Κυριακή 30 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
"Διπλωματικές" διαβουλεύσεις σε κινούμενη άμμο...

Οι "διπλωματικές διαβουλεύσεις του τρόμου" έχουν ήδη περάσει τον ένα μήνα και το αποτέλεσμα, ως επί το πλείστον, παραμένει όμοιο με αυτό προ την έναρξή τους: σχεδόν μηδαμινό... Πώς θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά όταν οι πολύκροτες τριμερείς συνομιλίες στη Μόσχα ανάμεσα σε Τσερνομίρντιν, Τάλμποτ και Αχτισαάρι δε συνοδεύονται μόνον από την ανένδοτη στάση του ΝΑΤΟ και τη συνεχή κλιμάκωση των βομβαρδισμών, αλλά και από την - άκουσον άκουσον! - απόφαση του Διεθνούς Ειδικού Δικαστηρίου για τη Γιουγκοσλαβία περί παραπομπής του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Μιλόσεβιτς και άλλων πέντε κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων σε δίκη με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου! Γεγονός καταγέλαστο απ' τη στιγμή που η υποτιθέμενη "τυφλή" δικαιοσύνη τέτοιων θεσμών του ΟΗΕ "κλείνει πονηρά το μάτι" σ' αυτούς που νύχτα - μέρα σπέρνουν το θάνατο, τρομοκρατούν εκατομμύρια Γιουγκοσλάβων πολιτών και ισοπεδώνουν μία χώρα με εκατοντάδες τόνους εκρηκτικών υλών διαφόρων τύπων...

Ετσι, οι εξελίξεις των τελευταίων 24ωρων κατέστησαν σαφέστατη την υποκρισία των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων και απέδειξαν πως ο μόνος σκοπός του "διπλωματικού" πήγαινε - έλα των Τάλμποτ και Αχτισαάρι στη Μόσχα δεν έχει, μεταξύ άλλων, παρά τον ακόλουθο βασικό σκοπό: τη νομιμοφανή "εξασφάλιση" της υλοποίησης των αμερικανοΝΑΤΟικών απαιτήσεων από το Βελιγράδι όχι φυσικά για την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης, αλλά για τη μετατροπή ενός μεγάλου - αν όχι ολόκληρου... - μέρους της Γιουγκοσλαβίας σε διεθνές προτεκτοράτο.

Οι τελευταίες επαφές του Τσερνομίρντιν στο Βελιγράδι

Με δεδομένα τα παραπάνω και μεσούντων των ανελέητων βομβαρδισμών ο Βίκτορ Τσερνομίρντιν τελείωσε το βράδυ της Παρασκευής τις συνομιλίες με την κορυφή της γιουγκοσλαβικής ηγεσίας, εκφράζοντας τη σιγουριά του για την επανάληψη του ταξιδιού του στο Βελιγράδι την ερχόμενη βδομάδα παρέα με τον Φινλανδό Πρόεδρο Μαάρτι Αχτισαάρι.

Σύμφωνα με το πρακτορείο "ΜΠΕΤΑ", ο Τσερνομίρντιν εξέφρασε και τη μεγάλη του ικανοποίηση για το αποτέλεσμα αυτών των συνομιλιών, δίχως ωστόσο να προσθέτουν άλλες λεπτομέρειες. Η ίδια πηγή πρόσθετε και ανακοίνωση των γιουγκοσλαβικών αρχών, σύμφωνα με την οποία το Βελιγράδι επαναλάμβανε πως αποδέχεται τις γενικές αρχές της "Ομάδας των Οκτώ" και την εξεύρεση λύσης στη βάση των πλαισίου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Εάν κρίνουμε από τα παραπάνω, το αποτέλεσμα των τελευταίων επαφών του Τσερνομίρντιν συνοψίζεται στην επανάληψη της γνωστής θέσης που είχε διατυπώσει το Βελιγράδι πριν 10-15 μέρες περί αποδοχής των γενικών και αόριστων αρχών της "Ομάδας των Οκτώ" στο Πέτερσμπεργκ της Γερμανίας (αρχές Μάη) στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών... Κάτι, που όπως είχαμε σημειώσει και τότε, δε σηματοδοτεί κανενός είδους "υποχωρήσεις" του Βελιγραδίου στις αμερικανοΝΑΤΟικές απαιτήσεις.

Τα λεκτικά πυρά Τάλμποτ κατά Τσερνομίρντιν

Ωστόσο, σχεδόν μηδαμινό δεν ήταν μόνο το αποτέλεσμα των επαφών του Τσερνομίρντιν στο Βελιγράδι. Επουσιώδες ήταν και ό,τι προέκυψε από τη λεγόμενη συνάντηση των τριών, δηλαδή του Αμερικανού αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Στρόουμπ Τάλμποτ, του Φινλανδού Προέδρου Μαάρτι Αχτισαάρι και του Ρώσου ειδικού απεσταλμένου Βίκτορ Τσερνομίρντιν.

Τα λίαν δηκτικά - αν όχι πικρόχολα... - σχόλια των δηλώσεων που έκανε ο Στρόουμπ Τάλμποτ λίγες ώρες μετά την αναχώρησή του από τη Μόσχα, την περασμένη Παρασκευή στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, ήταν μάλλον ενδεικτικά του "αποτελέσματος" του τελευταίου γύρου συναντήσεων στη Μόσχα. "Δε βλέπω τον κύριο Τσερνομίρντιν να διαβιβάζει το μήνυμά μας στο Βελιγράδι. Θα αναφερθεί, πάντως, σ' αυτό που εκείνος αντιλαμβάνεται ως θέση της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ο κ. Τσερνομίρντιν δε διαπραγματεύεται εκ μέρους του ΝΑΤΟ ή των ΗΠΑ" είπε συγκεκριμένα ο - ολιγόλογος μέχρι πρότινος για το Γιουγκοσλαβικό - Στρόουμπ Τάλμποτ. Και για να διαλύσει οποιεσδήποτε αυταπάτες απ' οπουδήποτε και εάν προέρχονται, συμπλήρωσε: "Το πραγματικό ζήτημα εδώ δεν είναι τι μπορεί να συμφωνηθεί ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Το πραγματικό θέμα είναι σε τι σκοπεύει να συμφωνήσει το Βελιγράδι". Αρκετές φορές επίσης επανέλαβε τις ακόλουθες φράσεις: "Δε διαπραγματευόμαστε με το Βελιγράδι. Δε συνομιλούμε με το Βελιγράδι μέσω των Ρώσων ή μέσω του Φινλανδού Προέδρου".

Μεταξύ των πιο ακανθωδών διαφορών ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ρωσία παραμένει το ΝΑΤΟικό αίτημα περί πλήρους αποχώρησης όλων των δυνάμεων του γιουγκοσλαβικού στρατού και της αστυνομίας, η συγκρότηση και η ταυτότητα μιας αποστολής διεθνούς δύναμης στο Κόσσοβο. Κατά τον έτερο ομοτράπεζο των συνομιλητών της Μόσχας, τον Φινλανδό Πρόεδρο Μαάρτι Αχτισαάρι, υπήρξε "πρόοδος και συμφωνία" ως προς το ρόλο που θα μπορούσε να παίξει ο ΟΗΕ πάνω στο Γιουγκοσλαβικό. Ομως, και αυτός, όπως αποδείχτηκε, κόμιζε γλαύκα ες Αθήνας, αφού η "συμφωνία" περί του ρόλου του ΟΗΕ επικεντρώνεται στην έκδοση εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αποστολή και ανάπτυξη μιας διεθνούς δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο περί της ασφαλούς "επιστροφής των προσφύγων". Ακόμη μεγαλύτερη απόδειξη για την ανύπαρκτη, επί της ουσίας, πρόοδο που επιτεύχθηκε στις τελευταίες συνομιλίες της Μόσχας αποτελεί το γεγονός πως ακόμη και ο Αχτισαάρι παραδέχτηκε "πως παραμένουν διαφωνίες πάνω στο χαρακτήρα, αποστολή και σύνθεση" αυτής της διεθνούς δύναμης...

Δέσπ. ΟΡΦΑΝΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ