ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Ιούνη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Νεανικό μπλόκο στον πόλεμο και στον ιμπεριαλισμό

Εντείνονται οι προετοιμασίες για το τριπλό "μπλόκο" που θα στηθεί στο Λιτόχωρο, στους Ευζώνους και στη Θεσσαλονίκη

"Νεανικό μπλόκο στον πόλεμο και στον ιμπεριαλισμό" θα στηθεί στις 10 και 11 του Ιούλη σε τρία σημεία της Βόρειας Ελλάδας: Το Λιτόχωρο,τους Ευζώνους,τη Θεσσαλονίκη.

Με μια άλλη "απόβαση" και ανακατάληψη της παραλίας της Γρίτσας, όπου αποβιβάστηκαν πριν λίγες μέρες τα αμερικάνικα τάγματα θανάτου, θα δώσει το σύνθημα της εκκίνησης της 8ης πανελλαδικής, αντιιμπεριαλιστικής κινητοποίησης της ΚΝΕ. Με αποκλεισμό των συνόρων, απ' όπου διέρχονται καθημερινά τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα. Και με μια μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη, χιλιάδες νέοι και νέες θα στήσουν ένα ανθρώπινο φράγμα ειρήνης στην παρέλαση των δολοφόνων του ΝΑΤΟ.

Οι οργανώσεις της ΚΝΕ, μπαίνουν δυναμικά σ' αυτή τη μάχη. Μέσα από τις εκδηλώσεις του 25ου Φεστιβάλ, στις συνοικίες της Αθήνας και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, η είδηση του μεγάλου αντιιμπεριαλιστικού μπλόκου φτάνει σε κάθε νέο. Στα σχολεία, στις σχολές, στις πλατείες, στις καφετερίες και τα στέκια νεολαίας, οι ΚΝίτες κι οι ΚΝίτισσες μιλούν με τους τους νέους, τους καλούν να δώσουν δυναμικά το "παρών" στο ραντεβού της ειρήνης.

Και θα είναι όλοι εκεί, επειδή ο πόλεμος δε σταμάτησε. Επειδή η "ειρήνη" που υπογράφτηκε με το πιστόλι στον κρόταφο, πατάει σ' ένα τεντωμένο σχοινί και οι εμπνευστές της για να τη διατηρήσουν χρησιμοποιούν και πάλι την απειλή των όπλων. Μετατρέπουν τα στρατεύματα του θανάτου σε στρατό κατοχής, με την απατηλή ταμπέλα: "ειρηνευτική δύναμη". Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζοντας την εξαπάτηση του λαού και την υποτελή πολιτική, παραδίδει τη Β. Ελλάδα, από το Λιτόχωρο ως τα σύνορα, στους δολοφόνους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και στέλνει ελληνικά τάγματα στο Κόσσοβο.

Οπως οι ιμπεριαλιστές, λοιπόν, δε σταματούν την εγκληματική πολιτική τους, έτσι δεν μπορεί να σταματήσει και η αντίσταση του λαού και της νεολαίας στα βρώμικα σχέδιά τους. Το ορμητικό ποτάμι ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο δεν μπορεί να γυρίσει πίσω.

Η ΚΝΕ συνεχίζει την πρωτοπόρα δράση της, μπαίνει μπροστά στη συνέχιση του αγώνα της νεολαίας. Μέσα από αυτή την πανελλαδική αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση, που αποτελεί τον πρώτο μεγάλο σταθμό στο πλαίσιο του 25ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", μέσα από όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ που θα αγκαλιάσει κάθε συνοικία της Αθήνας, κάθε πόλη της Ελλάδας, θα δοθεί η συνέχεια των μεγάλων νεανικών και λαϊκών αγώνων. Οι νέοι που συναντήθηκαν με την ΚΝΕ, με την ανατρεπτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, μέσα στις γραμμές αυτού του κινήματος, εκφράστηκαν σε μεγάλο βαθμό και μέσα από την ψήφο τους, στήριξαν το ΚΚΕ. Το 25ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" απευθύνεται σε όλους αυτούς τους νέους και σε ακόμα πιο πλατιά τμήματα νεολαίας, με την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ. Παλεύει για να γίνει ακόμα πιο φανερό στις συνειδήσεις των νέων, ότι αυτή η διέξοδος είναι η μόνη ρεαλιστική για το μέλλον του λαού και του τόπου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σε διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα

Εμπόδισαν, για άλλη μια φορά, τη μεταφορά ΝΑΤΟικών τανκ και ολμοφόρων αρμάτων προς τη Σερβία οι κομμουνιστές και άλλοι εργαζόμενοι της πόλης

Ακόμη μια σελίδα στην αγωνιστική ιστορία του τόπου πρόσθεσαν το βράδυ της Παρασκευής οι κομμουνιστές και ο αγωνιζόμενος λαός της Θεσσαλονίκης. Εμπόδισαν τη μεταφορά τανκ και ολμοφόρων αρμάτων με τα οποία οι ΝΑΤΟικοί θα επιβάλουν δήθεν την "ειρήνη" στη Γιουγκοσλαβία. Καθημερινά σχεδόν ο λαός της περιοχής μέσα από τις πολύμορφες και μαχητικές κινητοποιήσεις του αποκαλύπτει πως πίσω από την παραπλανητική ονομασία "ειρηνευτικές δυνάμεις", κρύβεται ο στρατός κατοχής των ιμπεριαλιστών που εξοπλίζεται για να επιβάλει στα Βαλκάνια τη Νέα εγκληματική Τάξη Πραγμάτων. Και κόντρα σ' αυτήν αγωνίζεται ο λαός, στήνοντας μπλόκα σε τρένα, φάλαγγες οχημάτων, αποκλείοντας το λιμάνι, τα σύνορα.

Παρασκευή βράδυ, λίγο μετά τις 9.30μμ. Μια αμαξοστοιχία του ΟΣΕ με 17 βαγόνια φορτωμένα γαλλικά τανκ και 2 βαγόνια όπου επέβαιναν οι μισθοφόροι φονιάδες, ξεκίνησε από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με προορισμό τα βόρεια σύνορα. Πριν προλάβει να βγει από την πύλη 11, εκατοντάδες κομμουνιστές και αγωνιζόμενοι πολίτες μπλόκαραν τις σιδηροδρομικές γραμμές και απέκλεισαν την έξοδο. Κάτω από την αποφασιστική στάση των διαδηλωτών, ο συρμός επέστρεψε στον φυλασσόμενο χώρο από όπου ξεκίνησε.

Οι διαδηλωτές με τις κόκκινες σημαίες υψωμένες, προχώρησαν συντεταγμένα. Εσπασαν την πύλη 11 και με πορεία κατευθύνθηκαν προς το χώρο που ήταν κρυμμένα τα σύνεργα του θανάτου. "Εμείς το λέμε, δεν υποχωρούμε, τους ΝΑΤΟικούς δε θα φοβηθούμε", "Τα όπλα του πολέμου θα μείνουνε, εδώ θα βρουν απέναντί τους όλο το λαό", ήταν τα συνθήματα που έφταναν ως προπομποί στα αυτιά των φονιάδων, αλλά και των σωμάτων ασφαλείας που έχουν αναλάβει την προστασία τους από τον "εχθρό" λαό που αντιστέκεται.

Η περίφραξη έπεσε. Νεολαίοι εισέβαλαν σαν αστραπή στο χώρο και έγραψαν συνθήματα πάνω στα τανκ της "ειρήνης". Προκλητικά Γάλλος αξιωματούχος ντυμένος με πολιτικά πέταξε πέτρες εναντίον των διαδηλωτών. Χάρη στην ψύχραιμη στάση των πολλών δεν απειλήθηκαν επεισόδια.

Ο σκοπός επιτεύχτηκε. Τα όπλα του πολέμου σημαδεύτηκαν με το κόκκινο χρώμα του αγώνα. Η αναχώρησή τους ματαιώθηκε τουλάχιστον προσωρινά. Οι διαδηλωτές αποχώρησαν με πορεία και συνέχισαν τον αποκλεισμό του λιμανιού μέχρι τις 11 το βράδυ.

Τα ΜΑΤ έφτασαν για να επιβάλουν την τάξη. Στάθηκαν έξω από τον περιφραγμένο χώρο. Κανείς δεν μπαίνει σε κατεχόμενο έδαφος. Και στο λεπτό εμφανίστηκαν περισσότεροι από 10 Γάλλοι στρατιώτες. Ανέβηκαν μπροστά στο πρώτο βαγόνι για να προστατέψουν τα σύνεργα του θανάτου. Θεσσαλονίκη - Ελλάδα. Κατεχόμενη πόλη. Χώρα προτεκτοράτο;

Ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, κ. Παναγόπουλος, αρκετά προκλητικός απείλησε πως θα επέμβει προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος έξω από το λιμάνι. Η αστυνομία και πάλι απέναντι στον ελληνικό λαό που αντιστέκεται στο πέρασμα των ΝΑΤΟικών φονιάδων από το ελληνικό έδαφος.

"Δε θα κάνουμε πίσω. Δεν το επιτρέπει η ευαισθησία μας, ο διεθνισμός μας, ο πατριωτισμός μας. Για να ησυχάσει ο λαός μας, ο λαός των Βαλκανίων, πρέπει να φύγουν οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις από την περιοχή μας", δήλωσε ο Θ. Κωνσταντινίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, προαναγγέλλοντας τη συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για όσο συνεχίζεται η διέλευση των ΝΑΤΟικών από τη χώρα.

Ο αγωνιζόμενος λαός της περιοχής παραμένει σε εγρήγορση και διαρκή ετοιμότητα. Τις επόμενες μέρες αναμένεται η αναχώρηση από το Στρατόπεδο Καρατάσσου, του δεύτερου τμήματος της ελληνικής ταξιαρχίας που στέλνει η κυβέρνηση στο Κόσσοβο.

ΕΕΔΥΕ
Την Τρίτη, μέρα δράσης κατά του πολέμου

Κεντρική συγκέντρωση στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος

Ως μέρα δράσης κατά του πολέμου για το φιλειρηνικό κίνημα της χώρας μας έχει ορίσει την Τρίτη 22 του Ιούνη η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και στα πλαίσια αυτά διοργανώνει στην πλατεία Κάνιγγος στις 7.30 μ.μ. συγκέντρωση και πορεία, καθώς και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και αντίστασης στον πόλεμο, στις γειτονιές της Αθήνας.

Αιτήματα - συνθήματα της συγκέντρωσης είναι να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, να σταματήσει η ελληνική συμμετοχή και να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιώτες, να δυναμώσει η αλληλεγγύη των λαών κατά της ΝΑΤΟικής βαρβαρότητας.

Στη σχετική ανακοίνωση - κάλεσμά της η ΕΕΔΥΕ τονίζει ότι "ο βρώμικος πόλεμος του ΝΑΤΟ συνεχίζεται, η ονομαζόμενη συμφωνία ειρήνης που επιβλήθηκε από τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς οδηγεί το Κοσσυφοπέδιο σε ΝΑΤΟική κατοχή". Και επισημαίνει: "Οι λαοί της περιοχής βρίσκονται έρμαια στην τρομοκρατική δράση του UCK και των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων. Ακολουθεί νέος ξεριζωμός των Σέρβων. Η σιωπή των Ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστών για τα "ανθρώπινα δικαιώματα" αποκαλύπτει και πάλι την υποκρισία τους". Επισημαίνει ακόμα πως "η ΝΑΤΟική εισβολή, κατοχή και εγκατάσταση θα οδηγήσει σε νέα αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια".

Η ΕΕΔΥΕ αναφερόμενη στη συμμετοχή στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις και ελληνικού στρατού, τονίζει: "Στα σχέδια αυτά συμμετέχει ενεργά και η χώρα μας. Η ελληνική κυβέρνηση στέλνει 1.500 Ελληνες αξιωματικούς και στρατιώτες για να συμμετέχουν στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής. Με ψεύτικα επιχειρήματα, όπως "η τουρκική παρουσία", "η προστασία των Σέρβων", "η προστασία της ειρήνης", προσπαθεί να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό. Η αλήθεια είναι πως: Και στη Βοσνία τη ΝΑΤΟική κατοχή υπηρέτησαν και τίποτε περισσότερο. Η αλήθεια είναι πως: Ο ελληνικός λαός θα πληρώσει πάνω από 40 δισ. το χρόνο για αυτή τη συμμετοχή".

  • Αντιπολεμικό συλλαλητήριο διοργανώνουν την Τρίτη, στις 7.30 μ.μ., από τον Ηλεκτρικό Σταθμό Καλλιθέας μέχρι την πλατεία της Ν. Σμύρνης, οι Επιτροπές Ειρήνης Ταύρου, Καλλιθέας, Ν. Σμύρνης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ