ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούνη 1999
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΑΤΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Φανταστείτε, αγαπητοί αναγνώστες, κάποιον, που έχει εγκαταλείψει την Αριστερά εδώ και καμιά τριανταριά χρόνια, για να μετακομίσει στην ασφάλεια που του παρέχει η διαμονή στη... "μεγάλη δημοκρατική παράταξη"!

Φανταστείτε ότι αυτός ο κάποιος είναι ευρωβουλευτής, που ψηφίζει οτιδήποτε το αντιλαϊκό, περιφερόμενος στα ΕΟΚικά έδρανα.

Φανταστείτε, ακόμη, ότι αυτός ο κάποιος είναι ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή του κυβερνητικού κόμματος που οι ΗΠΑ, η ΕΕ, ο ΣΕΒ και άλλα... ευαγή ιδρύματα, το προτιμούν σήμερα από τη ΝΔ...

Μετά απ' όλα αυτά, δεν είναι δύσκολο να φανταστείτε, ότι το περιεχόμενο που θα έχει άρθρο ενός τέτοιου ευρωβουλευτή, με θέμα το ΚΚΕ, δεν μπορεί παρά να στάζει όξος και χολή κατά του Κόμματος.

Το παράδειγμα δεν είναι υποθετικό. Αρκεί να διαβάσει κάποιος το άρθρο του Γ. Κατηφόρη (Γ.Κ.) στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" (19/6/99).

1. Είναι σαφής η προσπάθεια που κάνει στο άρθρο του ο Γ.Κ. να υποβαθμίσει, μέχρι βαθμού χλεύης, το εκλογικό ποσοστό του ΚΚΕ στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Ενα ποσοστό, που εκατομμύρια εργαζόμενοι, ακόμη κι εκείνοι που δεν ψήφισαν το ΚΚΕ, κατέγραψαν ως ιδιαίτερα θετικό, δείχνοντας ότι έχουν την οξυδέρκεια, αλλά και την πολιτική γενναιότητα να εκτιμούν καλύτερα από τον Γ. Κ. τις συνθήκες, μέσα στις οποίες παλεύει το ΚΚΕ, ο Γ. Κ. το θεωρεί ασήμαντο και όπως γράφει "εγώ, αντίθετα, δε βλέπω τίποτα το αξιοπρόσεχτο στο ποσοστό του ΚΚΕ"!

***

Για να στηρίξει, μάλιστα, τη διαπίστωσή του, ο Γ. Κ. επιχειρεί να συγκρίνει το τωρινό 8,7% του ΚΚΕ με το 9,3% της αποχής του 1946 και με το 24,4% που συγκέντρωσε η ΕΔΑ το 1958! Οπότε, συμπεραίνει, αφού το ΚΚΕ συγκέντρωσε σήμερα ποσοστό μικρότερο κι από αυτό που του προσμέτρησαν οι Εγγλέζοι το 1946, προς τι οι πανηγυρισμοί;

Αλλά το κυριότερο δεν είναι αυτό. Το κυριότερο είναι ότι ο Γ. Κ., με αφορμή την εκτίμησή του για το ποσοστό του ΚΚΕ, επαναλαμβάνει κάτι που και οι πιο φανατισμένοι αντίπαλοι του Κόμματός μας, βλέποντας την πορεία του, έχουν πάψει να λένε, τουλάχιστον στους τόνους που το έλεγαν μέχρι πριν λίγα χρόνια: Οτι το ΚΚΕ είναι καταδικασμένο να σβήσει!! Ως προς αυτό ο Γ. Κ., ξεπερνώντας τους προηγούμενους, γράφει: "Το Κομμουνιστικό Κόμμα έρχεται από μακριά και νομίζει ότι πηγαίνει μακριά (υπογράμμιση Μ. Μ.). Το πρώτο, το ιστορικό μέρος αυτού του ισχυρισμού του, είναι σωστό και απόλυτα αξιοσέβαστο. Για το δεύτερο, το μελλοντολογικό, ας μην τσακωθούμε εδώ και τώρα. Το μέλλον αόρατον"!! (υπογράμμιση Μ. Μ.).

Οταν γράφονται τέτοια πράγματα, προκειμένου να "εκτιμηθεί" το εκλογικό ποσοστό του ΚΚΕ και προκειμένου να χτυπηθεί η πολιτική δύναμη που αντιστέκεται επί της ουσίας, αυτό και μόνο είναι αρκετό, για να φανεί καθαρά ότι τον Γ.Κ. τον έτσουξε το εκλογικό ποσοστό του ΚΚΕ, το οποίο, κατά τα άλλα, δεν το θεωρεί αξιοπρόσεχτο... Τον ενόχλησε έντονα. Γι' αυτό, όσα δε φτάνει η αλεπού...

Και κυρίως τον ενοχλεί το γεγονός ότι άρχισε να ενισχύεται μέσα στο λαό η τάση της λαϊκής συσπείρωσης με το ΚΚΕ. Επίσης, το ότι είναι πολλοί περισσότεροι αυτοί που βλέπουν ή προβληματίζονται για τον άλλο δρόμο που προτείνει το ΚΚΕ.

2. Δεν πρωτοτυπεί ο Γ. Κ. όταν αναφέρεται μειωτικά στο ποσοστό του ΚΚΕ. Κι άλλοι επιχειρούν το ίδιο.

***

Θα του θυμίσουμε μόνο, αν και το γνωρίζει, ότι αυτό το Κόμμα είναι κάρφος στο μάτι ορισμένων, παρά το γεγονός ότι σήμερα το ποσοστό του δεν έχει διψήφιους.

  • Στον αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό αγώνα αυτό το κόμμα πρωτοστάτησε και όχι εκείνα που έχουν υψηλά ποσοστά. Για να μην αναφερθούμε στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που έβαλε κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας με νύχια και με δόντια...
  • Στους αγροτικούς, στους μαθητικούς, στους ναυτεργατικούς και στους άλλους αγώνες του λαού και της νεολαίας, οι κομμουνιστές πρωτοστάτησαν και όχι άλλα κόμματα, υψηλών ή μη ποσοστών, στις γραμμές των οποίων έχουν προσχωρήσει όλα εκείνα τα στελέχη - λαθρεπιβάτες της Αριστεράς, που δίνουν "αριστερό" προσωπείο στην αντιλαϊκή πολιτική.
  • Για την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τα Βαλκάνια, την πορεία που πρέπει να επιλέξει (και θα επιλέξει) ο λαός, του ΚΚΕ οι θέσεις και οι εκτιμήσεις έχουν επιβεβαιωθεί και όχι εκείνες των θιασωτών του "μονόδρομου", που τώρα, αφού η ΕΕ εξευτελίστηκε και αποκαλύφθηκε, σπεύδουν να διακηρύξουν ότι είναι άλλη (!) η Ευρώπη που αυτοί ονειρεύονται... (Πριν τον πόλεμο και πριν την υπόθεση Οτσαλάν δεν το είχαν διαπιστώσει! Πάνε 3 - 4 μήνες που το διαπίστωσαν... ).

3. Ομως ο Γ. Κ. διαπράττει και μια "περίεργη" αυθαιρεσία: Ούτε λίγο ούτε πολύ αμφισβητεί το δικαίωμα του ΚΚΕ να επικαλείται την ιστορία του! Λες και τέτοιο δικαίωμα έχει ο Γ. Κ., όχι όμως και το ΚΚΕ!! Γράφει στο άρθρο του: "Αφού, όμως, το σημερινό (sic, σημείωση Μ. Μ. ) ΚΚΕ επιμένει - σωστά ή όχι - να επικαλείται την ιστορία του παλιού ΚΚΕ,δίκαιο είναι να κριθεί και με τα πρότυπα εκείνου του ΚΚΕ. Οχι ασφαλώς τα αγωνιστικά. Εκείνα είναι ανυπέρβλητα"... (υπογράμμιση Μ. Μ.).

***

Τι επιχειρεί να επιτύχει ο Γ. Κ. με αυτή την "επιχειρηματολογία";

Πρώτο, να διαχωρίσει το ιστορικό παρελθόν του ΚΚΕ, από το παρόν του. Τότε, που το ΚΚΕ ήταν (!) ηρωικό. Ετσι, μ' αυτόν τον τρόπο, επιδιώκει, υμνώντας το παρελθόν, να χτυπήσει το σήμερα.

Δεύτερο, "υμνώντας" το αγωνιστικό παρελθόν του ΚΚΕ, προσπαθεί να κάνει πιο εύπεπτη την υφέρπουσα λαθολογία, του εξής είδους: Ηρωικό το παρελθόν, αλλά το ΚΚΕ απείχε από τις εκλογές του 1946, προετοίμαζε (!) τον εμφύλιο, έβγαλε πρακτορική (!) οργάνωση την ΕΔΑ και άλλα παρόμοια. Ετσι, μέσα από τη λαθολογία ο Γ. Κ. σβήνει και το ηρωικό παρελθόν, που ωστόσο το θεωρεί ανυπέρβλητο...

Να πεις στον Γ. Κ. ότι ο κομμουνισμός είναι το μέλλον του κόσμου, όπως προκύπτει από τις αντιθέσεις του ιμπεριαλισμού και από τη "νέα τάξη πραγμάτων", μάλλον δεν έχει καμία αξία. Αυτό είναι πολύ δύσκολο να το καταλάβει ακόμη κι ένας ρεφορμιστής. Πολύ περισσότερο ο Γ. Κ. που δε θέλει να το καταλάβει και που ούτε ρεφορμιστής είναι, αν και ισχυρίζεται ότι είναι, όπως δεν είναι και το κόμμα του.

Μακάρι ο Γ. Κ. να πάλευε, έστω και με ρεφορμιστικό τρόπο. Θα είχε η στάση του κάποια στοιχεία αγωνιστικότητας. Αλλά αυτή η εποχή πέρασε. Σήμερα οι εκπρόσωποι των κλασικών ρεφορμιστικών κομμάτων (και όχι μόνο αυτών) έχουν εξελιχθεί στους πιο βαρβάτους νεοσυντηρητικούς.

Κι αν αναπολούν τη μεγάλη Αριστερά του παρελθόντος, είναι για να βάλουν κι αυτοί ένα εμπόδιο στο ΚΚΕ του παρόντος και κυρίως του μέλλοντος. Το ΚΚΕ, που διάφοροι πανηγύρισαν, πριν 8 ακριβώς χρόνια, για την επερχόμενη διάλυσή του!!

Το μέλλον είναι πολύ ορατό, κύριε Κατηφόρη. Αλλά είναι ορατό μόνο σ' εκείνους που έχουν φιλολαϊκό πρόγραμμα, πνευμόνια και πίστη στις δυνάμεις του λαού. Σήμερα αυτοί είναι μειοψηφία. Αύριο θα είναι οι πολλοί. Κι εδώ κι αλλού. Τίποτε δε θα τους εμποδίσει. Πολύ περισσότερο οι διάφοροι γραφιάδες που παραμύρισαν από τη μούχλα της γραφειοκρατίας. Το μέλλον είναι ορατό και για την τύχη της σοσιαλδημοκρατίας...

Μάκης ΜΑΪΛΗΣ

Υ. Γ. Ο Γ. Κ., αναφερόμενος στα χρόνια μετά το 1944, κάνει λόγο για τις συμμορίες της Δεξιάς που δολοφονούσαν, τρομοκρατούσαν κλπ. Σωστή η αναφορά του, αλλά σκόπιμα μισή. Θα ήταν πιο τίμιο απ' την πλευρά του, αν έλεγε δύο(έστω) λεξούλες και για το ρόλο των κομμάτων του Κέντρου, ιδιαίτερα εκείνη την περίοδο. Ετσι για να μην ξεχνιόμαστε...

Μ. Μ.

Κυρίως τους ενοχλεί το γεγονός ότι άρχισε να ενισχύεται μέσα στο λαό η τάση της λαϊκής συσπείρωσης με το ΚΚΕ. Επίσης, το ότι είναι πολλοί περισσότεροι αυτοί που βλέπουν ή προβληματίζονται για τον άλλο δρόμο, που προτείνει το ΚΚΕ


ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Επικίνδυνη η κατάσταση στο Σκαραμαγκά

- Την περασμένη Τετάρτη σκοτώθηκε εργάτης στο ναυπηγείο. Είναι ο δεύτερος νεκρός μέσα σε τέσσερις μήνες. Πώς θα χαρακτηρίζατε την κατάσταση στο ναυπηγείο από άποψη υγιεινής και ασφάλειας;

- Είναι ο δεύτερος συνάδελφος που θρηνούμε φέτος. Από το '85 και μέχρι σήμερα έχουμε θρηνήσει πάνω από 13 συναδέλφους. Η κατάσταση στο ναυπηγείο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επικίνδυνη για τη ζωή και την ακεραιότητα των εργαζομένων. Εχουμε έξαρση των ατυχημάτων, σε σημείο που να αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Βασικές αιτίες για την αύξηση των ατυχημάτων τα τελευταία χρόνια είναι η αποδιάρθρωση του ναυπηγείου, η εντατικοποίηση και τα ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Μετά την επιβολή του σχήματος 51% - 49% (μετοχές ΕΤΒΑ --εργαζομένων) και τη δραστική συρρίκνωση του προσωπικού, παρουσιάζεται έλλειψη αρκετών ειδικοτήτων και στον τομέα της υγιεινής και ασφάλειας. Από την άλλη, αρκετοί εργαζόμενοι υποχρεώνονται να δουλεύουν σε διπλές και τριπλές ειδικότητες, χωρίς καν την απαιτούμενη εκπαίδευση, κάτω από την πίεση της εταιρίας και με την ανοχή της πλειοψηφίας της διοίκησης του σωματείου. Επίσης, τα περισσότερα μηχανήματα στο ναυπηγείο είναι πεπαλαιωμένα. Ειδικότερα πρόβλημα αντιμετωπίζουμε με όλα τα ανυψωτικά μηχανήματα - εδώ έχουμε και τα περισσότερα ατυχήματα - τα οποία είναι τόσο παλιά που έχουν δυο και τρεις φορές αποσβέσει τα κεφάλαιά τους.

- Με ποιο τρόπο αντιμετωπίζουν τα σοβαρά αυτά προβλήματα οι αρμόδιοι;- Η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας έχει πάμπολλες φορές παρέμβει προς την εταιρία και έχουμε κάνει και συγκεκριμένες προτάσεις. Ομως έχει γίνει μόνιμο φαινόμενο η εταιρία να αρνείται να πάρει μέτρα. Συνεχώς απαντά ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Λύνει κάποια μικροπροβλήματα και τα σοβαρά τα παραπέμπει στις καλένδες του επενδυτικού προγράμματος. Πρέπει να πούμε ότι ευθύνες έχει και το σωματείο το οποίο δεν παίρνει αγωνιστικές πρωτοβουλίες ώστε να πιέσει για να υλοποιηθούν οι ομόφωνες προτάσεις της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας και να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα. Σοβαρές ευθύνες έχει και η πολιτεία. Εχουμε παντελή έλλειψη ελέγχων για την τήρηση ή μη των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα. Επισκέπτονται τα ναυπηγεία για να ελέγξουνμετά τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα και όχι πριν.

- Ποια μέτρα κατά τη γνώμη σας πρέπει να παρθούν για να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας;

- Σαν "Εργοστασιακή Επιτροπή" εκτιμάμε ότι χρειάζονται σοβαρές επενδύσεις για τον τομέα της υγιεινής και ασφάλειας, περίπου στο 10% του συνολικού επενδυτικού προγράμματος, δηλαδή γύρω στο 1,5 δισ. δραχμές. Οπως είπαμε και παραπάνω το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στα ανυψωτικά μηχανήματα. Χρειάζεται - κάτι που έχουν παραδεχτεί και στελέχη της εταιρίας - να πεταχτούν τα μισά στη θάλασσα, γιατί πλέον είναι άχρηστα και να αντικατασταθούν από νέα. Στα υπόλοιπα πρέπει να γίνει όχι απλώς συντήρηση που γίνεται σήμερα, αλλά γενική επισκευή. Η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας είχε προτείνει στην εταιρία να προσληφθεί μια ομάδα εργαζομένων διαφόρων ειδικοτήτων που θα εκπαιδευτεί κατάλληλα για να αναλάβει το έργο της συντήρησης και επισκευής. Η εταιρία βέβαια δεν έκανε τίποτα. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να πιέσουν σε αυτή την κατεύθυνση. Σε διαφορετική περίπτωση, ο κίνδυνος και για νέα ατυχήματα και δυστυχήματα συνεχώς θα αυξάνει.

Ντ. Ν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ