ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Ιούνη 1999
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΡΩΣΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
Επιτεύχθηκε η τελική συμφωνία για τους Ρώσους στο Κόσσοβο

ΕΛΣΙΝΚΙ.-

Λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα Παρασκευής προς Σάββατο οι υπουργοί Αμυνας ΗΠΑ και Ρωσίας κατάφεραν να καταλήξουν σε μία τελική συμφωνία που θα ρυθμίζει τη διοίκηση και τους τομείς δράσης των Ρώσων στρατιωτών στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Κοέν, δήλωσε στο Ελσίνκι πως το περιεχόμενο της συμφωνίας "διατηρεί την ενότητα της διοίκησης... δίνει στη Ρωσία ένα μοναδικό ρόλο στις επιχειρήσεις των ρωσικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο, και προστατεύει τα θεμελιώδη συμφέροντα του ΝΑΤΟ".

Η συμφωνία προβλέπει πως η δύναμη των Ρώσων στρατιωτών θα ανέρχεται σε 3.600 άνδρες, οι οποίοι θα υπηρετούν υπό ρωσική διοίκηση και έλεγχο, αλλά οι αξιωματικοί τους θα συνεργάζονται με τους διοικητές του ΝΑΤΟ στις ζώνες ευθύνης των ΗΠΑ, Γαλλίας και Γερμανίας στο Κοσσυφοπέδιο. Οσο για το αεροδρόμιο της Πρίστινας, το οποίο κατελήφθη αιφνιδιαστικά το περασμένο Σάββατο από περίπου 200 Ρώσους στρατιώτες, αυτό ορίστηκε πως θα είναι ανοιχτό σ' όλες τις χώρες που έχουν στείλει στρατεύματα.

Από το σύνολο των 3.600 Ρώσων στρατιωτών, οι 750 θα δρουν κοντά στο αεροδρόμιο της Πρίστινας. Ενας Ρώσος θα διοριστεί διοικητής του αεροδρομίου, αλλά το ΝΑΤΟ θα έχει την επιμέλεια ελέγχου των αεροπορικών επιχειρήσεων. Παράλληλα, οι Ρώσοι θα παρέχουν υπηρεσίες υποστήριξης λειτουργίας και συντήρησης του αεροδρομίου.

Ο Ρώσος υπουργός Ιγκόρ Ιβάνοφ, από την πλευρά του, σχολίασε πως οι συνομιλίες είχαν αποτέλεσμα να δώσουν και μία σημαντική ώθηση προς την κατεύθυνση βελτίωσης των ρωσο - αμερικανικών σχέσεων, καταλήγοντας πως "οι νέες προοπτικές στις διμερείς σχέσεις θα εμφανιστούν αμέσως μόλις το ΝΑΤΟ επισήμως κηρύξει τέλος των βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας". Οπερ προβλέπεται να συμβεί μετά την ολοκλήρωση της αποχώρησης των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων σήμερα από την επαρχία.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Στην κόψη του ξυραφιού

Οι κυβερνήσεις Ινδίας και Πακιστάν ισχυρίζονται ότι "έχουν υπό έλεγχο" και "δε βλέπουν κλιμάκωση" του πολέμου στο Κασμίρ. Ωστόσο τα ρίσκα είναι πολύ μεγάλα...

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας του Πακιστάν "The Frontier Post" (18/6) από τη συνάντηση αξιωματούχων στο Ισλαμαμπάντ, όπου "εξετάστηκε η κρίση στη Γραμμή Ελέγχου" (Line of Control ή LoC) εξέπεμπε κλίμα αυξανόμενης έντασης. Σύμφωνα με "πηγές καλά ενημερωμένες για το περιεχόμενό τους", στρατιωτικοί εισηγήθηκαν στον πρωθυπουργό Σαρίφ ότι "αν η Ινδία επιδιώξει περιπέτεια" (δηλαδή έναν ευρύτερο πόλεμο) "θα λάβει την κατάλληλη απάντηση". Στελέχη της κυβέρνησης εξέφρασαν την εκτίμηση πως η ινδική κυβέρνηση "καλλιεργεί κλίμα πολεμικής υστερίας". Οσο για την επίκληση του Προέδρου των ΗΠΑ, την περασμένη βδομάδα, να "αποσύρει τις δυνάμεις του το Πακιστάν" από το ινδικό Κασμίρ (το "κατεχόμενο", το λένε οι Πακιστανοί), ο ταγματάρχης Ρασίντ Κερέσι είπε (σε διόλου κομψούς τόνους): "Είναι εντελώς ηλίθιο να λένε οι Αμερικανοί και άλλοι Δυτικοί ότι δυνάμεις μας έχουν παρεισφρήσει" στην περιοχή.

Το κλίμα που επικρατεί στο Ισλαμαμπάντ σε σχέση με τη στάση των ΗΠΑ απέδωσε με ακρίβεια ένα ρεπορτάζ της εφημερίδας "Dawn" (18/6), που κατηγόρησε τον "παλιό φίλο του Πακιστάν" Γερουσιαστή Μπράουνμπακ ότι "άλλαξε στάση" και είναι πλέον "φίλος της Ινδίας". Υπάρχει έντονο αίσθημα "απομόνωσης", λόγω και της στάσης του Πεκίνου.

Στο Νέο Δελχί, μετά τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου μιας υποκλαπείσας συνομιλίας από δύο στρατηγούς του Πακιστάν (βλ. The Economist", 19/6) αναπτύσσεται έντονη συζήτηση περί "προδοσιών". Η εφημερίδα "Economic Times" (18/6) φιλοξένησε ένα άρθρο που ανέφερε πως "τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ βρισκόταν στη Λαχώρη", στην "επίθεση φιλίας" του, οι Πακιστανοί "σχεδίαζαν εισβολή"... Ετσι, λέει το άρθρο, την είχε "πατήσει" με τους Κινέζους και ο Νεχρού. Μήπως τελικά η "ειρηνιστική" προσέγγιση στην εξωτερική πολιτική της Ινδίας την καθιστά "ευάλωτη" σε προδοσίες;

Ενας μήνας συγκρούσεων έχει κοστίσει εκατοντάδες νεκρούς και από τις δύο πλευρές - η Ινδία παραδέχεται περίπου 110, και μιλά για 300 από την άλλη πλευρά, ενώ το Πακιστάν κάνει λόγο για 300 Ινδούς νεκρούς και περίπου 190 εισβολείς. Εχει κοστίσει, επίσης, την έξοδο χιλιάδων χωρικών από το Κασμίρ και την ευρύτερη περιοχή: εκτός από τη Γραμμή Ελέγχου, τανκ και στρατιώτες κατακλύζουν και νοτιότερες πόλεις.

Από στρατιωτικής πλευράς, η σύγκρουση έχει μεταφερθεί πιο κοντά στα σύνορα του Πακιστάν: εκτός από το να πλήττουν κατευθείαν τους αντάρτες, προσπαθούν να αποκόψουν τις γραμμές ανεφοδιασμού τους, που συνδέονται, σαν "ομφάλιος λώρος", με το Πακιστάν.

Αγεφύρωτο χάσμα

Η κυβέρνηση του Πακιστάν προσπαθεί να αποσείσει την κατηγορία πως "ελέγχει" τους αντάρτες, μια δύναμη που αποτελείται από 900 άνδρες, μουσουλμάνους αυτονομιστές, Αφγανούς μισθοφόρους και (λένε οι Ινδοί) Πακιστανούς στρατιώτες. Προσπαθεί να φέρει στο επίκεντρο της διεθνούς πολιτικής το ζήτημα του Κασμίρ. Προσπαθεί να επαναφέρει το ζήτημα του δημοψηφίσματος - που είχε προτείνει ο ΟΗΕ 50 χρόνια πριν - στον αφρό.

Η ινδική κυβέρνηση μοιάζει να σκληραίνει τη στάση της όλο και περισσότερο. Το ναυτικό της είναι σε κατάσταση "κόκκινου συναγερμού". Στρατιωτικοί απειλούν ανοιχτά πως αν τεθεί ζήτημα τέταρτου πολέμου μεταξύ των δύο χωρών, η χρήση πυρηνικών δεν αποκλείεται.

Η κρίση θεωρητικά περιορίζεται στο Κασμίρ, αλλά ο πανικός απλώνεται. Η αποτυχία να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο ηγεσιών δημιουργεί δυνητικά μια κατάσταση που ίσως οδηγήσει σε όλεθρο. Ενα άρθρο δύο πρώην πρέσβεων των ΗΠΑ στην Ασία, στην "Washington Post" (14/6), υπέβαλε μια πρόταση προς τους ενδιαφερόμενους διαμορφωτές πολιτικής: να "παγώσουν τις συνοριακές διεκδικήσεις". Ετσι, κατά την άποψη αυτή, η κατάσταση θα "αποκλιμακωθεί", έστω κι αν "το ζήτημα του Κασμίρ θα παραμείνει ανοιχτό" κι ενδεχομένως θα χρειαστεί "να του παρασχεθεί αυτονομία" προοπτικώς. Ωστόσο, τέτοιες προτάσεις μοιάζουν ανεπαρκείς όσο και ανεδαφικές. Και ο πόλεμος συνεχίζεται.

Υπο το βλέμμα των Αμερικάνων πεζοναυτών οι Σέρβοι περιμένουν το τρένο

Υπό το βλέμμα των Αμερικανών πεζοναυτών, οι Σέρβοι περιμένουν το τρένο για το δρόμο της προσφυγιάς

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Πυροβολισμοί "αλά αμερικάνα"

ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ. -

Μεταδοτική καθώς φαίνεται είναι η βία στα σχολεία, και από τις ΗΠΑ κατάφερε να περάσει τη διώρυγα του Παναμά και να μολύνει ένα σχολείο στη χώρα της σάμπας.

Πέντε πάνοπλοι κυνήγησαν μέσα στο σχολικό προαύλιο ένα 15χρονο και γέμισαν το κορμί του σφαίρες. Το παιδί έπεσε νεκρό μπροστά στα έντρομα μάτια των συμμαθητών του, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία του Σάο Πάολο την Παρασκευή. Το τόσο βίαιο περιστατικό έλαβε χώρα το απόγευμα της Πέμπτης στο Γκραζάου, μία από τις πιο φτωχικές συνοικίες του Σάο Πάολο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, το θύμα Φάμπιο Μοντέιρο ντα Σίλβα δολοφονήθηκε για χρέη για ναρκωτικά. Οι πέντε άντρες διέφυγαν από τη στέγη του σχολείου, και παραμένουν "άγνωστοι", προσθέτουν οι αστυνομικοί αξιωματούχοι, ενώ υποστηρίζουν ότι το περιστατικό αυτό θα εξελισσόταν σε απίστευτη τραγωδία, αν ο ντα Σίλβα δεν προσπαθούσε να καλυφθεί σε χώρους του σχολείου, αφού την ώρα εκείνη περισσότεροι από 30 μαθητές ήταν στο προαύλιο για το μάθημα της γυμναστικής. Εκτός από τον ντα Σίλβα άλλο ένα κορίτσι 13 χρονών τραυματίστηκε στον ώμο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τουλάχιστον 15 μαθητές έχουν δολοφονηθεί από την αρχή της χρονιάς μέσα ή κατά την έξοδό τους από τα σχολεία από ένοπλους που συσχετίζονται με συμμορίες ναρκωτικών και δρουν στα σχολεία. Απλά αυτό το τραγικό περιστατικό έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο δραματικό τρόπο την αυξανόμενη βία στα σχολεία που συνδέεται με την εύκολη πρόσβαση σε όπλα και τη διακίνηση ναρκωτικών.

ΑΝΑΓΓΕΛΤΙΚΑ
Κοσσυφοπέδιο Δύσκολες αποστολές σε μία λίαν επικίνδυνη ζώνη

Οι πρώτες μέρες αποχώρησης των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων και ανάπτυξης των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο, στιγματίζονται από κρούσματα βίας που σχετίζονται είτε με τις εκρήξεις ναρκών είτε με τη δράση των ανταρτών του "UCK". Παρά την παύση των βομβαρδισμών, τα πράγματα φαίνονται δύσκολα, όχι μόνο για τους Σέρβους και Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου αλλά και για τα ξένα στρατεύματα που καταλαμβάνουν την επαρχία...

Σελίδες 44 - 45

Μέση Ανατολή Μόνη ρεαλιστική ειρήνη, η εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ

Ενδιαφέρουσα συνέντευξη για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τον Φαντέλ Αμ ελ Μπόρνο, ΓΓ της ΚΕ του Παλαιστινιακού ΚΚ

Σελίδες 46 - 47

Ινδοί στρατιώτες προωθούνται στους ορεινούς δρόμους κοντά στο Κακσάρ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ