ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Μάη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ 1ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ
Είμαστε εδώ γιατί είμαστε άνθρωποι

Προκήρυξη συμπαράστασης στον κουρδικό λαό και στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν

Η Πρωτοβουλία Πολιτών 1ης Μαρτίου με αφορμή την αναμενόμενη έναρξη της δίκης του φυλακισμένου Κούρδου ηγέτη Αμπντ. Οτσαλάν,εξέδωσε την παρακάτω προκήρυξη συμπαράστασης στον κουρδικό λαό και στον Οτσαλάν:

"Τι είχε οραματιστεί ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν;

Να θέσει ενώπιον του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης τη διαμάχη των Κούρδων με το τουρκικό κράτος. Ποιος ήταν ο στόχος του; Η εξεύρεση πολιτικής λύσης. Κι άρχισε από τότε ο Γολγοθάς του, εφόσον για την Ευρώπη που φιλοξένησε και περιέθαλψε δικτάτορες και σφαγείς λαών, ο Οτσαλάν δε θα μπορούσε να είναι παρά ένας ανεπιθύμητος "τρομοκράτης".

Πόσοι από μας αποκρυπτογραφώντας τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων εκείνων των ημερών μπορούσαμε να διανοηθούμε το ρόλο που επρόκειτο να υποδυθεί η κυβέρνηση της χώρας μας στην υπόθεση του ικέτη Οτσαλάν;

Πόσοι από μας μπορούσαμε να φανταστούμε ότι τα αμερικανοευρωπαϊκά συμφέροντα επεξεργάζονταν ήδη το φλεγόμενο χάρτη των Βαλκανίων;

Πόσοι από μας μπορούσαμε να συσχετίσουμε τον αποκλεισμό του Κούρδου ηγέτη από το πολιτικό γίγνεσθαι της ουμανιστικής Ευρώπης με την προαποφασισμένη πολεμική επιχείρηση εξόντωσης του γιουγκοσλαβικού λαού;

Και πόσοι από μας μπορούμε σήμερα να αποδεχτούμε τον κυνισμό των οικονομικά ισχυρών που κατακρεουργούν τα δικαιώματα των φτωχών λαών, πότε ως "σωτήρες" και πότε ως διώκτες;

Δεν είμαστε όμως εδώ, ως Πρωτοβουλία Πολιτών 1ης Μαρτίου,για να αναλύσουμε πολιτικά την πορεία και το δραματικό τέλος του Οτσαλάν.

Δεν είμαστε εδώ για να επαναλάβουμε τα σχόλια και τα σενάρια που τροφοδότησαν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης οι διώξεις, τα αδιέξοδα, η αγωνία και η ευθύνη του Οτσαλάν απέναντι στο λαό του, ένα λαό που οι εγγενείς συνθήκες, οι διεθνείς συγκυρίες και τα παγκόσμια λογιστικά αναγκάζουν να υποδεχτεί ματωμένος ακόμη, διωκόμενος και αγωνιζόμενος τον εικοστό πρώτο αιώνα.

Δεν είμαστε εδώ για να επικρίνουμε την ελληνική κυβέρνηση, αυτή την κυβέρνηση που κατέκρινε σύσσωμος ο ελληνικός λαός, με το αλάνθαστο πολιτικό του αισθητήριο, για να την "αθωώσει" αργότερα η Εξεταστική των Πραγμάτων Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, αφήνοντας, ωστόσο, αναπάντητα όλα τα ερωτήματα που σχετίζονταν με την παράδοση του Οτσαλάν στους Τούρκους.

Είμαστε εδώ,γιατί πριν από μας, πριν από τον Οτσαλάν και προπαντός πριν από την πολιτισμένη Ευρώπη που τον εξοβέλισε στους μολυσμένους ουρανούς της, υπήρξε ένας Προμηθέας, διά τη φιλότητα των βρωτών.Δεσμώτης στο βράχο του Καυκάσου.

Και αυτός ο μυθικός τιτάνας με τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, ακολουθώντας την ανηφοριά της παραδειγματικής πράξης, αιώνες τώρα εμπνέει το λαό μας και τον ωθεί παρηγορικά σε κάθε δύσκολη στιγμή αναδεικνύοντάς τον πρωταγωνιστή της συλλογικής μνήμης.

Αυτή η συλλογική μνήμη ήταν εκείνη που άνοιξε βίαια την πόρτα του εφησυχασμένου μας μικρόκοσμου, πριν από τρεισήμισι περίπου μήνες, και μας οδήγησε στους δρόμους, όταν οι παγερές τηλεοπτικές μας οθόνες αναστατώθηκαν από τη μορφή ενός ανθρώπου φιμωμένου, με τσιρότα στα μάτια, με κουκούλα στο κεφάλι, με χειροπέδες στα χέρια, ενός ανθρώπου που μας έμοιαζε πολύ, για να μας θυμίζει πόσο οδυνηρή ήταν πάντα, πόσο δύσκολη είναι σήμερα, αλλά και πόσο απαραίτητη θα είναι στις ζοφερές ημέρες που έρχονται, η αδιαπραγμάτευτη αγωνία του ανθρώπου που επιμένει να είναι άνθρωπος.

Κι εμείς, ως Πρωτοβουλία της 1ης Μαρτίου,ακολουθώντας το κοινό αυτό αίσθημα, χωρίς ποτέ να έχουμε θεωρήσει φίλο μας τον εχθρό του εχθρού μας, χωρίς καν να θεωρούμε εχθρό μας τον τουρκικό λαό, είμαστε σήμερα εδώ για να καταγγείλουμε την πνευματική αναλγησία όλων αυτών που υπολογίζουν την ανθρωπιά ως μεταβλητό, κατά τα συμφέροντα των ισχυρών, μέγεθος.

Είμαστε σήμερα εδώ για να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στον κουρδικό λαό, για να υπενθυμίσουμε σε όλους, στους εαυτούς μας κυρίως, ότι υπάρχουν Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες στην πατρίδα μας, και να αναρωτηθούμε δημόσια για την τύχη τους.

Είμαστε σήμερα εδώ για να απαιτήσουμε κι εμείς, ενώνοντας τη φωνή μας με τη φωνή του κουρδικού λαού και με τη φωνή του κάθε ανθρώπου που "συλλογάται καλά επειδή συλλογάται ελεύθερα", λευτεριά στον Οτσαλάν,γνωρίζοντας ωστόσο ότι απαιτούμε το ανέφικτο, αλλά με αυτό ακριβώς, το ανέφικτο,πορεύτηκε αιώνες τώρα και δοκιμάστηκε η ανθρωπότητα στις κρίσιμες ώρες της.

Είμαστε εδώ να καταγγείλουμε κι εμείς, με όλες τις ελάχιστες δυνάμεις μας, τη δίκη - παρωδία που σκηνοθέτησαν οι Τούρκοι στρατοκράτες υπό τις ευλογίες της πολιτισμένης Ευρώπης, και ενώ οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία εντείνονται, και ενώ η Ενωμένη Δημοκρατική Ευρώπη ετοιμάζεται για τις περίφημες εκλογές της, και ενώ έπειτα από δύο μήνες περίπου θα "εορτάζουν" και πάλι υποκριτικά και πένθιμα οι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες της πατρίδας μας το διαιωνιζόμενο κομμάτιασμα της Κύπρου".

Η κυβέρνηση δεν πήρε "συγχωροχάρτι"

Η υπόθεση της παράδοσης του Κούρδου ηγέτη Αμπντ. Οτσαλάν αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας Εξεταστικής Επιτροπής που συγκρότησε η Βουλή. Η κυβέρνηση προσπάθησε να συγκαλύψει τις ευθύνες της και με κάθε τρόπο υπονόμευσε το έργο της Επιτροπής, εμποδίζοντας να προχωρήσει σε βάθος η έρευνα. Η Επιτροπή στα μέσα του Μάη ολοκλήρωσε το έργο της χωρίς να εκδοθεί κοινό πόρισμα. Η κυβερνητική πλειοψηφία στο πόρισμά της επιχείρησε να αθωώσει πλήρως την κυβέρνηση από κάθε ευθύνη, ισχυριζόμενη ότι η ευθύνη για την παράδοση του Οτσαλάν στις τουρκικές αρχές βαραίνει κάποιους... "ιδιώτες" που τον έφεραν στην Ελλάδα με δική τους πρωτοβουλία.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής Αχ. Κανταρτζής,στη σχετική συζήτηση που έγινε στη Βουλή στις 18 του Μάη, παρουσίασε το πόρισμα του Κόμματος, τονίζοντας ότι οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης συνολικά και οι χειρισμοί που έγιναν, οδηγήσουν στην παράδοση του Κούρδου ηγέτη. "Ευθύνη, είπε, δε φέρουν μόνο οι τρεις υπουργοί, που αποτέλεσαν το κυβερνητικό κλιμάκιο που χειρίστηκε την υπόθεση, αλλά συνολικά η κυβέρνηση και πριν από όλους ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που και γνώριζε και ενέκρινε τους χειρισμούς που έγιναν".

Ο Αχ. Κανταρτζής επισήμανε: "Ολες αυτές οι επιλογές απέρρεαν από την πολιτική της κυβέρνησης, που είναι η υποταγή και η συμμόρφωση στις απαιτήσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Στα πλαίσια αυτής της γενικότερης επιλογής, που θέλει να αναγορεύσει σε τρομοκρατικά τα εθνικοαπελευθερωτικά και κοινωνικά κινήματα των λαών, διαμορφώθηκαν και χαράχτηκαν και οι επιμέρους χειρισμοί της υπόθεσης Οτσαλάν. Η εμμονή σε αυτήν την πολιτική δεν αντιστρατεύεται απλώς τα συμφέροντα των λαών, αλλά βάζει σε κίνδυνο βασικά δικαιώματα και ελευθερίες".

Παρ' όλα αυτά, είπε ο Αχ. Κανταρτζής, και από τα στοιχεία που προέκυψαν κατά την εξέταση των μαρτύρων, επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις εκείνες που από την πρώτη στιγμή είχε κάνει το ΚΚΕ για το ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης στην παράδοση του Οτσαλάν.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι το γεγονός πως ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ενωση αρνήθηκε τη φιλοξενία στον Οτσαλάν, όταν αυτός εκδιώχθηκε από τη Συρία, δείχνει πόσο υποκριτικά είναι τα όσα λέγονται για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις χώρες αυτές. Επίσης, δείχνει το πόσο επικίνδυνα είναι για όλους τους λαούς όσα τα Διευθυντήρια επεξεργάζονται, είτε αυτά λέγονται Συνθήκη Σένγκεν, είτε "Γιουροπόλ".

Οσον αφορά τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, η ΝΔ στο δικό της πόρισμα αποδίδει ευθύνες κυρίως στον πρώην υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο για την επιλογή της Κένυας και τις εντολές να πετάξουν έξω από την πρεσβευτική κατοικία τον Οτσαλάν, ενώ ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ αποδίδουν ευθύνες και στην κυβέρνηση αλλά και στον πρωθυπουργό προσωπικά.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Μια μελανή σελίδα μένει ανοιχτή

Την Τρίτη 16 Φλεβάρη 1999,πάγωσε όλη η Ελλάδα από την είδηση ότι ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν,βρίσκεται στα χέρια των δημίων του παραδομένος από ελληνικά χέρια την προηγούμενη μέρα το απόγευμα στην πρωτεύουσα της Κένυας.Εγινε αυτό που κανένας δεν μπορούσε να το διανοηθεί. Οι τουρκικές αρχές πέτυχαν να συλλάβουν τον ηγέτη του ΡΚΚ με τη συμβολή της ελληνικής κυβέρνησης.

Στην αρχή όλοι μιλούσαν για απαγωγή από την ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι.Φως... στην υπόθεση έριξε η τουρκική κυβέρνηση που το πρωί της Τρίτης 16 Φλεβάρη ανακοίνωσε ότι τον έχει στα χέρια της.

Το σοκ για τον ελληνικό λαό ήταν μεγάλο και έγινε μεγαλύτερο όταν έκανε το γύρω του κόσμου, μέσω της τουρκικής τηλεόρασης, η πρώτη εικόνα του Κούρδου ηγέτη σε άθλια κατάσταση, με κλεισμένα τα μάτια και η δεύτερη, που με την κουκούλα στο κεφάλι μεταφέρεται υποβασταζόμενος στον νησί - φυλακή Ιμραλί.

Η κυβέρνηση Σημίτη βρέθηκε στη χειρότερη στιγμή της. Οι αντιδράσεις ήταν αλυσιδωτές ακόμα και μέσα στις γραμμές του κυβερνητικού κόμματος. Ο Κ. Σημίτης για να εκτονώσει τη λαϊκή οργή ζήτησε την παραίτηση των υπουργών Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου,Εσωτερικών Α. Παπαδόπουλου και Δημόσιας Τάξης Φ. Πετσάλνικου και προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Οι λαϊκές αντιδράσεις, αντί να εκτονωθούν πήραν χαρακτήρα χιονοστιβάδας. Διαδηλώσεις και συναυλίες - συλλαλητήρια γίνονταν σχεδόν σε καθημερινή βάση με πρωτοφανή συμμετοχή. Παράλληλα άρχισε γρήγορα να ξετυλίγεται το κουβάρι όλων όσων είχαν προηγηθεί της παράδοσης και της σύλληψης.

Μόλις 100 μέρες έχουν περάσει από τη σύλληψή του και ο Αμπντ. Οτσαλάν οδηγείται σε μια δίκη το αποτέλεσμα της οποίας είναι προκαθορισμένο. Το αν θα ξεκινήσει αύριο η δίκη του, όπως είχε ανακοινωθεί, το αν θα παραστούν οι δικηγόροι του, αλλά ακόμα και το αν θα είναι ο ίδιος παρών, δεν πρόκειται να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.

ΚΕΙΜΕΝΑ

Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Στη δίκη ο Στρατής Κόρακας

Ο Στρατής Κόρακας,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του Κόμματος, συμμετέχοντας στην τριμελή αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναχωρεί σήμερα, Κυριακή 30 του Μάη, για την Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να παρευρεθεί ως παρατηρητής στη δίκη του Αμπντ. Οτσαλάν τις δύο πρώτες μέρες, 31 του Μάη και 1 του Ιούνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ