ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Ιούνη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι αναλύσεις...

Η ΜΕΓΑΛΗ στιγμή των... μετεκλογικών αναλύσεων - που όλοι εναγωνίως αναμέναμε - ήρθε επιτέλους χτες στα ΝΕΑ, με τη συνέντευξη του Γιώργου Πανταγιά. Εμ πώς, χωρίς Πανταγιά πού βαδίζουμε;

Διότι είναι γνωστό πως, όταν κοινοποιεί τις απόψεις του ο εν λόγω κύριος, μαθαίνουμε κι εμείς τι σημαίνει Αριστερά, αφού επ' αυτού τοποθετείται μονίμως.

Λοιπόν, πάμε με την ορολογία. Αριστερά είναι: "Η αναγνώριση της αναγκαιότητας της αγοράς και η άρνηση της υπαγωγής κάθε πολιτικής και κοινωνικής προτεραιότητας στην οικονομία". Καλό ε; Περιμένετε, έχει κι άλλο...

Γιατί οι πολίτες στις ευρωεκλογές έριξαν "μαύρο" στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ;"Φταίμε εμείς που, αν δεν την υπονομεύσαμε, την υπερασπιστήκαμε χλιαρά. Με αισθήματα ενοχής". Αυτό είναι ακόμα καλύτερο!

Τρίτο και τελευταίο. Τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ από εδώ και πέρα: "... το μήνυμα αυτό (σ.σ. των ευρωεκλογών) μάς οδηγεί σε αυτό που ονόμασα τομή μέσα στη συνέχεια". Εδώ πια δίνουμε τα ρέστα μας!!!

Συμπεράσματα; Πρώτον: Αν τα παραπάνω αποτελούν τη βάση της πολιτικής τους επιχειρηματολογίας (που την αποτελούν) έχουμε να ρίξουμε πολύ γέλιο με όσα θα σκαρφίζονται στο άμεσο μέλλον.

Δεύτερον: Αρχισε για τα καλά την γκρίνια στο εσωτερικό του "Κινήματος" το"αριστερό ΠΑΣΟΚ" κι αναζητείται επειγόντως ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή, σε επίμαχο θέμα, προκειμένου να γίνουν πάλι ρεζίλι οι "σοσιαλιστές". Τρίτον: Οργανώνεται για τα καλά προεκλογικός μηχανισμός, προκειμένου να εξαντλήσει όλα τα υπάρχοντα όπλα του εκσυγχρονισμού - από ρουσφέτια μέχρι αριστερές πλατφόρμες - και να πιάσει δουλιά, ώστε να "τέμνει τη συνέχεια" για τους επόμενους μήνες.

Ελπίζουμε ότι ο σημιτικός πυρήνας μάς επιφυλάσσει και στο μέλλον κι άλλες τέτοιες ευχάριστες αναλύσεις. Κάτι τέτοιες ώρες είναι που η... πολιτική γίνεται ευχαρίστηση.

Να πληρώσουν ακριβά για το έγκλημα

Εξοργίζονται οι ευρωλάγνοι γιατί η "ευρωπαϊκή ιδέα" και η ΕΕ πλήττονται από το πρωτοφανές σκάνδαλο των μολυσμένων τροφίμων. "Δεν είναι θέμα νομοθεσίας, είναι θέμα εθνικών αρχών. Οι έλεγχοι ανήκουν στις εθνικές κυβερνήσεις", διαμαρτυρήθηκε η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Μ. Γιαννάκου. Καμία σημασία δεν έχει, λοιπόν, ότι τα όργανα της ΕΕ είναι εκείνα που έχουν θεσμοθετήσει το πλαίσιο του "ανταγωνισμού" με γνώμονα τα κέρδη των πολυεθνικών. Καμία σημασία δεν έχει ότι η ΕΕ πριμοδοτεί και ενισχύει την ασυδοσία της αγοράς και τη μη ύπαρξη, ούτε καν ορισμένων στοιχειωδών ελέγχων. Καμία σημασία δεν έχει ότι τόσο καιρό οι Βρυξέλλες είχαν κουκουλώσει το σκάνδαλο, αλλά και όταν αποκαλύφθηκε δεν κάνουν τίποτα που θα έθιγε τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Καμία σημασία δεν έχει ότι η ΕΕ προτιμά απέναντι σε ένα χωρίς προηγούμενο έγκλημα κατά της υγείας εκατομμυρίων ανθρώπων, να τηρεί στην καλύτερη περίπτωση το ρόλο του "Πόντιου Πιλάτου". Ασφαλώς και έχουν μεγάλες ευθύνες και οι εθνικές κυβερνήσεις, αλλά αυτές έχουν μάθει να τρέμουν, μήπως και κάνουν κάτι, που θα δυσαρεστήσει το διευθυντήριο των Βρυξελλών.

Συμπέρασμα; Η ΕΕ επιβάλλεται να πληρώσει και μάλιστα ακριβά για την εγκληματική πολιτική της σε βάρος των λαών της Ευρώπης και όχι μόνο. Οπως και οι κυβερνήσεις ή οι πολιτικές δυνάμεις, που συμπορεύονται μαζί της. Στις ευρωεκλογές πήραν μια μικρή και πρώτη μόνο γεύση.

Βαριές ευθύνες

Βέβαια, δεν αντιδρούν όλοι με τον τρόπο αυτό στις προαναφερόμενες εξελίξεις. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ηγεσία της ΝΔ, δεν είπαν το παραμικρό για το γενικότερο φαινόμενο της μετατροπής της "ομάδας των 8" σε παγκόσμιο διευθυντήριο. Και όχι μόνον αυτό, αλλά έσπευσαν και να χειροκροτήσουν την ενασχόληση των "8" με το Κυπριακό, όπως και τις σχετικές αποφάσεις τους, στο όνομα του ότι έτσι "διατηρείται το διεθνές ενδιαφέρον για το Κυπριακό"!

Οι ευθύνες, που αναλαμβάνουν, με πρώτη την κυβέρνηση, είναι βαριές και ολοφάνερες. Οχι μόνο για την παραπέρα πορεία του Κυπριακού, αλλά όλων των συναφών με αυτό κρίσιμων ζητημάτων, όπως των ελληνοτουρκικών σχέσεων, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, κλπ.

Στη στενωπό των "8" το Κυπριακό

Δε μένουν χωρίς συνέπειες, βέβαια, οι εξελίξεις αυτές. Συνέπειες, που τις πληρώνουν ή θα τις πληρώσουν στην πορεία οι λαοί. Ας δούμε, όμως, το συγκεκριμένο παράδειγμα του Κυπριακού, ένα από τα πολλά, με τα οποία ασχολήθηκε προχτές, η σύνοδος της "ομάδας των 8".

Ακόμη κι αν αφήσουμε, κατά μέρος, το γεγονός, πως οι "8", λειτουργώντας ως παγκόσμιο διευθυντήριο, παίρνουν ουσιαστικά και τυπικά στα δικά τους χέρια το Κυπριακό και δίνουν εντολή στον ΓΓ του ΟΗΕ, να ξεκινήσει συνομιλίες το φθινόπωρο, υπάρχουν άλλα δυο σοβαρά ζητήματα: Το πρώτο είναι το - τουλάχιστον - ασαφές και αντιφατικό πλαίσιο των συνομιλιών. Από τη μια καλούν τους ηγέτες των δυο πλευρών σε συνομιλίες "στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας" - χωρίς να έχουν, όμως, δεσμευτικό χαρακτήρα - και από την άλλη θέλουν τις συνομιλίες αυτές χωρίς προϋποθέσεις και με ανοιχτή ατζέντα. Δεύτερο, ζητούν από τον ΓΓ του ΟΗΕ, να δώσει έκθεση για την πορεία του προβλήματος στη διάσκεψη του Οργανισμού για την Ανάπτυξη και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), το Νοέμβριο. Και το ένα και το άλλο, υπονομεύουν, υποβαθμίζουν και περιορίζουν - τουλάχιστον - το ρόλο και, ιδιαίτερα, τις μέχρι σήμερα αποφάσεις του ΟΗΕ, για το Κυπριακό. Εξελίξεις, που τίποτε το καλό δεν προοιωνίζονται για το μέλλον.

Το παγκόσμιο διευθυντήριο

Κανένας δεν μπορεί να παραγνωρίσει το βάρος των οκτώ περισσότερο αναπτυγμένων χωρών του κόσμου, γνωστών πλέον και ως "ομάδα των 8" ή G8, στις παγκόσμιες εξελίξεις. Αλλωστε, ούτε παλιότερα και πριν αλλάξει δραματικά ο παγκόσμιος συσχετισμός δυνάμεων, παραγνωριζόταν το βάρος της τότε "ομάδας των 7" ή της τότε Σοβιετικής Ενωσης και των χωρών του σοσιαλισμού γενικότερα. Το γεγονός αυτό, όμως, είναι διαφορετικό, από την εξελισσόμενη και εντεινόμενη μετατροπή της "ομάδας των 8" σ' ένα παγκόσμιο διευθυντήριο, σε μια "υπερκυβέρνηση" του πλανήτη, με πρόεδρο τις ΗΠΑ ή, το λιγότερο, σ' έναν υπερΟΗΕ.

Σημειώσαμε το φαινόμενο αυτό στην περίπτωση του βρώμικου ΝΑΤΟικού πολέμου στο Κοσσυφοπεδίου. Το ξαναβλέπουμε και πάλι τώρα και, μάλιστα, ακόμη πιο έντονο στην προχτεσινή σύνοδο των "8", σχετικά με το πρόβλημα του Κυπριακού και άλλα διεθνή ζητήματα.

Οχι, δεν έχουμε αυταπάτες, για το ρόλο του σύγχρονου ΟΗΕ. Αλλωστε, ο διεθνής συσχετισμός δύναμης σφραγίζει, σε τελευταία ανάλυση και τη δική του δράση. Δεν είναι, όμως και το ίδιο ακριβώς πράγμα, το Συμβούλιο Ασφαλείας και ο ΟΗΕ γενικότερα, με τις καθορισμένες διαδικασίες του και - πάνω απ' όλα - τη συμμετοχή όλων των χωρών του κόσμου από τη μια και το κλειστό κλαμπ της "ομάδας των 8" από την άλλη.

Πολλή κουβέντα γίνεται τις τελευταίες μέρες για την... "κοινωνική στροφή" του ΠΑΣΟΚ. Καλά, όμως έπρεπε να χάσετε τις εκλογές για να καταλάβετε ότι υπάρχουν φτωχοί στην Ελλάδα; Το ερώτημα τέθηκε χτες από δημοσιογράφο του ρ/σ "Φλας" στον υφυπουργό Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα. Και εκείνος απάντησε: "Προσωπικά το είχα επισημάνει και πολύ πριν"...

Δεν έχουμε να πούμε τίποτα άλλο. Απλώς επαναλαμβάνουμε το όνομα του ανδρός: Χρ. Πρωτόπαππας...

"Θα γίνει ανασχηματισμός;" αναρωτιόταν χτες ο "Μικροπολιτικός" των "ΝΕΩΝ" και απαντούσε: Ανασχηματισμός μάλλον θα γίνει, μόνο που "απλώς δε μας αφορά", αφού - συνέχιζε - "ο ανασχηματισμός αφορά αυτούς που θα ανασχηματιστούν και εκείνους που θα τους αντικαταστήσουν". Και το σχόλιο των "ΝΕΩΝ" κατέληγε ως εξής: "Εχει καμιά διαφορά, αν θα μας ταλαιπωρεί ο κ. τάδε ή ο κ. δείνα;".

Χρειάζεται εμείς να προσθέσουμε τίποτα;

Σαπίλα...

Νοθευμένα

γύρω όλα

κι επικίνδυνα

σα φόλα,

καθετί

το 'χουν μολύνει

οι αχρείοι

και τα κτήνη,

που αφέντες

έχουν γίνει!

Νοθευμένο

πέρα ως πέρα

ο,τιδήποτε

στη σφαίρα,

με φαρμάκι

έχει ποτίσει,

τις ιδέες

και τη φύση,

η αισχρή,

η μαύρη Δύση!

Νοθευμένα

πια τα πάντα,

μα κουράγιο

και αγάντα,

δε θ' αφήσουμε

- εντάξει; -

τη φριχτή

τη "νέα τάξη"

τη ζωή

να μεταλλάξει!

Ο οίστρος

Το σκάνδαλο των κλειστών νοσοκομείων

Φυσικά και είναι σκάνδαλο πρώτου μεγέθους ότι παραμένουν κλειστά σε όλη τη χώρα 4 νοσοκομεία και 35 τουλάχιστον νοσοκομειακές κλινικές, όπως αποκαλύπτουν και τα χθεσινά "Νέα". Δεν είναι όμως η "γραφειοκρατία" που εμπόδισε και εμποδίζει τη λειτουργία αυτών των ζωτικών, στην κυριολεξία, ιδρυμάτων υγείας, παρά το γεγονός, ότι έχουν φτάσει μέχρι τον εξοπλισμό τους, με τα απαραίτητα μηχανήματα. Ούτε βέβαια τα "οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα". Το σκάνδαλο αυτό είναι απόρροια δύο κυρίως πλευρών της κυβερνητικής πολιτικής. Πρώτον, της ανάδειξης του στόχου κάλυψης των δεικτών του Μάαστριχτ, ως πρώτιστων στόχων και της υποβάθμισης έως αδιαφορίας για τις κοινωνικές ανάγκες του λαού, όπως η υγεία ή τα δημόσια νοσοκομεία. Δεύτερον, της πολύμορφης εξώθησης των εργαζομένων προς την ιδιωτική υγεία, τα ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές.

Κι επειδή, τα σχετικά παραδείγματα και περισσεύουν και καθημερινά είναι σε όλους τους τομείς, γίνεται φανερό πως η λύση στο πρόβλημα δεν μπορεί να αναμένεται από αυτή την κυβέρνηση, ούτε από αυτή την πολιτική. Μόνο αν το λαϊκό κίνημα συνεχίσει τους αγώνες του, τη συσπείρωσή του και συγκροτήσει το δικό του Μέτωπο αλλαγής πορείας και εξουσίας, μπορεί να επιβάλει λύσεις προς όφελος της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού.

Μνημόσυνο... της σοβαρότητας

Προχτές επαναλήφθηκαν κάποιες από τις γνωστές εικόνες που κάθε χρόνο κάνουν την περιφορά τους στα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών. Μιλάμε για τις εικόνες από το μνημόσυνο για τον Α. Παπανδρέου. Στο ΠΑΣΟΚ, δε, είναι τόσο... σοβαροί άνθρωποι, που πέρα από τη "συντήρηση" αυτών των εικόνων, διέδιδαν κιόλας ότι ο Κ. Σημίτης, ό,τι είχε να πει και να κάνει με το θέμα του ανασχηματισμού, θα το ανακοίνωνε στο μνημόσυνο...

Βεβαίως, ανασχηματισμός δε μας προέκυψε, αλλά μας προέκυψε ένας ακόμα... επικήδειος της σοβαρότητας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ