Κυριακή 30 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ 1ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ
Είμαστε εδώ γιατί είμαστε άνθρωποι

Προκήρυξη συμπαράστασης στον κουρδικό λαό και στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν

Η Πρωτοβουλία Πολιτών 1ης Μαρτίου με αφορμή την αναμενόμενη έναρξη της δίκης του φυλακισμένου Κούρδου ηγέτη Αμπντ. Οτσαλάν,εξέδωσε την παρακάτω προκήρυξη συμπαράστασης στον κουρδικό λαό και στον Οτσαλάν:

"Τι είχε οραματιστεί ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν;

Να θέσει ενώπιον του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης τη διαμάχη των Κούρδων με το τουρκικό κράτος. Ποιος ήταν ο στόχος του; Η εξεύρεση πολιτικής λύσης. Κι άρχισε από τότε ο Γολγοθάς του, εφόσον για την Ευρώπη που φιλοξένησε και περιέθαλψε δικτάτορες και σφαγείς λαών, ο Οτσαλάν δε θα μπορούσε να είναι παρά ένας ανεπιθύμητος "τρομοκράτης".

Πόσοι από μας αποκρυπτογραφώντας τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων εκείνων των ημερών μπορούσαμε να διανοηθούμε το ρόλο που επρόκειτο να υποδυθεί η κυβέρνηση της χώρας μας στην υπόθεση του ικέτη Οτσαλάν;

Πόσοι από μας μπορούσαμε να φανταστούμε ότι τα αμερικανοευρωπαϊκά συμφέροντα επεξεργάζονταν ήδη το φλεγόμενο χάρτη των Βαλκανίων;

Πόσοι από μας μπορούσαμε να συσχετίσουμε τον αποκλεισμό του Κούρδου ηγέτη από το πολιτικό γίγνεσθαι της ουμανιστικής Ευρώπης με την προαποφασισμένη πολεμική επιχείρηση εξόντωσης του γιουγκοσλαβικού λαού;

Και πόσοι από μας μπορούμε σήμερα να αποδεχτούμε τον κυνισμό των οικονομικά ισχυρών που κατακρεουργούν τα δικαιώματα των φτωχών λαών, πότε ως "σωτήρες" και πότε ως διώκτες;

Δεν είμαστε όμως εδώ, ως Πρωτοβουλία Πολιτών 1ης Μαρτίου,για να αναλύσουμε πολιτικά την πορεία και το δραματικό τέλος του Οτσαλάν.

Δεν είμαστε εδώ για να επαναλάβουμε τα σχόλια και τα σενάρια που τροφοδότησαν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης οι διώξεις, τα αδιέξοδα, η αγωνία και η ευθύνη του Οτσαλάν απέναντι στο λαό του, ένα λαό που οι εγγενείς συνθήκες, οι διεθνείς συγκυρίες και τα παγκόσμια λογιστικά αναγκάζουν να υποδεχτεί ματωμένος ακόμη, διωκόμενος και αγωνιζόμενος τον εικοστό πρώτο αιώνα.

Δεν είμαστε εδώ για να επικρίνουμε την ελληνική κυβέρνηση, αυτή την κυβέρνηση που κατέκρινε σύσσωμος ο ελληνικός λαός, με το αλάνθαστο πολιτικό του αισθητήριο, για να την "αθωώσει" αργότερα η Εξεταστική των Πραγμάτων Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, αφήνοντας, ωστόσο, αναπάντητα όλα τα ερωτήματα που σχετίζονταν με την παράδοση του Οτσαλάν στους Τούρκους.

Είμαστε εδώ,γιατί πριν από μας, πριν από τον Οτσαλάν και προπαντός πριν από την πολιτισμένη Ευρώπη που τον εξοβέλισε στους μολυσμένους ουρανούς της, υπήρξε ένας Προμηθέας, διά τη φιλότητα των βρωτών.Δεσμώτης στο βράχο του Καυκάσου.

Και αυτός ο μυθικός τιτάνας με τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, ακολουθώντας την ανηφοριά της παραδειγματικής πράξης, αιώνες τώρα εμπνέει το λαό μας και τον ωθεί παρηγορικά σε κάθε δύσκολη στιγμή αναδεικνύοντάς τον πρωταγωνιστή της συλλογικής μνήμης.

Αυτή η συλλογική μνήμη ήταν εκείνη που άνοιξε βίαια την πόρτα του εφησυχασμένου μας μικρόκοσμου, πριν από τρεισήμισι περίπου μήνες, και μας οδήγησε στους δρόμους, όταν οι παγερές τηλεοπτικές μας οθόνες αναστατώθηκαν από τη μορφή ενός ανθρώπου φιμωμένου, με τσιρότα στα μάτια, με κουκούλα στο κεφάλι, με χειροπέδες στα χέρια, ενός ανθρώπου που μας έμοιαζε πολύ, για να μας θυμίζει πόσο οδυνηρή ήταν πάντα, πόσο δύσκολη είναι σήμερα, αλλά και πόσο απαραίτητη θα είναι στις ζοφερές ημέρες που έρχονται, η αδιαπραγμάτευτη αγωνία του ανθρώπου που επιμένει να είναι άνθρωπος.

Κι εμείς, ως Πρωτοβουλία της 1ης Μαρτίου,ακολουθώντας το κοινό αυτό αίσθημα, χωρίς ποτέ να έχουμε θεωρήσει φίλο μας τον εχθρό του εχθρού μας, χωρίς καν να θεωρούμε εχθρό μας τον τουρκικό λαό, είμαστε σήμερα εδώ για να καταγγείλουμε την πνευματική αναλγησία όλων αυτών που υπολογίζουν την ανθρωπιά ως μεταβλητό, κατά τα συμφέροντα των ισχυρών, μέγεθος.

Είμαστε σήμερα εδώ για να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στον κουρδικό λαό, για να υπενθυμίσουμε σε όλους, στους εαυτούς μας κυρίως, ότι υπάρχουν Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες στην πατρίδα μας, και να αναρωτηθούμε δημόσια για την τύχη τους.

Είμαστε σήμερα εδώ για να απαιτήσουμε κι εμείς, ενώνοντας τη φωνή μας με τη φωνή του κουρδικού λαού και με τη φωνή του κάθε ανθρώπου που "συλλογάται καλά επειδή συλλογάται ελεύθερα", λευτεριά στον Οτσαλάν,γνωρίζοντας ωστόσο ότι απαιτούμε το ανέφικτο, αλλά με αυτό ακριβώς, το ανέφικτο,πορεύτηκε αιώνες τώρα και δοκιμάστηκε η ανθρωπότητα στις κρίσιμες ώρες της.

Είμαστε εδώ να καταγγείλουμε κι εμείς, με όλες τις ελάχιστες δυνάμεις μας, τη δίκη - παρωδία που σκηνοθέτησαν οι Τούρκοι στρατοκράτες υπό τις ευλογίες της πολιτισμένης Ευρώπης, και ενώ οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία εντείνονται, και ενώ η Ενωμένη Δημοκρατική Ευρώπη ετοιμάζεται για τις περίφημες εκλογές της, και ενώ έπειτα από δύο μήνες περίπου θα "εορτάζουν" και πάλι υποκριτικά και πένθιμα οι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες της πατρίδας μας το διαιωνιζόμενο κομμάτιασμα της Κύπρου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ