ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Ιούνη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο ρυθμό της "ανασχηματισμολογίας"

Στο ρυθμό της "ανασχηματισμολογίας" συνεχίζουν να κινούνται η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι χτες για πολλοστή φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε ότι υπάρχει σκέψη για αλλαγές προσώπων στην κυβέρνηση. Ωστόσο, παρά τον έντονο τόνο που χρησιμοποίησε ο Δ. Ρέππας για να διαψεύσει τα σενάρια, με ανάλογη ένταση συνεχίζεται η φημολογία, αλλά και οι πιέσεις προς τον Κ. Σημίτη, ώστε να προβεί σε ανασχηματισμό. Οπως είπε, επίσης, οι συναντήσεις του Κ. Σημίτη με τον Απ. Κακλαμάνη (χτες) και τους Ε. Βενιζέλο - Γ. Παπαντωνίου σχετίζονται με θέματα αρμοδιοτήτων τους και όχι με τον ανασχηματισμό.

Ενδεικτικές, πάντως, της έντονης "ανασχηματισμολογίας" είναι οι δηλώσεις του Α. Τσοχατζόπουλου, ο οποίος, με χτεσινή του συνέντευξη στα "ΝΕΑ", τάχτηκε υπέρ των "αλλαγών" σε πολιτικές και σε πρόσωπα, ώστε το ΠΑΣΟΚ να ανταποκριθεί, όπως είπε, στο μήνυμα των ευρωεκλογών, που όπως επανέλαβε συνιστά "τελευταία προειδοποίηση" για το κόμμα του.

Πολλοί, όμως, είναι οι υπουργοί και οι κομματικοί παράγοντες του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν στην περί ανασχηματισμού συζήτηση. Ετσι χτες ο Τ. Μαντέλης δήλωσε ότι όσοι μιλούν για ανασχηματισμό συνήθως εξαιρούν τον εαυτό τους από το ενδεχόμενο να αντικατασταθούν, ενώ ο Μ. Παπαϊωάννου - που και το δικό του όνομα, όπως και του προηγούμενου, αναφέρονται στους προς αντικατάσταση υπουργούς - υποστήριξε πως "αν βγαίνει ο καθένας και δημοσιοποιεί τις διαθέσεις και τις τάσεις του" τότε ουσιαστικά "δηλητηριάζει το δημόσιο βίο", κινούμενος σε τακτικές που "μπορούν να εκλαμβάνονται ως εκβιασμοί προς τον πρωθυπουργό". Ενδεικτική, πάντως, της κατάστασης στο ΠΑΣΟΚ, είναι η κατηγορία που απηύθυνε ο υπουργός Εργασίας προς συναδέλφους του, λέγοντας ότι "έχουν γίνει εισαγγελείς των άλλων" μέσα στην κυβέρνηση...

Οσο για τον Κ. Σκανδαλίδη, με συνέντευξή του στην "Ελευθεροτυπία", τάχθηκε υπέρ της εσωκομματικής ανασυγκρότησης και υποστήριξε ότι "αυτό το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κερδίσει" τις επόμενες εκλογές. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ τάχτηκε και πάλι υπέρ μιας "νέας δομής του κυβερνητικού σχήματος", ενώ επανέλαβε ότι δεν πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, γιατί κάτι τέτοιο ισοδυναμεί για το ΠΑΣΟΚ με "ομολογία προαναγγελθέντος θανάτου".

Τέλος σε ό,τι αφορά στο θέμα του ανασχηματισμού, ο Δ. Ρέππας είπε χτες πως οι μόνες αλλαγές που θα γίνουν θα έχουν σχέση με την αντικατάσταση του κ. Μπαλτά από το πόστο του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και της κάλυψης της θέσης που θα "χηρέψει", εφόσον ο νέος επίτροπος της χώρας που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός θα έχει κυβερνητική ιδιότητα. Το όνομα, πάντως, του νέου επιτρόπου θα οριστεί μετά από την επικείμενη συνάντηση Πρόντι - Σημίτη. Γεγονός που μεταθέτει και τα σενάρια του ανασχηματισμού για τις αρχές Ιουλίου, μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από το εξωτερικό.

ΠΓ ΤΟΥ ΣΥΝ
Διαφορετικές ερμηνείες για το αποτέλεσμα

Σε ταραχή και διάθεση για "ξεκαθάρισμα λογαριασμών" φαίνεται να οδηγούνται στην ηγεσία του ΣΥΝ, παρά τους αρχικά χαμηλούς τόνους, που, απλώς, υποδήλωναν ανησυχία για το εκλογικό αποτέλεσμα που έφερε το κόμμα τους στις ευρωεκλογές.

Στο φόντο αυτό, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ δεν κατάφερε χτες στην πολύωρη συνεδρίασή της να βρει κοινή γραμμή πλεύσης για την ερμηνεία των δυσμενών για το ΣΥΝ αποτελεσμάτων, ενόψει της προγραμματισμένης συνεδρίασης της ΚΠΕ του κόμματος το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Γι' αυτό και η συνεδρίαση της ΠΓ συνεχίζεται σήμερα σε μια προσπάθεια να γίνει "συγκερασμός" των αντικρουόμενων απόψεων και να υπάρξει κοινή εισήγηση στην ΚΠΕ.

Οπως φάνηκε και στην κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος που προηγήθηκε, δύο είναι οι βασικές "γραμμές" ερμηνείας του εκλογικού αποτελέσματος του ΣΥΝ: Η πρώτη που εκφράζεται από μερίδα των προεδρικών, της Παρέμβασης και των λεγόμενων Σημιτικών δίνει την ερμηνεία πως η συρρίκνωση του εκλογικού ποσοστού οφείλεται στην αλλαγή των ευρωπαϊστικών φυσιογνωμικών χαρακτηριστικών του ΣΥΝ, καθώς θεωρούν πως το τελευταίο διάστημα και προεκλογικά το κόμμα "γλίστρησε" σε... αντιευρωπαϊκές θέσεις (δεν πρόβαλε την ευρωπαϊκή πολιτική, ψήφισε "ΠΑΡΟΝ" στο Αμστερνταμ κλπ.), αλλά και σε στείρο καταγγελτικό λόγο κατά της κυβέρνησης. Ετσι ζητούν αποκατάσταση των ευρωπαϊστικών φυσιογνωμικών χαρακτηριστικών του κόμματος και μέτωπο κατά του ΚΚΕ και του ΔΗΚΚΙ.

Η δεύτερη κυρίαρχη άποψη είναι αυτή που προβάλλεται από το λεγόμενο Αριστερό Ρεύμα, που θεωρεί ότι η προεκλογική τακτική και γενικότερα η τακτική των "διακριτών" αποστάσεων από την κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ και τη σημερινή ΕΕ ήταν σωστή, αλλά δεν απέδωσε λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών του αντιευρωπαϊκού κλίματος που δημιουργήθηκε λόγω του πολέμου. Ετσι, ζητούν τη συνέχιση αυτής της πολιτικής κάτι που πρόβαλε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ στην εισήγησή του στην προηγούμενη συνεδρίαση ΠΓ - ΚΟ του κόμματος.

ΝΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Θα συνεχιστούν τα θετικά βήματα

Τα εκλογικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες και προϋποθέσεις να αναπτυχθεί η λαϊκή ενότητα και να προχωρήσει η αγωνιστική συσπείρωση γύρω από τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου στην περιοχή μας, εκτιμά η ΝΕ Δωδεκανήσου.

Το ΝΓ της ΝΕ Δωδεκανήσου, αφού χαιρετίζει τους χιλιάδες ψηφοφόρους που στήριξαν το Κόμμα, ψηφίζοντας το ενωτικό αγωνιστικό ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει την αγωνιστική της προσπάθεια και πορεία, θα παραμείνει προσηλωμένη στην επιδίωξή της να αναπτυχθεί και να εδραιωθεί η ευρύτερη λαϊκή συσπείρωση, η κοινή δράση στους αγώνες και τις πολιτικές αναμετρήσεις, θα συνεχίσει πιο εντατικά και με νέα ορμή τη μεγάλη προσπάθεια για την οικοδόμηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου πάλης.

Οι ευθύνες των κομμουνιστών, των κομμουνιστριών, των νεολαίων της ΚΝΕ, των φίλων και οπαδών του Κόμματος, των αγωνιστών που συμπαρατάχτηκαν στους αγώνες και στην εκλογική μάχη πολλαπλασιάζονται, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Το Γραφείο της ΝΕ Δωδεκανήσου του ΚΚΕ καλεί τις Κομματικές Οργανώσεις Βάσης να συζητήσουν τα πρώτα συμπεράσματα, να τα εμπλουτίσουν με τη δική τους πείρα και να τα συγκεκριμενοποιήσουν στο χώρο τους. Το κύριο, υπογραμμίζεται, είναι να βελτιώσουν τη λειτουργία τους οι ΚΟΒ και να αναπτύξουν συστηματικούς και σταθερούς δεσμούς με τα λαϊκά στρώματα στην περιοχή.

Από την άλλη, το Γραφείο της ΝΕ καλεί τα λαϊκά στρώματα, τους κοινωνικούς και πολιτικούς παράγοντες της περιοχής που θέλουν να δράσουν χέρι - χέρι μαζί μας να στηρίξουν τις ενωτικές συσπειρωτικές πρωτοβουλίες του ΚΚΕ, να δώσουν νέα πολιτική και εκλογική δύναμη στο ΚΚΕ, γιατί η δύναμη του ΚΚΕ μπορεί να αποτελέσει απαντοχή και ελπίδα για την ενότητα και αγωνιστική συσπείρωση του λαού. Τα μέχρι τώρα θετικά βήματα μπορεί και πρέπει να συνεχιστούν και πολλαπλασιαστούν, καταλήγει η ΝΕ Δωδεκανήσου του ΚΚΕ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Αντικατάσταση γενικού γραμματέα

Στην αντικατάσταση του γγ του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Παν. Μαϊστρου προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Β. Παπανδρέου. Οι λόγοι της αντικατάστασης του Π. Μαϊστρου δεν έχουν γίνει γνωστοί, αλλά οι πληροφορίες λένε ότι η Β. Παπανδρέου είναι δυσαρεστημένη για την "απόδοσή" του στην υλοποίηση του προγράμματος "Κλεισθένης", που αφορά την εισαγωγή της πληροφορικής στο δημόσιο. Δεν αποκλείεται όμως η αιτία να είναι ορισμένες αναθέσεις έργων σε εταιρία που δεν τύγχανε της "προτίμησης" της υπουργού. Στη θέση του Π. Μαϊστρου προορίζεται ο Π. Βασιλείου, ο οποίος είναι μέχρι τώρα περιφερειάρχης Θεσσαλίας. Η μετακίνηση του Π. Βασιλείου θεωρείται πιθανό να οδηγήσει σε "ανασχηματισμό" περιφερειαρχών, ο οποίος τοποθετείται τέλη Ιούνη αρχές Ιούλη. Επίσης η Β. Παπανδρέου ζήτησε και την παραίτηση του γγ Πολιτικής Προστασίας Α. Λαυρεντάκη, αλλά δεν έχει γνωστός ο αντικαταστάτης του.

(πλαίσιο}Συγκέντρωση - συζήτηση στην Καλογρέζα

Η ΚΟΒ Καλογρέζας του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση - συζήτηση, αύριο Τετάρτη 23.6 και ώρα 8 μμ, στην πλατεία Δημοτικού Σχολείου Καλογρέζας με θέμα:

"Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και η κατάσταση στη χώρα μας".

Θα μιλήσει ο Μήτσος Ζάχαρης,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ