ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούνη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
KINA
Απαράδεκτες οι εξηγήσεις του ΝΑΤΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-

"Οι αμερικανικές εξηγήσεις είναι μη πειστικές και απαράδεκτες". Αυτά δήλωσε χθες τα ξημερώματα ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Τανγκ Ζιαξουάν στον Αμερικανό απεσταλμένο Τόμας Πίκερινγκ,όπως μετέδωσε το πρακτορείο "Νέα Κίνα".

Κατά αυτόν τον τρόπο "λύνεται" ένα θέμα το οποίο υφέρπει από την ημέρα του βομβαρδισμού της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι, καθώς επισήμως πλέον η Κίνα απορρίπτει τις εξηγήσεις του Αμερικανού απεσταλμένου στο Πεκίνο. Ο Πίκερινγκ μετέφερε στους κινέζους αξιωματούχους και στην κυβέρνηση, ότι ο βομβαρδισμός της κινεζικής πρεσβείας στις 7 του Μάη από τα γεράκια του ΝΑΤΟ ήταν ένα λάθος.... "Η κινεζική κυβέρνηση και ο λαός δεν μπορούν να δεχτούν ότι ο βομβαρδισμός της πρεσβείας ήταν ένα λάθος", τόνισε ο Τανγκ στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Πίκερινγκ στην κινεζική πρωτεύουσα, ενώ πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον οφείλει να δώσει πειστικές εξηγήσεις για το βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας, που προκάλεσε τον θάνατο τριών ατόμων και τον τραυματισμό άλλων είκοσι.

ΠΓΔΜ - ΑΛΒΑΝΙΑ
Υπέρ πολιτικής διοίκησης υπό τον Θάτσι

ΣΚΟΠΙΑ.-

Αμεση και όσον το δυνατόν γρηγορότερη εγκαθίδρυση νέας πολιτικής διοίκησης υπό τον Χασίμ Θάτσι, στη σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου.

Αυτή η "πρωτοφανής" δήλωση ανήκει στους πρωθυπουργούς της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, Παντελί Μάικο και Λιούπτσο Γκεοργκιέφκσι και έγινε κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψης του Αλβανού πρωθυπουργού, που συνοδευόταν από τον υπουργό Εξωτερικών Πάσκαλ Μίλο.

Στη διάρκεια της επίσκεψης ο Π. Μάικο είχε συνομιλίες εκτός από τον Γκεοργκιέφσκι, με τον Πρόεδρο της χώρας Κίρο Γκλιγκόροφ,τον πρόεδρο της Βουλής Σάβο Κλίμοφσκι και εκπροσώπους των αλβανικών κομμάτων. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν αργότερα οι δύο πρωθυπουργοί, εκτός της "εγκαθίδρυση της νέας διοίκησης υπό τον Χασίμ Θάτσι", τόνισαν επίσης ότι πρόκειται να παρουσιάσουν από κοινού σχέδια των χωρών τους στο πλαίσιο του προγράμματος για τη σταθεροποίηση της περιοχής. Οι δύο άνδρες δήλωσαν ακόμα ότι θα επιδιώξουν τη συνεργασία με την κυβέρνηση του Τζουκάνοβιτς στο Μαυροβούνιο, ο οποίος, όπως είπαν, αντιμετωπίζει ιδιαίτερες πιέσεις από το καθεστώς του Βελιγραδίου. Υπενθυμίζεται ότι η ΠΓΔΜ διεκδικεί την υποψηφιότητα για το κέντρο ανοικοδόμησης και ανάπτυξης της νοτιοανατολικής Ευρώπης που είχε προαναγγελθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ ήδη κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία.

Ωστόσο, ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πληροφορίες για τα παραλειπόμενα όλων των συναντήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί τελευταία στην πρωτεύουσα Σκόπια. Ο Μπράνκο Τσερβενκόφκσι, ηγέτης της Ενωσης Σοσιαλδημοκρατών, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό της χώρας ότι εμφανίστηκε μαζί με τον Θάτσι - την Τετάρτη - ως "πρωθυπουργοί δύο ανεξαρτήτων χωρών, παρά το γεγονός ότι ο ένας εκπροσωπεί μια νόμιμη κυβέρνηση, ενώ ο άλλος μια παράνομη" και χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή ότι στρέφεται κατά των εθνικών συμφερόντων της ΠΓΔΜ. Επίσης, είπε ότι κανείς από τους δύο άνδρες στις ομιλίες τους δεν αναφέρθηκαν στο ότι το Κόσσοβο παραμένει τμήμα της Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας, και τη χαρακτήρισε ως ενέργεια που αποτελεί παραβίαση της διεθνούς αρχής για μη αλλαγή των συνόρων και επίσης ότι αντίκειται στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και της G8 για το Κόσσοβο. "Αυτή η αλλαγή των συνόρων δημιουργεί το φόβο σε μας για συνέπειες σύμφωνα με τη θεωρία του ντόμινο, συνέπειες που πιθανά να αισθανθούμε και εμείς στη δυτική Μακεδονία", πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Επίσης, αναφερόμενος στην πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση τους τελευταίους επτά μήνες, έκανε λόγο για "έναρξη της διαδικασίας εκβουλγαρισμού της Μακεδονίας".

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΛΙΝΤΟΝ
Ρεσιτάλ υποκρισίας

ΠΑΡΙΣΙ.-

Υιοθετώντας μία φαινομενική αποστασιοποίηση και πολιτική του στιλ "περιμένοντας και βλέποντας", παρουσιάστηκε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον,στο πρώτο σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας του, τη γαλλική πρωτεύουσα.

Μία αποστασιοποίηση όσον αφορά το θέμα της δίωξης του Γιουγκοσλάβου Προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς,αλλά και την οικονομική βοήθεια που θα χορηγηθεί στη Γιουγκοσλαβία. Ως προς το θέμα της δίωξης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, εναντίον του οποίου έχει απαγγελθεί κατηγορία από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, ο Κλίντον επέδειξε στάση "αναμονής", αφού τόνισε ότι "δεν πιστεύω ότι οι ΝΑΤΟικοί σύμμαχοι μπορούν να εισβάλουν στο Βελιγράδι και να προσπαθήσουν να του επιδώσουν το κατηγορητήριο" (!),απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων κατά την έξοδό του από τα Ηλύσια Πεδία, όπου είχε συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ."Αυτό που χρειάζεται είναι να επικεντρωθούμε στις υποχρεώσεις μας - τις θεμελιώδεις ανθρωπιστικές μας υποχρεώσεις για την επιστροφή των Κοσσοβάρων στις εστίες τους και για την αποκάλυψη των όποιων αποδείξεων υπάρχουν σχετικά με τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο", τόνισε ο Κλίντον.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατά τη συνάντησή τους οι Κλίντον και Σιράκ συμφώνησαν ότι αποτελεί απαραίτητο όρο και προϋπόθεση για οποιαδήποτε χορήγηση διεθνούς βοήθειας για την ανοικοδόμηση της Γιουγκοσλαβίας η απομάκρυνση του Μιλόσεβιτς από την εξουσία. Επειτα από 78 μέρες ανηλεών ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών, που προκάλεσαν χιλιάδες θύματα και τραυματίες, σχεδόν ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή, το μόνο που είχαν να πουν οι δυο Πρόεδροι διά στόματος, αυτή τη φορά, Σιράκ ήταν: "Συμμερίζομαι απολύτως τα συναισθήματα του Προέδρου Κλίντον ότι δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική βοήθεια για ανάπτυξη σε ένα καθεστώς που δεν είναι δημοκρατικό. Οι Σέρβοι είναι και αυτοί θύματα. Γι' αυτό το λόγο, ανθρωπιστική βοήθεια ναι, οικονομική βοήθεια για την ανασυγκρότηση όχι, όσο δεν υπάρχει αντιστοιχία με τα δημοκρατικά κριτήρια που έχουν τεθεί"!

Αυτά... για την υποκρισία που βασιλεύει στους κόλπους του "πολιτισμένου δυτικού κόσμου", αφού σε απόλυτη αρμονία η Ιταλία, η Γερμανία και φυσικά η Βρετανία έσπευσαν να απορρίψουν μετά βδελυγμίας τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς τη Γιουγκοσλαβία... όσο ο Μιλόσεβιτς παραμένει στην εξουσία.

Βρετανοί ΝΑΤΟικοί παρατηρούν από μακριά φλεγόμενα σπίτια

Ο Μπ. Κλίντον με τον Ζ. Σιράκ στο μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων

ΡΩΣΙΚΗ ΔΟΥΜΑ
Να δικαστεί ο Σολάνα για εγκλήματα πολέμου

ΜΟΣΧΑ.-

Την παραπομπή του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα,ώστε να δικαστεί για "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας" ψήφισε χτες ομόφωνα η Ρωσική Δούμα, υιοθετώντας την πρόταση του αντιπροέδρου της, Σεργκέι Μπαμπούριν.Η πρόταση του Μπαμπούριν, που χαρακτηρίζει τον Σολάνα εγκληματία πολέμου που θα πρέπει να τιμωρηθεί γιατί εκείνος διέταξε το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας, ψηφίστηκε από το σύνολο των 299 βουλευτών της Ρωσικής Κάτω Βουλής.

"Λαμβάνοντας την απόφαση να αρχίσει η στρατιωτική δράση κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και κυρίως ο Σολάνα διέπραξαν ένα στρατιωτικό έγκλημα και οφείλουν να λογοδοτήσουν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα οποία διαπράχθηκαν στο πλαίσιο αυτής της επίθεσης", τονίζεται στο κείμενο το οποίο ψηφίστηκε από τους βουλευτές. H απόφαση αυτή, ωστόσο, δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, οπότε δεν υποχρεώνει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες.

Πάντως, το κείμενο που υιοθετήθηκε αποτελεί τρόπον τινά συνέχεια ή μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι "στηρίζει" ανάλογη πρόταση που είχε διατυπώσει στις 2 Ιούνη ο επικεφαλής της κουβανικής διπλωματίας, ο νέος υπουργός Εξωτερικών Φελίπε Πέρες Ρόκε,ο οποίος χαρακτήρισε "επιτακτική" την ανάγκη "να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη ο Γενικός Γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας Χαβιέρ Σολάνα, ο οποίος οργάνωσε την επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας". Ο Ρόκε, κατά την ανάληψη των καθηκόντων από τον προκάτοχό του, είχε καλέσει τότε τη διεθνή κοινότητα να απαιτήσει να δικαστεί ο Σολάνα ως εγκληματίας πολέμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ