ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούνη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Σώκρατες" 15 χρόνια μετά

Οι θρυλικοί "Σώκρατες",το συγκρότημα που σφράγισε με το πέρασμά του την πορεία της ελληνικής ροκ σκηνής, δεκαπέντε χρόνια μετά τη διάλυσή τους, βρίσκονται και πάλι μαζί, σε μία και μοναδική συναυλία, σήμερα (9.30μμ), στο θέατρο του Λυκαβηττού. Ο Γιάννης Σπάθας,ο Αντώνης Τουρκογιώργης και ο Γιώργος Τρανταλίδης,μέλη του ιστορικού συγκροτήματος, συναντώνται επί σκηνής, για να παρουσιάσουν γνωστές και αθάνατες επιτυχίες των "Σώκρατες". Το πρόγραμμα της συναυλίας θα περιλαμβάνει και διασκευές ξένων ροκ τραγουδιών, καθώς και μια σειρά ανέκδοτων δικών τους συνθέσεων, μια και οι τρεις μουσικοί μετά τη διάλυση του συγκροτήματος ακολούθησαν ο καθένας μια σοβαρή κι επιτυχημένη πορεία στο χώρο της ελληνικής μουσικής σκηνής.

Οι "Σώκρατες" είδαν για πρώτη φορά το "φως" το 1970, εποχή της μεγάλης μουσικής έκρηξης στο χώρο του ροκ, χάρη στη δημιουργική διάθεση των φοιτητών τότε Γιάννη Σπάθα και Αντώνη Τουρκογιώργη. Τις πρώτες τους εμφανίσεις τις πραγματοποίησαν στο "Κύτταρο" της οδού Ηπείρου, το οποίο έγινε και έδρα του συγκροτήματος, ενώ η περίφημη συναυλία τους στο "Σπόρτιγκ", τον πρώτο κιόλας χρόνο ίδρυσής τους (Χριστούγεννα '70), τους καθιέρωσε σαν το καλύτερο ελληνικό ροκ συγκρότημα και τους άνοιξε το δρόμο για τη μετέπειτα μεγάλη καριέρα τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συναυλίες σε Ολλανδία, Γαλλία, Αγγλία και άλλες χώρες, συνεργασίες με κορυφαίους ξένους καλλιτέχνες, αλλά και με τους δικούς μας Βαγγέλη Παπαθανασίου, Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Μαρία Φαραντούρη,διεθνείς διακρίσεις και καταπληκτικές κριτικές συνθέτουν τη μακρόχρονη κι επιτυχημένη πορεία του συγκροτήματος, το οποίο, στη διάρκεια της ζωής του, φιλοξένησε τη δημιουργική κατάθεση και άλλων μουσικών, όπως οι: Ηλίας Μπουκουβάλας, Νίκος Αντύπας, Κώστας Δουκάκης, Γιώργος Ζηκογιάννης, Παύλος Αλεξίου.Το 1986 οι "Σώκρατες" σταμάτησαν την ενεργό δράση τους και τα μέλη του συγκροτήματος ακολούθησαν ξεχωριστές, εξίσου επιτυχημένες προσωπικές καριέρες.

Τα εισιτήρια για τη συναυλία κοστίζουν 7.000 δραχμές (προπώληση 6.000).

Ενθουσίασε η "Κάρμεν"

Η "φλόγα" της "Κάρμεν" του Ζορζ Μπιζέ "άναψε" το βράδυ της περασμένης Κυριακής, ενθουσιάζοντας το πολυπληθές κοινό, που κατάκλυσε το Ηρώδειο και παραδόθηκε στη μουσική και ερμηνεία των αξιόλογων καλλιτεχνών. Με εξαιρετική επιτυχία δόθηκε η πρεμιέρα της δημοφιλέστατης όπερας από την Εθνική Λυρική Σκηνή,την οποία μεταξύ άλλων παρακολούθησαν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,ο συνθέτης και πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, Περικλής Κούκος,στον οποίο οφείλεται και ο προγραμματισμός της παραγωγής, ο διευθυντής της Οπερας του Μόντε Κάρλο Τζον Μόρντλερ, πολλοί καλλιτέχνες κ. ά. Σημειώνουμε ότι τη χτεσινή παράσταση παρακολούθησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

Η "Κάρμεν" θα παρουσιαστεί επίσης σήμερα και την Παρασκευή, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού,σκηνοθεσία Πάμελα Πάντον,διεύθυνση χορωδίας Φανής Παλαμίδη και σκηνικά Γιώργου Ζιάκα.Την Κάρμεν, που στις δύο πρώτες παραστάσεις ερμήνευσε η Γαλλίδα Σιλβί Μπρινέ,στις δύο τελευταίες θα ενσαρκώσει η Πολωνέζα Μαλγκορτζάτα Βαλέφσκα.Τραγουδούν επίσης οι Αλ. Κουπίντο, Μ. Μαλανίνι, Μ. Αράπη, Μ. Κατσούλη, Γκ. Γκρίμσλεϊ, Β. Ιβανόφ κ. ά. Συμμετέχουν το χορευτικό συγκρότημα φλαμένκο του Αντόνιο Μαρκές και η Παιδική Χορωδία "Μανώλης Καλομοίρης".

"ΝΟΣΤΟΣ" και πολιτισμός
  • Το Θεραπευτικό Πρόγραμμα "ΝΟΣΤΟΣ" του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών του ΟΗΕ, διοργανώνει, σήμερα,ανοιχτή καλλιτεχνική εκδήλωση. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις (8μμ) στο παλιό βαγόνι του ΗΣΑΠ στην πλατεία Κανάρη στο Πασαλιμάνι.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θέατρο σκιών, έκθεση φωτογραφίας και συναυλία των εκπαιδευτικών ομάδων της Θεραπευτικής Κοινότητας. Εθελοντικά συμμετέχουν οι μουσικοί: Μίλτος Πασχαλίδης, Κώστας Καλδάρας, Θανάσης Παπακωνσταντίνου και το συγκρότημα "Μακρά Τείχη".Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα λειτουργούν ενημερωτικά περίπτερα του Προγράμματος, για κάθε ενδιαφερόμενο.

Με τραγούδια του Τσιτσάνη

"Νύχτες Μαγικές" στον "αστερισμό" των αθάνατων τραγουδιών του Βασίλη Τσιτσάνη θα προσφέρει η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής,στις συναυλίες που θα δώσει σε 30 πόλεις (στην Ελλάδα και το εξωτερικό), υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου. Με ερμηνευτές τους Μανώλη Μητσιά, Ελένη Δήμου, Μαρία Σουλτάτου, Μιχάλη Δημητριάδη και Στέλιο Διονυσίου (οι δύο τελευταίοι θα εναλλάσσονται στο σχήμα), η ΚΟΕΜ θα ξεκινήσει το συναυλιακό της ταξίδι από το Ναύπλιο (27/6), για να συνεχίσει τους "σταθμούς" της σε Βόλο (30/6, 1/7), Λονδίνο (4/7), Οινιάδες (9/7), Αλιβέρι Ευβοίας (16/7), Κόρινθο (17/7), Πολύγυρο (21/7), Αντίρριο (23/7), Μενδενίτσα (24/7), Στυλίδα (25/7) και Κύπρο (27-30/7).

Δισκογραφικές συναντήσεις

Σε μια δεύτερη έκδοση έργων του Νίκου Σκαλκώτα (όλα σε πρώτη παγκόσμια ηχογράφηση) προχώρησε η σκανδιναβική δισκογραφική εταιρία BIS, με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας της Ισλανδίας (σε διεύθυνση του Νίκου Χριστοδούλου), του κοντραμπασίστα Βασίλη Παπαβασιλείου και της σοπράνο Θόρα Εϊναρσδότιρ. Το CD περιλαμβάνει το έργο "Με του Μαγιού τα Μάγια - Παραμυθόδραμα", που γράφτηκε ως μουσική υπόκρουση για το ομώνυμο θεατρικό έργο του Χρήστου Ευελπίδη και δημοσιεύτηκε το 1942, το κοντσέρτο για κοντραμπάσο και ορχήστρα, που γράφτηκε το 1940 για τον πρώτο κοντραμπασίστα και συνάδελφο του Σκαλκώτα στα αναλόγια της Συμφωνικής Ορχήστρας Αθηνών, Δ. Τζουμάνη, καθώς και τρεις Ελληνικούς Χορούς (νησιώτικος, τσάμικος, μαζωχτός).

  • Με έναν "Ανεμοδείκτη" στραμμένο σε ευαίσθητες περιοχές της ψυχής μας, επιστρέφει ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στη δισκογραφία, καταθέτοντας δώδεκα τραγούδια σε μουσική, στίχους και ενορχήστρωση του ίδιου. Δώδεκα δημιουργίες, σμιλεμένες με ταλέντο, ήθος κι ευαισθησία, που συγκινούν. Σκέψεις, συναισθήματα και βιώματα ντυμένα με μελωδίες που κινούνται στο γνώριμο χώρο της μπαλάντας κι έχουν εμφανείς τις επιρροές από ροκ, κλασική, παραδοσιακή και τζαζ προσφέρουν ένα δίσκο - συντροφιά σε "άνυδρες" ημέρες.
  • Δισκογραφική δουλιά, που ξεχωρίζει είναι και οι "Παναγίες του κόσμου" της Σαβίνας Γιαννάτου και των "Πριμαβέρα εν Σαλόνικο".Ενα γοητευτικό μουσικό "ταξίδι" σε τόπο και χρόνο, με τραγούδια από την Ελλάδα, Κύπρο, Αρμενία, Λίβανο, Ιταλία, Κάτω Ιταλία, Κορσική, Σαρδηνία, Ισπανία, Αφρική, Καραϊβική, Ν. Αμερική. Από το μοιρολόι της μάνας στην προσδοκία της ανάστασης, με "οδηγό" τη γυναίκα όλου του κόσμου, που θρηνεί. Θρήνοι ανθρώπινοι, που έχουν σημαδέψει πολιτισμούς και σε μέρες ανείπωτης φρίκης προσδοκούν την Ανάσταση των αδικημένων.

Το συγκρότημα "Νόστος" του Κ. Θεοδώρου

Ρεματιά ηχοχρωμάτων

Στη μουσική επικεντρώνεται το καλοκαιρινό φεστιβάλ του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Χαλανδρίου. "Τέσσερις Μικροί Μουσικοί Κύκλοι Συν Ενας" θα φιλοξενηθούν από τις 3-30 Ιουλίου στο Θέατρο της Ρεματιάς, προσφέροντας ένα μουσικό πανόραμα με τη συμμετοχή καταξιωμένων σχημάτων και μουσικών, που "ταξιδεύουν" από τη συμφωνική μουσική στην αφροαμερικανική σάμπα και από το μπλουζ και την τζαζ στην ελληνική μουσική. Τον πρώτο κύκλο διατρέχει η "Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων" (3/7) με "Τα τραγούδια της γης" για να πάρουν τη σκυτάλη "Ελληνες μουσικοί της τζαζ και της αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής". Θα φιλοξενηθούν: Το συγκρότημα του Τάκη Μπαρμπέρη (5/7), το σχήμα "Νόστος" του Κ. Θεοδώρου (6/7) και το συγκρότημα του Τάκη Πατερέλη (7/7). Τους "Παράλληλους δρόμους ενός πιανίστα κι ενός ακορντεονίστα" διανύουν ο πιανίστας Αναστάσιος Πάππας (12/7) και ο ακορντεονίστας Χρήστος Ζερμπίνος (13/7). Η ενότητα "Καλάμι και Χαλκός", που συνθέτουν το Κουαρτέτο Σαξοφώνων Αθήνας (26/7) και το Σύνολο Χάλκινων Πνευστών "Μέλος Μπρας" (23/7) ολοκληρώνει τους τέσσερις κύκλους, που επιμελείται ο Κυριάκος Σφέτσας. Τρεις καταξιωμένες Ελληνίδες ερμηνεύτριες, εξάλλου, οι Μαρία Φαραντούρη, Ελλη Πασπαλά, Σαβίνα Γιαννάτου θα είναι παρούσες με τις "Μουσικές του Κόσμου" (21/7), ενώ θα φιλοξενηθούν και κάποιες θεατρικές και κινηματογραφικές εκδηλώσεις.

"Λυχνάρι" της ελευθερίας

"Μου αρέσει να ψάχνω ήχους που δε θα μπορούσα να κατατάξω πουθενά", λέει ο Θάνος Μικρούτσικος,εκμυστηρευόμενος πως "τώρα τελευταία άκουσα μια φωνή που με αναστάτωσε". Ο λόγος για τον Petru Guelfucci,τον "ξερακιανό Κορσικανό", που αναστατώνει τον ακροατή "ταξιδεύοντας", όπως σημειώνει ο Ελληνας συνθέτης, "σε πέντε λεπτά από τη Μεσόγειο, στην Ηπειρο και από εκεί βαθιά στην Ασία και ξαφνικά πίσω στον Σούμαν". Θάνος Μικρούτσικος και Petru Guelfucci θα εμφανιστούν μαζί σε δυο συναυλίες "Κρατώντας στα χέρια το λύχνο του Αλλαδίνου": Στο "Σάνη Φεστιβάλ" (3 Ιούλη) και στο "Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας" (5 Ιουλίου). Μια συνεργασία, που γίνεται για πρώτη φορά και ξαφνιάζει, καθώς ο Θ. Μικρούτσικος γράφει συνθέσεις για τον Κορσικανό ομότεχνό του, τις οποίες ερμηνεύουν μαζί αλλά και με τον Κώστα Θωμαϊδη.Ο "αγρότης - τραγουδιστής", όπως αυτοχαρακτηρίζεται, και συνθέτης P. Guelfucci, από την πλευρά του γράφει για τον Θ. Μικρούτσικο και εμφανίζονται μαζί στη σκηνή. Μια συνάντηση στο σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής, ένα ταξίδι πέρα από όρια και σύνορα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ