ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούνη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δήμος εναντίον Πολιτισμού

"Ατιμασμένο και εγκαταλειμμένο" το Πολιτιστικό Κέντρο του Νέου Πετριτσίου Σερρών

Την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέου Πετριτσίου του Νομού Σερρών να μετατρέψει το Πολιτιστικό Κέντρο σε Δημαρχείο καταγγέλλει ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος (ΕΜΣ), ο οποίος έχει και την κυριότητα του κτιρίου.

Οπως αναφέρει ο Σύλλογος "το "Σπίτι Πολιτισμού" χτίστηκε τη δεκαετία του '80 από τον "Εκπολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο", με επιχορήγηση του υπουργείου Πολιτισμού. Το 1990 έγινε άτυπη παραχώρηση του κτιρίου στην τότε Κοινότητα Νέου Πετριτσίου, με τον όρο να εξοπλιστεί και να στεγάσει όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής. Δέκα χρόνια μετά οι όροι δεν τηρήθηκαν και το κτίριο κινδυνεύει με ολική κατάρρευση".

Επιπλέον, ο ΕΜΣ τέθηκε εκτός διοίκησης του Πολιτιστικού Κέντρου κι έτσι αποφάσισε να ανακαλέσει την άτυπη παραχώρηση.Ωστόσο, εκκρεμεί από το υπουργείο Γεωργίας η έκδοση τίτλου ιδιοκτησίας του οικοπέδου, αφού την εποχή που κατασκευάστηκε το κτίριο η περιοχή ήταν εκτός σχεδίου πόλεως.

Ο Σύλλογος τονίζει ότι "υπάρχουν τρόποι να καλυφθούν οι ανάγκες των υπηρεσιών του Δήμου και θα προσφύγουμε σε κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου να προστατευτεί το "Σπίτι του Πολιτισμού"".

Ηδη, έχουν ξεκινήσει από το ΕΜΣ οι εργασίες συντήρησης του κτιρίου, προκειμένου να μπορέσει από τον Οκτώβρη να στεγάσει τις πολιτιστικές δραστηριότητες των Συλλόγων της περιοχής. Να αναφέρουμε ότι το "Σπίτι Πολιτισμού" σήμερα έχει την εικόνα λεηλατημένου ερειπίου,ενώ όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος η Δημοτική Αρχή συχνά χρησιμοποιούσε το χώρο για ξενώνα (!), περιφρονώντας τους όρους της παραχώρησης και αδιαφορώντας για τη στήριξη των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της περιοχής. Σημειώνουμε ότι ένας από τους όρους της παραχώρησης ήταν να εξοφληθεί ο εργολάβος, ο οποίος ουδέποτε πληρώθηκε.

Παρ' όλα αυτά ο ΕΜΣ έχει ήδη έτοιμο των πρόγραμμά του και μετά την ανακαίνιση του κτιρίου θα λειτουργήσουν τα παρακάτω τμήματα: Κινηματογραφική Λέσχη, Χορευτικό Τμήμα, Βιβλιοθήκη, Παιχνιδότοπος και Στέκι Νεολαίας.Εξάλλου, στο ίδιο χώρο θα στεγαστούν όλοι οι Σύλλογοι του χωριού.

Επιθεώρηση... σε διαδίκτυο

"Μίλα μου... και μανταρίνια" τιτλοφορείται η καλοκαιρινή επιθεώρηση τωνΧάρρυ Κλυνν - Λάκη Μπέλλου - Γιάννη Μακρή - Γιώργου Γαλίτη,που ανεβαίνει στις 17 Ιούνη στο θέατρο "Αλσος",σε σκηνοθεσία Χάρρυ Κλυνν,σκηνικά Κάρολου Ρωμούση,κοστούμια Αντώνη Μαρκόπολι, Μάκη Βασιλειάδη, Μιχάλη Μπούτση,χορογραφίες Πάνου Μεταξόπουλου.Παίζουν: Χάρρυ Κλυνν, Σωτήρης Μουστάκας, Βάσια Τριφύλλη, Παύλος Χαϊκάλης, Νεφέλη Ορφανού, Γιάννης Καπετάνιος, Κώστας Ευριπιώτης, Γιώργος Γαλίτης κ.ά.

"Η επιθεώρηση - όπως λέει ο Χ. Κλυνν - ήταν πάντα συνδεδεμένη με την εκάστοτε πολιτική και κοινωνική κατάσταση και αυτό που την έκανε αγαπητή στο πλατύ κοινό είναι η ικανότητά της να ακολουθεί τα γεγονότα και να εκθέτει την άποψη του καλλιτέχνη. Σήμερα, που η πληροφορία μεταδίδεται τόσο εύκολα, θα ήταν παράδοξο η επιθεώρηση να μην εκμεταλλευτεί την τεχνολογία, ώστε να μπορέσει να παρακολουθήσει ακόμη στενότερα τα τεκταινόμενα και να βρεθεί πιο κοντά στα προβλήματα του θεατή, που ζητά εξίσου ψυχαγωγία, αλλά και ενημέρωση".

Ετσι, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν μέσω του διαδικτύου (διεύθυνση http://www.ai-sixtir.gr) να ενημερωθούν για την παράσταση, να δούνε αποσπάσματα, να ακούσουν τραγούδια και παράλληλα να εκφράσουν τα προβλήματα που τους απασχολούν. Στη συνέχεια, ο Χ. Κλυνν θα τα επεξεργαστεί και θα τα εντάξει, στο μέτρο του δυνατού, στην παράσταση.

"Διαθήκη" του Β. Διαμαντόπουλου

Η οικογένεια του Βασίλη Διαμαντόπουλου,καθηγητές του "Ιάσμου" και του θεατρικού εργαστηρίου, φίλοι του, προσωπικότητες του θεάτρου και της πολιτικής και οι μαθητές του, τον μνημόνευσαν το περασμένο Σάββατο και τον τίμησαν στο Εργαστήρι του. Αργότερα ανοίχτηκε η διαθήκη του - ένα κείμενο καλλιτεχνικής παρακαταθήκης. Ο Β. Διαμαντόπουλος παροτρύνει τους συνοδοιπόρους του καθηγητές να συνεχίσουν την ίδια διδακτική γραμμή,γιατί όπως πίστευε η θεατρική παιδεία πρέπει να είναι προσιτή σε όλους.

Γι' αυτό εξασφάλισε "χορηγούς" για τη σχολή του, περιορίζοντας τα δίδακτρα σε συμβολικό ποσό. Ηταν περήφανος για τη σημαντική πρωτιά των μαθητών του στις εξετάσεις του ΥΠΠΟ, το οποίο δεσμεύτηκε να στηρίξει τη σχολή του, τιμώντας τον, έστω, μετά θάνατον. Ο σύλλογος καθηγητών αποφάσισε να εκδώσει λεύκωμα και να πραγματοποιήσει τον Ιούλιο, στο Μέγαρο Μουσικής, φιλολογικό μνημόσυνο προς τιμήν του.

Χορευτικά δρώμενα

Μετά την Αθήνα, οι "Χορο-Ροές" ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη. Το Σεπτέμβη η παράσταση "Δεκτή μικρή αναπηρία" θα παρουσιαστεί στη συμπρωτεύουσα, ενώ τον Οκτώβρη θα επαναληφθεί στις "Ροές" (Ιάκχου 14-16) με ανανεωμένες... μικρές αγγελίες. Χορογραφία και σύλληψη ιδέας Σοφία Σπυράτου,μουσική επιμέλεια Γιάννης Νένες,σκηνικά Γιώργος Γεωργίου,κοστούμια Χρήστος Κωσταρέλλος,κείμενα Νίκος Φωτάκης.Χορεύουν οι: Ράχμα - Κατερίνα Λαχλάλι, Νατάσα Παπαμιχαήλ, Θανάσης Γιαννακόπουλος, Αίμων Γαροφάλλου.Επίσης συμμετέχουν οι ηθοποιοί Φώτης Σπύρος, Ρούλη Καρασιλιώτη.

  • Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Λαϊκής Τέχνης σε συνεργασία με το Θέατρο Ελληνικών Χορών "Δόρα Στράτου" διοργανώνει από τις 7-11 Ιούλη το 13ο ετήσιο διεθνές συνέδριό του για την έρευνα του χορού. Δηλώσεις συμμετοχής στη Γραμματεία (Σχολείου 8, Πλάκα, τηλ. 3246188).
Μουσικές διαδρομές

Στη Γιορτή της Μουσικής συμμετέχει και φέτος το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, φιλοξενώντας τη Δευτέρα, από τις 8μμ και μετά, στο προαύλιό του (Σίνα 31), μουσικά δρώμενα. Ο Κριστόφ Χισκίν θα παρουσιάσει γαλλικά τραγούδια, θα ακολουθήσει ένα πρόγραμμα με ένα μίμο (Ιζ. Σβάιτσερ), μουσική και χορό, ενώ θ' ακολουθήσει ο "διάλογος" μεταξύ μιας σοπράνο και μιας χορεύτριας φλαμένκο (Ιζ. Ντιλιζόν - Ρεζ. Λόρκα). Τραγούδια της Μεσογείου θα ερμηνεύσει το σύνολο "Ελ Μουσαφίρ" (τραγούδι: Λάμια Μπεντιούι), ενώ τζαζ "διαδρομές" θα προσφέρει το Ωδείο Τέχνης Γ. Φακανάς.

  • Τη Δευτέρα, επίσης, στις 7μμ, στο Δημαρχείο Περιστερίου το ΣΕΗ και ο αθλητικός σύλλογος "Τα Περιστέρια" διοργανώνουν εκδήλωση για την ειρήνη. Συμμετέχουν: Αλέξανδρος Χατζής, "Goin' Through", "Ανώνυμοι", η Χορωδία του Πνευματικού Κέντρου, "Χαρταετοί", Νίκος Τουλιάτος & DPS κρουστά.Απαγγέλλει ο Χρήστος Τσάγκας.Παρουσιάζει ο Χρ. Κάλοου.
  • Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νεολαίας "Πέραμα '99", που διοργανώνει ο Δημοτικός Πολιτιστικός Οργανισμός Περάματος, σήμερα (8.30μμ), στο γήπεδο Πρόνοιας θα πραγματοποιηθεί βραδιά μοντέρνου, κλασικού και ευρωπαϊκού χορού.
  • Βραδιά με λυρισμό και συναίσθημα την Τρίτη (9.30μμ), στο Θέατρο Βράχων, όπου θα δώσει συναυλία ο Λουδοβίκος των Ανωγείων,στο πλαίσιο του "Φεστιβάλ Υμηττού". Συνοδευόμενος από την Λιζέτα Καλημέρη και την Μαριαστέλλα Τζανουδάκη (στο τραγούδι) και τη μουσική του συντροφιά, θα παρουσιάσει τραγούδια από την τελευταία του δισκογραφική δουλιά "Το όχι αποκοιμήθηκε στην αγκαλιά του ναι", καθώς και παλιότερα κομμάτια του.
Η αίθουσα θεάτρου του Πολιτιστικού Κέντρου Νέου Πετριτσίου: σάπια

Η αίθουσα θεάτρου του Πολιτιστικού Κέντρου Νέου Πετριτσίου: σάπια ψευδοροφή, μουχλιασμένοι τοίχοι, σάπια σανιδοπατώματα

Βρομιές και εγκατάλειψη

Ο αξέχαστος Νίκος Ρίζος θα βραβευτεί από το Κινηματογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης για την προσφορά του στον Ελληνικό Κινηματογράφο. Το βραβείο θα δοθεί από τον πρώην "Οργανισμό Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης" και θα το παραλάβει η σύζυγος του εκλιπόντος, Ελσα Ρίζου (Ελένη Πετμεζά).

Καλοκαιρινές πρεμιέρες

Δύο ακόμη πρεμιέρες δόθηκαν χτες σε κεντρικά αθηναϊκά θέατρα. Η τελευταία άπαιχτη στην Ελλάδα κωμωδία του Αλαν Εϊκμπορν "Σε θέλω! Σε θέλω! Σε θέλω!" έκανε πρεμιέρα, στο θερινό θέατρο "Λαμπέτη",σε μετάφραση Χριστίνας Μπάμπου - Παγκουρέλη και σκηνοθεσία Βασίλη Μυριανθόπουλου.Τα σκηνικά, που είναι τρία και πάρα πολύ δύσκολα, γιατί στο ένα βλέπουμε τον ηθοποιό ολόκληρο, στο δεύτερο από τη μέση και πάνω και στο τρίτο από τη μέση και κάτω, είναι του Γιώργου Ασημακόπουλου.Τα σκηνικά έτσι τα θέλει ο Εϊκμπορν, που εκτός από την περιγραφή τους στο έργο, έτσι το ανέβασε και ο ίδιος στο Λονδίνο με μεγάλη επιτυχία. Η μουσική επιμέλεια είναι του Τόλη Σταματίκου.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Ελένη Κούρκουλα, Φίλιππος Σοφιανός, Εβελίνα Παπούλια και Χρήστος Ευθυμίου.

  • Πρεμιέρα και στο θέατρο "Μινώα",χτες, με το έργο "Ολοι στο κόλπο" του Μαρκ Στόουν,που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Βασίλη Τσιβιλίκα,μετάφραση Γιώργου Γεωργίου.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Μάρθα Καραγιάννη, Θάνος Καληώρας, Σπύρος Μισθός, Καλλιόπη Ευαγγελίδου, Γιώργος Λαμπάτος, Αγγελική Δημητρακοπούλου.
Βιβλιοπαρουσιάσεις
  • Στο "Σπίτι της Κύπρου" στις 21/6 (8.30μμ) θα παρουσιαστεί το βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών επτάτομο έργο "Πεθαίνοντας για την ελευθερία",το οποίο αφορά στον αγώνα της Κύπρου κατά της αγγλοκρατίας. Παράλληλα, θα παρουσιαστεί και έκθεση εγγράφων, επιστολών και φωτογραφιών ηρώων. Την επομένη 22/6 (8.30μμ) θα παρουσιαστούν τα βιβλία του Ανδρέα Κλ. Σοφοκλέους "Συμβολή στην Ιστορία του Κυπριακού Τύπου (τόμος Β 1890 - 1900)" και "Χρήστος Παπαδόπουλος, ο ποιητής, ο λόγιος, ο ιστοριοδίφης του ΙΘ αι.".
  • Στη "Στοά του Βιβλίου" στις 21/6 (8μμ) ο "Κέδρος" θα παρουσιάσει το βιβλίο του Χάρη Λύτα "Χωρίς ανάγκες σώμα".
  • Στο ΕΚΑ στις 21/6 (12 μ.) το "Προσκήνιο" θα παρουσιάσει το βιβλίο του Μ. Κωστόπουλου "Μπορούμε".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ