμών, αλλά και από την - άκουσον άκουσον! - απόφαση του Διεθνούς Ειδικού Δικαστηρίου για τη Γιουγκοσλαβία περί παραπομπής του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Μιλόσεβιτς και άλλων πέντε κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων σε δίκη με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου! Γεγονός καταγέλαστο απ' τη στιγμή που η υποτιθέμενη "τυφλή" δικαιοσύνη τέτοιων θεσμών του ΟΗΕ "κλείνει πονηρά το μάτι" σ' αυτούς που νύχτα - μέρα σπέρνουν το θάνατο, τρομοκρατούν εκατομμύρια Γιουγκοσλάβων πολιτών και ισοπεδώνουν μία χώρα με εκατοντάδες τόνους εκρηκτικών υλών διαφόρων τύπων...

Ετσι, οι εξελίξεις των τελευταίων 24ωρων κατέστησαν σαφέστατη την υποκρισία των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων και απέδειξαν πως ο μόνος σκοπός του "διπλωματικού" πήγαινε - έλα των Τάλμποτ και Αχτισαάρι στη Μόσχα δεν έχει, μεταξύ άλλων, παρά τον ακόλουθο βασικό σκοπό: τη νομιμοφανή "εξασφάλιση" της υλοποίησης των αμερικανοΝΑΤΟικών απαιτήσεων από το Βελιγράδι όχι φυσικά για την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης, αλλά για τη μετατροπή ενός μεγάλου - αν όχι ολόκληρου... - μέρους της Γιουγκοσλαβίας σε διεθνές προτεκτοράτο.

Οι τελευταίες επαφές του Τσερνομίρντιν στο Βελιγράδι

Με δεδομένα τα παραπάνω και μεσούντων των ανελέητων βομβαρδισμών ο Βίκτορ Τσερνομίρντιν τελείωσε το βράδυ της Παρασκευής τις συνομιλίες με την κορυφή της γιουγκοσλαβικής ηγεσίας, εκφράζοντας τη σιγουριά του για την επανάληψη του ταξιδιού του στο Βελιγράδι την ερχόμενη βδομάδα παρέα με τον Φινλανδό Πρόεδρο Μαάρτι Αχτισαάρι.

Σύμφωνα με το πρακτορείο "ΜΠΕΤΑ", ο Τσερνομίρντιν εξέφρασε και τη μεγάλη του ικανοποίηση για το αποτέλεσμα αυτών των συνομιλιών, δίχως ωστόσο να προσθέτουν άλλες λεπτομέρειες. Η ίδια πηγή πρόσθετε και ανακοίνωση των γιουγκοσλαβικών αρχών, σύμφωνα με την οποία το Βελιγράδι επαναλάμβανε πως αποδέχεται τις γενικές αρχές της "Ομάδας των Οκτώ" και την εξεύρεση λύσης στη βάση των πλαισίου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Εάν κρίνουμε από τα παραπάνω, το αποτέλεσμα των τελευταίων επαφών του Τσερνομίρντιν συνοψίζεται στην επανάληψη της γνωστής θέσης που είχε διατυπώσει το Βελιγράδι πριν 10-15 μέρες περί αποδοχής των γενικών και αόριστων αρχών της "Ομάδας των Οκτώ" στο Πέτερσμπεργκ της Γερμανίας (αρχές Μάη) στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών... Κάτι, που όπως είχαμε σημειώσει και τότε, δε σηματοδοτεί κανενός είδους "υποχωρήσεις" του Βελιγραδίου στις αμερικανοΝΑΤΟικές απαιτήσεις.

Τα λεκτικά πυρά Τάλμποτ κατά Τσερνομίρντιν

Ωστόσο, σχεδόν μηδαμινό δεν ήταν μόνο το αποτέλεσμα των επαφών του Τσερνομίρντιν στο Βελιγράδι. Επουσιώδες ήταν και ό,τι προέκυψε από τη λεγόμενη συνάντηση των τριών, δηλαδή του Αμερικανού αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Στρόουμπ Τάλμποτ, του Φινλανδού Προέδρου Μαάρτι Αχτισαάρι και του Ρώσου ειδικού απεσταλμένου Βίκτορ Τσερνομίρντιν.

Τα λίαν δηκτικά - αν όχι πικρόχολα... - σχόλια των δηλώσεων που έκανε ο Στρόουμπ Τάλμποτ λίγες ώρες μετά την αναχώρησή του από τη Μόσχα, την περασμένη Παρασκευή στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, ήταν μάλλον ενδεικτικά του "αποτελέσματος" του τελευταίου γύρου συναντήσεων στη Μόσχα. "Δε βλέπω τον κύριο Τσερνομίρντιν να διαβιβάζει το μήνυμά μας στο Βελιγράδι. Θα αναφερθεί, πάντως, σ' αυτό που εκείνος αντιλαμβάνεται ως θέση της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ο κ. Τσερνομίρντιν δε διαπραγματεύεται εκ μέρους του ΝΑΤΟ ή των ΗΠΑ" είπε συγκεκριμένα ο - ολιγόλογος μέχρι πρότινος για το Γιουγκοσλαβικό - Στρόουμπ Τάλμποτ. Και για να διαλύσει οποιεσδήποτε αυταπάτες απ' οπουδήποτε και εάν προέρχονται, συμπλήρωσε: "Το πραγματικό ζήτημα εδώ δεν είναι τι μπορεί να συμφωνηθεί ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Το πραγματικό θέμα είναι σε τι σκοπεύει να συμφωνήσει το Βελιγράδι". Αρκετές φορές επίσης επανέλαβε τις ακόλουθες φράσεις: "Δε διαπραγματευόμαστε με το Βελιγράδι. Δε συνομιλούμε με το Βελιγράδι μέσω των Ρώσων ή μέσω του Φινλανδού Προέδρου".

Μεταξύ των πιο ακανθωδών διαφορών ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ρωσία παραμένει το ΝΑΤΟικό αίτημα περί πλήρους αποχώρησης όλων των δυνάμεων του γιουγκοσλαβικού στρατού και της αστυνομίας, η συγκρότηση και η ταυτότητα μιας αποστολής διεθνούς δύναμης στο Κόσσοβο. Κατά τον έτερο ομοτράπεζο των συνομιλητών της Μόσχας, τον Φινλανδό Πρόεδρο Μαάρτι Αχτισαάρι, υπήρξε "πρόοδος και συμφωνία" ως προς το ρόλο που θα μπορούσε να παίξει ο ΟΗΕ πάνω στο Γιουγκοσλαβικό. Ομως, και αυτός, όπως αποδείχτηκε, κόμιζε γλαύκα ες Αθήνας, αφού η "συμφωνία" περί του ρόλου του ΟΗΕ επικεντρώνεται στην έκδοση εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αποστολή και ανάπτυξη μιας διεθνούς δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο περί της ασφαλούς "επιστροφής των προσφύγων". Ακόμη μεγαλύτερη απόδειξη για την ανύπαρκτη, επί της ουσίας, πρόοδο που επιτεύχθηκε στις τελευταίες συνομιλίες της Μόσχας αποτελεί το γεγονός πως ακόμη και ο Αχτισαάρι παραδέχτηκε "πως παραμένουν διαφωνίες πάνω στο χαρακτήρα, αποστολή και σύνθεση" αυτής της διεθνούς δύναμης...

Δέσπ. ΟΡΦΑΝΑΚΗ

ΧΕΡΣΑΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ
Στην ημερήσια διάταξη...

Ο πόλεμος παραμένει "ακήρυχτος", ουδένας Δυτικός αξιωματούχος δεν κατάφερε ποτέ να βρει το σθένος να το ξεστομίσει. Η δυτική κοινή γνώμη κοντεύει να ξεχάσει τον "ακήρυχτο πόλεμο", έστω και τα ελάχιστα που γνώριζε γι' αυτόν. Οσοι γνώριζαν... συνήθισαν στο καθημερινό προσκλητήριο νεκρών, στην πείνα και τη δίψα του λαού της Γιουγκοσλαβίας, στα διαμελισμένα όνειρα. Συνήθισαν και ξόρκιζαν το χειρότερο. Το χειρότερο θα 'ρθει εν μέσω θέρους και οι "φόβοι του μεσημεριού" θα αποκτήσουν καινούρια υπόσταση. Μια υπόσταση μόνιμη απροσδιόριστη, συγκεγχυμένη. Προσωρινή ονομασία: "Ενισχυμένη χερσαία δύναμη του ΝΑΤΟ για τη διατήρηση της ειρήνης" ή "πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη KFOR".

Προσωρινή, γιατί ακόμα οι σχεδιασμοί δεν έχουν αποκαλυφθεί σε όλο τους το εύρος και κάλλος. Απλά η ανακοίνωση της περασμένης Τρίτης - για το διπλασιασμό έμψυχου δυναμικού της - για τη "νέα δύναμη", που, όμως, "δεν αποτελεί δύναμη επέμβασης και θα αναπτυχθεί, για να βοηθήσει στον έλεγχο και την εφαρμογή της συμφωνίας", όπως τόνισε ο στρατηγός Ουέσλι Κλαρκ,επανέφερε τον εφιάλτη... Εξάλλου το κυριότερο είχε ήδη επιτευχθεί, καθώς η κοινή γνώμη έχει προετοιμαστεί να δεχτεί οποιαδήποτε λύση, που θέτει ένα τέλος στη βασανιστική αβεβαιότητα και το αιωρούμενο απειλητικό κενό με τη "σοφή κατανομή" των ρόλων των πρωταγωνιστών: Ο "διπλωματικός πυρετός" και η"ασθμαίνουσα ειρήνη", "ραγίσματα" που έβλεπαν κάποιοι στους κόλπους του ΝΑΤΟ, οι γερμανικές αντιρρήσεις, οι "πολεμόχαροι" Βρετανοί, οι "εσωτερικές αντιθέσεις" στη Γιουγκοσλαβία, οι τάσεις "ανεξαρτητοποίησης" με πρώτη το Μαυροβούνιο και εσχάτως η απαγγελία κατηγορητηρίου προς τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Σε αυτό το κρίσιμο σημείο θα παρέμβουν και οι "διαμορφωτές της κοινής γνώμης", για να στηρίξουν με την "αναγνωρισμένη αξία και εμπειρία" τους τα μελλούμενα. Ο γνωστός χρηματιστής Τζορτζ Σόρος,μιλώντας την Πέμπτη στο Πανεπιστήμιο "Τζον Χόπκινς" θα προειδοποιήσει κατ' αρχήν το αμερικανικό λαό"να είναι έτοιμος να δεχτεί πίσω φέρετρα", αφού η στρατιωτική παρέμβαση είναι σωστή, αλλά... λάθος να γίνονται μόνο αεροπορικοί βομβαρδισμοί αφού δεν αποδίδουν. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο 39ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ,που ηγείται Ινστιτούτου που φέρει το όνομα και επιδιώκει την... ειρήνη και την υγεία στον κόσμο, θα δηλώσει στον Λάρι Κινγκ στο CNN - στην αμερικανική ΥΕΝΕΔ - ότι η ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων "είναι καλύτερη λύση από το να συνεχίζεις να καταστρέφεις τις ζωές των αμάχων" σ' ολόκληρη τη Γιουγκοσλαβία, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τις αεροπορικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ... "αντιπαραγωγικές".

Χρονικές προθεσμίες

Αντιπαραγωγικές μεν, αλλά θα συνεχιστούν. Χέρι - χέρι με τις "διπλωματικές διαπραγματεύσεις" που και αυτές συνεχίζονται, έστω και για τους τύπους. Γι' αυτές τις διαπραγματεύσεις, που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον έθεσε όριο την Πέμπτη τριών εβδομάδων. Ο Κλίντον "απροσδόκητα" έχασε τη φαινομενική του απροθυμία να υποστηρίξει μια χερσαία εισβολή - όπως τόνιζαν οι "Τάιμς" του Λονδίνου στις 26/5 και επιβεβαιώθηκαν μια μέρα μετά από πολιτικούς αναλυτές, αλλά και παροικούντες την Ουάσιγκτον - και ήδη σκέφτεται να αποστέλλει στην περιοχή 90.000 Αμερικανούς στρατιώτες για να συμμετάσχουν σε μία συνολική δύναμη 150.000 ανδρών, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία εντός των προσεχών τριών βδομάδων... και η ειρηνευτική δύναμη θα συγκροτηθεί, για να αναλάβει καθήκοντα αστυνόμευσης και ανασυγκρότησης της περιοχής, δίχως, όμως, να αποκλείονται και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.... όπως θα δήλωνε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Κένεθ Μπέικον.

Πιο συγκεκριμένα, οι πληροφορίες που αφορούν την υλοποίηση του σχεδίου μιλούν για το διπλασιασμό των δυνάμεων σε ΠΓΔΜ και Αλβανία που θα αποτελούν τα ορμητήρια κατάληψης του Κοσσυφοπεδίου. Ειδικότερα, οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στα ΝΕΑ, αναφέρουν ότι "σε βάση των ΗΠΑ βρίσκονται σε συνεχή εκπαίδευση σε συνθήκες Κόσσοβου ταχυκίνητος σχηματισμός συνολικής δύναμης 88.000 ανδρών. Για την καλύτερη εκπαίδευση γίνεται σε διήμερη βάση ανά 44.000 άνδρες και το χαρακτηριστικό του σχεδιασμού είναι η μετακίνηση όλης της δύναμης μέσα σε 48 ώρες". Ανάλογου περιεχομένου και η ομιλία του Βρετανού υπουργού Αμυνας Τζορτζ Ρόμπερτσον την Τετάρτη στο Βρετανικό Κοινοβούλιο,που έσπευσε να ανακοινώσει ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να στείλει 12.000 επιπλέον στρατιώτες για την ενίσχυση της ειρηνευτικής δύναμης. Ο ακριβής αριθμός των Βρετανών στρατιωτών που θα αναπτυχθούν στο Κοσσυφοπέδιο θα εξαρτηθεί από τις δεσμεύσεις που θα αναλάβουν οι άλλες χώρες, ανέφερε ο Ρόμπερτσον και διευκρίνισε ότι στη δύναμη θα περιλαμβάνονται τρία τάγματα πεζικού, τα οποία ήδη εκπαιδεύονται, μια ταξιαρχία κομάντος και δύναμη ελικοπτέρων υποστήριξης.

Χωρίς, ίσως, τους αριθμούς, τα "σενάρια" αυτά ήταν από καιρό γνωστά. Το μόνο στοιχείο που διαφοροποιεί ελάχιστα και πάντα προς το παρόν την κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί είναι ότι πλέον σε λεκτικό επίπεδο πάντα, είναι αδιάφορη η στάση των υπολοίπων Ευρωπαίων. Ούτε και της Γιουγκοσλαβίας. "Οι πρόσφυγες θα γυρίσουν στις εστίες τους το ταχύτερο δυνατόν", θα επιβεβαιώσει τρίζοντας τα δόντια και ο γλαφυρός εκπρόσωπος της Συμμαχίας Τζέιμι Σι.

Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Γάλλοι πεζοναύτες σε πολεμική άσκηση στην ΠΓΔΜ

Πυκνός καπνός πάνω από το Βελιγράδι

Το μικρό παιδί θέλει να παίξει μπροστά από το γκρεμισμένο σπίτι στο Αλέξινατς



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ