ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούνη 1999
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κρύψτε την αλήθεια για τα επικίνδυνα τρόφιμα

Η συνδικαλιστική ηγεσία των βιομηχάνων τροφίμων απαιτεί από την κυβέρνηση να παρέμβει στον Τύπο (εκδότες και καναλάρχες), ώστε να μη "σκαλίζουν" και δημοσιοποιούν οι δημοσιογράφοι τα αποτελέσματα των όποιων ελέγχων γίνονται για τον εντοπισμό επικίνδυνων τροφίμων

Φίμωτρο στα μέσα ενημέρωσης, αλλά και στους επιστήμονες επιχειρούν να βάλουν οι βιομήχανοι τροφίμων, αξιώνοντας επιλεκτική ενημέρωση των καταναλωτών, σύμφωνα με τους δικούς τους όρους. Μάλιστα, για να το πετύχουν αυτό, ζητούν απροκάλυπτα την παρέμβαση της κυβέρνησης, υποβάλλοντάς της τι πρέπει να κάνει και να λέει στην κατεύθυνση αυτή. Δε διστάζουν μάλιστα να αξιώσουν την παρέμβαση της κυβέρνησης και να κάνει τις "δέουσες συστάσεις" τόσο στα ΜΜΕ (έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο) όσο και στους αρμόδιους - αξιοποιώντας ουσιαστικά την ασυδοσία και τα περιθώρια που η ίδια η κυβερνητική πολιτική τους έχει παράσχει απλόχερα - γύρω από το πόσο επικίνδυνα είναι για τη δημόσια υγεία ορισμένα τρόφιμα! Το χειρότερο απ' όλα είναι ότι η κυβέρνηση, από τη μεριά της, όπως αποδείχτηκε, ανταποκρίθηκε στο μέγιστο βαθμό στις εντολές του μεγάλου κεφαλαίου σαν τον υπάκουο υπηρέτη, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την υποτέλειά της ακόμα και σε περιπτώσεις που εξαιτίας της ασυδοσίας του διακυβεύεται η δημόσια υγεία, όπως αποδεικνύουν όλες οι κυβερνητικές επίσημες ανακοινώσεις γύρω από το θέμα των μολυσμένων με διοξίνες τροφίμων.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την επιστολή που έστειλε στις 9 Ιούνη ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων προς τον υπουργό Ανάπτυξης Ευ. Βενιζέλο,όταν βρισκόταν σε εξέλιξη το σκάνδαλο με τα επικίνδυνα τρόφιμα. Με την επιστολή τους αυτή, οι βιομήχανοι τροφίμων θέλησαν να κάνουν σαφές ότι το μεγάλο κεφάλαιο ταυτίζει την "ελεύθερη αγορά" με την ελευθερία να επιβάλλει πλήρως την ασυδοσία του. Και προς τούτο ζητάει απολύτως δικαιολογημένα τη συνδρομή του υπουργού της κυβέρνησης, δίνοντάς του μάλιστα και... οδηγίες για το πώς και πότε θα μιλάει για το θέμα - στην προκειμένη περίπτωση για τις διοξίνες - και τι ακριβώς θα πρέπει να λέει γι' αυτό! Ταυτόχρονα, οι βιομήχανοι στην επιστολή τους εξαπολύουν απρόκλητη επίθεση σε όλους τους αρμόδιους φορείς, επειδή δίνουν απαντήσεις στα τεράστια ερωτηματικά που εγείρονται, κάνοντας λόγο για "παράλογη εξέλιξη", αφού... στο κάτω - κάτω "οι διοξίνες δεν είναι δηλητήριο που θα μας σκοτώσει όλους σήμερα", όπως αναφέρουν!

Η επιστολή - πρόκληση

Το περιεχόμενο της επιστολής είναι αποκαλυπτικό, καθώς μεταξύ άλλων, η ηγεσία των βιομηχάνων τροφίμων:

  • Θεωρεί ότι "το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στην ευρωπαϊκή αγορά ήταν συγκεκριμένο, αφορούσε μια συγκεκριμένη ποσότητα ζωοτροφών που χρησιμοποιήθηκε κυρίως σε εταιρίες παραγωγής κοτόπουλων για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε μια κυρίως ευρωπαϊκή χώρα".
  • Προβάλλει τον ισχυρισμό ότι "τα ύποπτα προϊόντα δεν κυκλοφορούν πλέον στην αγορά" και πως "οι διοξίνες θεωρούνται αποφευκτέες για τον άνθρωπο και επικίνδυνες, αλλά κυρίως σε μεγάλες συγκεντρώσεις και μετά από πολύ παρατεταμένη χρήση".
  • Κατηγορεί τα ΜΜΕ για "άκρατη και ανεξήγητη επιθετικότητα και κινδυνολογία που διογκώνει την πραγματική διάσταση του προβλήματος". Για να δοθεί λοιπόν η... σωστή διάσταση, ο ΣΕΒΤ ζητάει από τον υπουργό Ανάπτυξης "να επισημάνει αυτή την πραγματικότητα προς όλες τις ηγεσίες των ΜΜΕ", γνωρίζοντας πολύ καλά πως η "παράδοση" το θέλει να επιχειρούν τέτοιες παρεμβάσεις οι υπουργοί, καθώς και να κάνει συστάσεις στους αρμόδιους που καλούνται να ενημερώσουν τους καταναλωτές. Επίσης, αξιώνουν να δοθεί εντολή στις αρμόδιες αρχές "να σταματήσουν την παρακολούθησή τους από τα ΜΜΕ".

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν ο συγκεκριμένος υπουργός παρενέβη ή όχι στις διοικήσεις και τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, για να εφαρμόσει αυτά που του συνιστούν. Ομως, με τις επίσημες δημόσιες δηλώσεις του στους δημοσιογράφους όλο αυτό το διάστημα δεν κάνει τίποτ' άλλο παρά να... εκστρατεύει για λογαριασμό των βιομηχάνων τροφίμων, ώστε να πείσει για την ασφάλεια των ελληνικών προϊόντων και ότι το πρόβλημα είναι εντοπισμένο και αντιμετωπίζεται, σύμφωνα με τις οδηγίες των βιομηχάνων. Μόλις προχτές ο Ευ. Βενιζέλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου έκανε συστάσεις τόσο στα ΜΜΕ όσο και στους αρμόδιους ότι "πρέπει οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας να είναι ελεγμένες και να διατυπώνονται με μια ακρίβεια ει δυνατό". Επίσης χτες υποστήριξε με δηλώσεις του ότι "πρόβλημα με τα τρόφιμα από το Βέλγιο ή ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες που εμφάνισαν προβλήματα, προβλήματα που μας γνωστοποιήθηκαν μέσω του κοινοτικού μηχανισμού ενημέρωσης, έχουν δεσμευτεί και καταστρέφονται".

Οσο για τους ελέγχους, αυτοί σταδιακά αποδυναμώνονται στις δηλώσεις του υπουργού και δίνεται το στίγμα ότι στο εξής απαγορεύεται η παρουσία μέσων ενημέρωσης. Ετσι, ενώ στις 9 του μήνα δήλωνε ότι θα σταλούν δείγματα για εξέταση σε εργαστήριο του εξωτερικού, προχτές η γενική γραμματέας Καταναλωτή Χρ. Παπανικολάου ομολογούσε ότι ακόμα δεν έχουν σταλεί τα δείγματα, ενώ χτες ο Ευ. Βενιζέλος έσπευσε να "αποσαφηνίσει" ότι "δείγματα λαμβάνονται με ανύποπτο τρόπο, στατιστικά δείγματα προκειμένου να ελεγχθούν οι διοξίνες, όχι γιατί υπάρχει πρόβλημα, αλλά γιατί θέλουμε μέσα σε φυσιολογικές συνθήκες και χωρίς να υπάρχουν καταστάσεις κρίσης ή πανικού να ξέρουμε ποιο είναι το μέσο". Με τις ίδιες δηλώσεις επανέλαβε την επισήμανση προς τα ΜΜΕ ότι "ο καταναλωτής πρέπει να είναι καλά ενημερωμένος, υπεύθυνα ενημερωμένος και ψύχραιμος".

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται η αγαστή συνεργασία κυβέρνησης και μεγάλου κεφαλαίου ακόμα κι όταν απειλείται η δημόσια υγεία. Και η δημόσια υγεία απειλείται καθημερινά από την ασυδοσία που παρέχεται στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Αυτό απέδειξαν οι "τρελές αγελάδες", τα μολυσμένα με διοξίνες τρόφιμα, η "διάρροια των αγελάδων" ή "aids των αγελάδων". Ενώ, την ίδια στιγμή η κυβέρνηση περιορίζεται στο να επαφίεται και να διατυμπανίζει τις διαβεβαιώσεις των επιχειρηματιών για την ασφάλεια των τροφίμων που διακινούν. Οι πρόσθετοι έλεγχοι για τις διοξίνες σύμφωνα με τον Ευ. Βενιζέλο "θα" γίνονται "απλά και μόνο για να ελέγχουμε τα μέσα επίπεδα".

  • Το θέμα της ασφάλειας των τροφίμων και η υπόθεση με τα μολυσμένα από διοξίνες τρόφιμα θα συζητηθούν την ερχόμενη βδομάδα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στο Στρασβούργο από την κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Από την Ελλάδα θα παρευρεθεί διακομματική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία που θα αναχωρήσει την Κυριακή. Από το ΚΚΕ θα παρευρεθεί ο Στρ. Κόρακας.
ΟΜΕ - ΟΤΕ
Τα "λάθη" και οι σκοπιμότητες της ΠΑΣΚΕ...

Την πραξικοπηματική υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας καταγγέλλει η ΕΣΚ - ΟΤΕ

Αποστομωτική απάντηση στον υπονομευτικό ρόλο της ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ στην ΟΜΕ - ΟΤΕ,που στηρίζει ανεπιφύλακτα την κυβερνητική πολιτική (ΣΣΕ, ΓΚΠ, 4η μετοχοποίηση, ασφαλιστικό), δίνει με ανακοίνωσή της η ΕΣΚ - ΟΤΕ.Η παράταξη της ΕΣΚ καταγγέλλει την πραξικοπηματική υπογραφή της νέας ΣΣΕ από την πλευρά μιας μειοψηφούσας, πλέον, ΠΑΣΚΕ στο ΔΣ της ΟΜΕ - ΟΤΕ και την επιδίωξή της να παραλύσει τη λειτουργία της Ομοσπονδίας.

Σε χτεσινή ανακοίνωση η ΕΣΚ - ΟΤΕ απαριθμεί τα γεγονότα των τελευταίων 10 ημερών και αποκαλύπτει ότι ο στόχος της ηγετικής ομάδας της ΠΑΣΚΕ ήταν η υπογραφή πάση θυσία μιας συλλογικής σύμβασης που υπονομεύει τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων και η επιδίωξη να μεταθέσει ευθύνες στους άλλους.

Αν στη συνεδρίαση της 9ης Ιουνίου η ΠΑΣΚΕ με πραξικόπημα και με το "έτσι θέλω" αγνόησε τη θέληση της πλειοψηφίας του διοικητικού συμβουλίου και προχώρησε στην υπογραφή της ΣΣΕ, στη συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου επιχείρησε να προκαλέσει έκτακτο συνέδριο με στόχο να παραλύσει την Ομοσπονδία και να ξεκαθαρίσει εσωπαραταξιακούς λογαριασμούς, μέσα από μια τεχνητή κρίση, όπου ο ίδιος ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εισηγούνταν μομφή κατά του εαυτού του..! Ενώ στη συνέχεια σε μυστική ψηφοφορία, ο ίδιος ψήφισε υπέρ της μομφής (σύμφωνα πάντα με δήλωσή του) και καθαίρεσε τον εαυτό του...

Η τακτική της ηγετικής ομάδας της ΠΑΣΚΕ έχει ήδη ξεσηκώσει ένα μπαράζ διαμαρτυριών και καταγγελιών στους εργαζόμενους του ΟΤΕ, που η συντριπτική τους πλειοψηφία διαπιστώνει ότι το νέο μισθολόγιο και ο ΓΚΠ χειροτερεύει τη θέση τους. Ηδη 15 μέλη του ΔΣ της ΟΜΕ - ΟΤΕ από την ΕΣΚ, ΔΑΚΕ, "Αγωνιστική Συνεργασία" ζήτησαν έγγραφα τη σύγκληση εκτάκτου συμβουλίου για την εκλογή νέου προέδρου, ενόψει των κρίσιμων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ. Η συνεδρίαση ορίστηκε για τη Δευτέρα 21 Ιουνίου.

Η ΕΣΚ - ΟΤΕ θεωρεί ότι η ΟΜΕ πρέπει να ακυρώσει τη ΣΣΕ που "υπογράφτηκε" και να διεκδικήσει ένα μισθολόγιο που πραγματικά ενισχύει το εισόδημα των εργαζομένων.

Δε θα επιτρέψουμε τη... λογοκρισία

Ανακοίνωση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ

"Απαράδεκτη" χαρακτηρίζει η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) την προκλητική αξίωση για μέτρα καταστολής του Τύπου και ελέγχου της ελευθεροτυπίας, που προτείνει στην κυβέρνηση η συνδικαλιστική ηγεσία των βιομηχάνων τροφίμων και ποτών. Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της επιστολής της ηγεσίας του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) προς τον υπουργό Ανάπτυξης που ζητά την παρέμβαση του υπουργού στις ηγεσίες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σχετικά με την υπόθεση των διοξινών, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με χτεσινή ανακοίνωσή του:

  • Τονίζει ότι "κανένας υπουργός και κανένας Σύνδεσμος δε δικαιούται να παρεμβαίνει στη λειτουργία των ΜΜΕ. Αποστολή τους (σ.σ. των δημοσιογράφων) είναι να ελέγχουν την εξουσία και όλους τους παράγοντες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, η δραστηριότητα των οποίων θίγει ζωτικά συμφέροντα του λαού".
  • Υπογραμμίζει ότι "η μόνη αρμόδια να κρίνει τις οποιεσδήποτε υπερβολές - όποτε και αν αυτές παρατηρούνται - είναι η ΕΣΗΕΑ με τα καταστατικά της όργανα" και δηλώνει ότι "δε θα επιτρέψει σε οποιονδήποτε να επιδιώξει τη λήψη μέτρων καταστολής του Τύπου και ελέγχου της ελευθεροτυπίας".

Τέλος, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ σημειώνει πως στην υπόθεση των διοξινών ο Τύπος και τα ΜΜΕ έπαιξαν σημαντικό ρόλο ως προς την ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινής γνώμης προκειμένου να προστατευτεί η υγεία του λαού, το πιο πολύτιμο αγαθό, το οποίο με κάθε μέσο οφείλουμε να διαφυλάξουμε.

H Coca - Cola αποσύρεται και από τα ράφια των γαλλικών σούπερ μάρκετ. Η ελληνική κυβέρνηση όμως αρνείται να ενημερώσει το κοινό για το πόσο επικίνδυνα είναι για τη δημόσια υγεία ορισμένα τρόφιμα που κυκλοφορούν στη χώρα μας!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ