Κυριακή 30 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταζητούμενος ο "στρατηγικός επενδυτής"

Το όνομα Αϊκε Μπατίστα μπορεί να μη λέει και πολλά πράγματα σε κάποιον Ελληνα. Για τις αστυνομικές αρχές της Βραζιλίας είναι ένας ακόμα καταζητούμενος με την κατηγορία του φόνου, ιδιοκτήτης πορνείων και διαχειριστής μαύρου χρήματος, όπως άλλωστε αναφέρει το περιοδικό "Business Magazine", σε σχετικό δημοσίευμα στις 15 του Απρίλη.

Για τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί το σημαντικό ξένο και φερέγγυο επενδυτή. Τον οποίο βάφτισε "στρατηγικό επενδυτή" και του χάρισε τη μισή Χαλκιδική για να φτιάξει βιομηχανία χρυσού. Πρόκειται για τον επενδυτή εκείνο, ο οποίος ως ιδιοκτήτης της εταιρίας "TVX Hellas AE" πλήρωσε 1,2 δισεκατομμύρια δραχμές και αγόρασε 34 μεταλλεία σε έκταση 314.000 στρέμματα. Δηλαδή, σχεδόν ολόκληρη τη Βορειοανατολική Χαλκιδική! Κάτι που έγινε και με νόμο (2436/1996) από τη Βουλή (καταψήφισε μόνο το ΚΚΕ), με τον οποίο κυρώθηκε η σχετική σύμβαση.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Χρ. Πάχτας, έχει χαρακτηρίσει την επένδυση ως τη "μεγαλύτερη στην Ελλάδα". Σήμερα, ο στρατηγικός επενδυτής και καταζητούμενος κακοποιός, έχει στα χέρια του μια περιουσία που κοστολογείται από 12 - 17 δισ. δολάρια. Δηλαδή, τόσο όσο έχει εκτιμηθεί ότι είναι η αξία των μεταλλευμάτων που υπάρχουν σε όλη την έκταση την οποία αγόρασε, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΓΜΕ και των μεταλλειολόγων της ίδιας της TVX.

* * *

Ο "Ρ" σε μια προσπάθεια να αποκαλύψει την ιστορία μιας απίστευτης συνδιαλλαγής μεταξύ των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της "TVX Hellas",παρουσιάζει μερικές μόνο πτυχές ενός ατέλειωτου σεναρίου διαπλοκής.

Τον περασμένο Γενάρη η ίδια η εταιρία που λειτουργούσε και λειτουργεί παράνομα (ακόμα δεν έχουν εκδοθεί άδειες) ζήτησε να μπει στο αρχείο η αίτησή της για την προέγκριση χωροθέτησης της μονάδας χρυσού και της λίμνης εναπόθεσης τελμάτων. Κι αυτό γιατί η μελέτη που είχε υποβάλει ήταν ουσιαστικά, ανύπαρκτη! Αυτό το γνώριζε και το ΥΠΕΧΩΔΕ και η εταιρία. Γι' αυτό άλλωστε έγινε και η αίτηση... Και το ΥΠΕΧΩΔΕ φρόντισε να καλύψει πλήρως την εταιρία κάνοντας δεκτό το αίτημά της. Η αίτηση μπήκε αμέσως στο αρχείο!

Η περιήγησή του "Ρ" σε ολόκληρη την περιοχή που έχει παραχωρηθεί στην TVX, απέδειξε το μέγεθος της μελλοντικής καταστροφής. Ατέλειωτο πυκνό δάσος, γεράκια να μας συνοδεύουν στην επίσκεψή μας, αρχαιολογικοί χώροι, παραλίες. Ολα θα γίνουν ένα τεράστιο πεδίο της επιχειρηματικής ασυδοσίας της TVX. Για να βγάλει υλικά από τα σπλάχνα της γης, που η κυβέρνηση τής χάρισε και να φτιάξει χρυσάφι. Από την οικολογική καταστροφή πήραμε μια πρώτη γεύση. Είδαμε απέραντες εκτάσεις στις εγκαταστάσεις της TVX "φορτωμένες" με τα επικίνδυνα τοξικά απόβλητα από τη μέχρι τώρα επεξεργασία των μεταλλευμάτων...

* * *

Στο "τρίτο πόδι" της Χαλκιδικής οι κάτοικοι του Στρυμονικού Κόλπου δίνουν το δικό τους αγώνα. Εδώ και χρόνια, αντιδρούν σ' αυτό το σκάνδαλο. Είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την καταστροφή. Η κυβέρνηση των βιομηχάνων προσπάθησε να καταστείλει τις κινητοποιήσεις τους. Εστειλε τα ΜΑΤ. Επέβαλε ακόμα και στρατιωτικό καθεστώς. Τους παρέπεμψε σε δίκες και τους καταδίκασε. Οι κατηγορούμενοι είναι συνολικά 160. Μέχρι τώρα έχουν γίνει 9 δίκες και έχουν επιβληθεί συνολικά 316 μήνες φυλάκισης! Ο πρόεδρος της Κοινότητας Ολυμπιάδας Ν. Μήτσιου έχει "φάει" συνολικά 10 χρόνια και 8 μήνες.

Παρ' όλα αυτά οι κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι: "Θα μείνουμε εδώ μέχρι να πεθάνουμε". Και συνεχίζουν να φυλάνε τη σκοπιά τους 24 ώρες το 24ωρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ