Τρίτη 22 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΓ ΤΟΥ ΣΥΝ
Διαφορετικές ερμηνείες για το αποτέλεσμα

Σε ταραχή και διάθεση για "ξεκαθάρισμα λογαριασμών" φαίνεται να οδηγούνται στην ηγεσία του ΣΥΝ, παρά τους αρχικά χαμηλούς τόνους, που, απλώς, υποδήλωναν ανησυχία για το εκλογικό αποτέλεσμα που έφερε το κόμμα τους στις ευρωεκλογές.

Στο φόντο αυτό, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ δεν κατάφερε χτες στην πολύωρη συνεδρίασή της να βρει κοινή γραμμή πλεύσης για την ερμηνεία των δυσμενών για το ΣΥΝ αποτελεσμάτων, ενόψει της προγραμματισμένης συνεδρίασης της ΚΠΕ του κόμματος το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Γι' αυτό και η συνεδρίαση της ΠΓ συνεχίζεται σήμερα σε μια προσπάθεια να γίνει "συγκερασμός" των αντικρουόμενων απόψεων και να υπάρξει κοινή εισήγηση στην ΚΠΕ.

Οπως φάνηκε και στην κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος που προηγήθηκε, δύο είναι οι βασικές "γραμμές" ερμηνείας του εκλογικού αποτελέσματος του ΣΥΝ: Η πρώτη που εκφράζεται από μερίδα των προεδρικών, της Παρέμβασης και των λεγόμενων Σημιτικών δίνει την ερμηνεία πως η συρρίκνωση του εκλογικού ποσοστού οφείλεται στην αλλαγή των ευρωπαϊστικών φυσιογνωμικών χαρακτηριστικών του ΣΥΝ, καθώς θεωρούν πως το τελευταίο διάστημα και προεκλογικά το κόμμα "γλίστρησε" σε... αντιευρωπαϊκές θέσεις (δεν πρόβαλε την ευρωπαϊκή πολιτική, ψήφισε "ΠΑΡΟΝ" στο Αμστερνταμ κλπ.), αλλά και σε στείρο καταγγελτικό λόγο κατά της κυβέρνησης. Ετσι ζητούν αποκατάσταση των ευρωπαϊστικών φυσιογνωμικών χαρακτηριστικών του κόμματος και μέτωπο κατά του ΚΚΕ και του ΔΗΚΚΙ.

Η δεύτερη κυρίαρχη άποψη είναι αυτή που προβάλλεται από το λεγόμενο Αριστερό Ρεύμα, που θεωρεί ότι η προεκλογική τακτική και γενικότερα η τακτική των "διακριτών" αποστάσεων από την κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ και τη σημερινή ΕΕ ήταν σωστή, αλλά δεν απέδωσε λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών του αντιευρωπαϊκού κλίματος που δημιουργήθηκε λόγω του πολέμου. Ετσι, ζητούν τη συνέχιση αυτής της πολιτικής κάτι που πρόβαλε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ στην εισήγησή του στην προηγούμενη συνεδρίαση ΠΓ - ΚΟ του κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ