ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούνη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναγκαιότητα το μέτωπο των εργατοϋπαλλήλων

Συνάντηση της Γραμματείας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου με τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Τις βασικές θέσεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) σχετικά με τα προβλήματα των εργαζομένων, μετέφερε στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,αντιπροσωπεία της Γραμματείας του, σε συνάντηση που είχαν στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό. Από την πλευρά του ΠΑΜΕ, συμμετείχαν στη συνάντηση οι Π. Τσίρκας, Γ. Μπουλούγαρης, Τ. Φωτόπουλος, Γ. Μαυρίκος και Δ. Αγκαβανάκης.Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχαν ακόμη, ο Κ. Παρασκευάς,μέλος του ΠΓ, και ο Β. Τιρτιράκης,από το Συνδικαλιστικό Τμήμα της ΚΕ.

Ανάμεσα στα όσα συζητήθηκαν ήταν και οι θέσεις του ΠΑΜΕ για την επιβίωση των ανέργων (επίδομα στο 80% της ΕΓΣΣΕ, διπλασιασμός του χρόνου επιδότησης), για την ιατροφαρμακευτική κάλυψή τους, για την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 3,5 εκατ., για την αύξηση των συντάξεων, το 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο, την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας από το ξεπούλημα, την ενημέρωση και προφύλαξη του λαού από τη ραδιενέργεια, τις διοξίνες και τη βαρβαρότητα.

Μετά τη συνάντηση, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε:

"Εμείς στηρίζουμε και τα αιτήματα και το πρόγραμμα δράσης του ΠΑΜΕ, όχι μόνο γιατί υπάρχει πραγματικά διάθεση να εκφράσουμε και την αγανάκτηση και τα προβλήματα των εργαζομένων, αλλά γιατί θεωρούμε ότι οι εργατοϋπάλληλοι, σήμερα, δεν μπορούν να βελτιώσουν στο παραμικρό τη θέση τους αν δεν οργανωθούν, αν δε συμπαραταχτούν για την ανάπτυξη ενός πλατιού, ισχυρού συνδικαλιστικού κινήματος, που θα αποτελέσει το βασικό μοχλό πίεσης, άμυνας, απέναντι στα νέα μέτρα που έρχονται, και πιστεύουμε πολύ βαθιά ότι στο έδαφος αυτών των αγώνων μπορεί να δημιουργηθούν προϋποθέσεις να ανασυγκροτηθεί το συνδικαλιστικό κίνημα και να ανταποκριθεί στο ρόλο, στην αποστολή του και στην ιστορία του στην Ελλάδα, γιατί τα τελευταία χρόνια οι νεοφιλελεύθερες επιλογές δεν πήραν μόνο σάρκα και οστά γιατί υπάρχει ένας συγκεκριμένος συσχετισμός δύναμης και μια συγκεκριμένη κυβέρνηση, αλλά και γιατί δεν υπήρχε και η κατάλληλη άμυνα σ' αυτή την επιθετική πολιτική.

Εμείς πιστεύουμε ότι η χειραφέτηση των εργατοϋπαλλήλων και η οργάνωση των συνδικαλιστικών αγώνων θα σηματοδοτήσει γενικότερες θετικές εξελίξεις στον τόπο μας και μ' αυτή την έννοια ολόψυχα στηρίζουμε αυτές τις ενέργειες, σεβόμενοι πάντα την αυτοτέλεια και την ιδιαίτερη ευθύνη των φορέων, της συμπαράταξης αυτής, του Μετώπου, στην αποστολή που έχει αναλάβει".

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις χτεσινές κυβερνητικές εξαγγελίες για τα οικονομικά, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: "Εμείς, αυτό που έχουμε καταλάβει είναι ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να διευρύνει την εκλογική της πελατεία. Ο,τι λοιπόν εξαγγελίες γίνονται βρίσκονται πολύ μακριά από τις απαιτήσεις και τα προβλήματα των εργαζομένων, έχουν καθαρά ένα προεκλογικό χαρακτήρα και πολύ φοβάμαι ότι αυτές οι εξαγγελίες μάλλον θα διευκολύνουν τα γενικότερα μέτρα της κυβέρνησης, που θέλει να πάρει μετεκλογικά, παρά θα αποτελέσουν αναστολή των γενικότερων επιλογών της. Κυρίως γίνεται για την εκλογική πελατεία. Οι εργαζόμενοι τώρα μπορούν να καταλάβουν καλύτερα τι σημαίνει παραχώρηση και τι σημαίνει κοροϊδία".

Από την πλευρά του ΠΑΜΕ, ο Π. Τσίρκας δήλωσε:

"Στα πλαίσια των αποφάσεων της Γραμματείας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, να επισκεφθούμε τους αρχηγούς των κομμάτων και τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης για να τους ενημερώσουμε για τις θέσεις του ΠΑΜΕ πάνω στα εργατικά και συνδικαλιστικά προβλήματα, επισκεφθήκαμε σήμερα την Γενική Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κ. Παπαρήγα, και της αναπτύξαμε τις θέσεις μας πάνω στους βασικούς άξονες των προβλημάτων των εργαζομένων. Βασικοί άξονες αυτών των προβλημάτων είναι η ανεργία και η αντιμετώπισή της, το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό, η φορολογική μεταρρύθμιση, η εφαρμογή και ισχυροποίηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, το 35ωρο.

Επίσης, βασικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει η κοινωνία αυτή τη στιγμή και όλος ο λαός, είναι το πρόβλημα με τις διοξίνες, το οποίο συζητήσαμε και στη Γραμματεία του ΠΑΜΕ και αποφασίσαμε ότι είναι ένα κυρίαρχο πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία και χρειάζεται οι εργαζόμενοι να ενημερωθούν ανοιχτά πάνω στις επιπτώσεις που έχει. Οχι αυτό καθαυτό το πρόβλημα σαν πρόβλημα ποιότητας ζωής και μόνο, αλλά στις συνέπειες που δημιουργούνται από το άπληστο καπιταλιστικό κέρδος που επιδιώκουν οι πολυεθνικές βιομηχανίες και τα αποτελέσματα που δημιουργούνται για τους καταναλωτές, για το λαό.

Συνέπειες που δημιουργεί το καπιταλιστικό σύστημα και η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία που στηρίζει αυτό το σύστημα. Συνέπειες που θα αντιμετωπίζει μόνιμα ο λαός, αν αυτή η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί ριζικά από το εργατικό κίνημα".

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο ανασχηματισμός που... δεν έγινε

Νέα επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν η Α. Διαμαντοπούλου

Με μια κίνηση "μη ανασχηματισμού" επιχείρησε χτες ο πρωθυπουργός να απεγκλωβιστεί από τις ασφυκτικές πιέσεις πρωτοκλασάτων της κυβέρνησης και του κόμματος, που από το βράδυ των ευρωεκλογών τού ζητούσαν να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές προσώπων στην κυβέρνηση. Ο Κ. Σημίτης θέλοντας να "κλείσει" το θέμα της "ανασχηματισμολογίας" - πριν τη σημερινή του αναχώρηση για τη Λατ. Αμερική, που θα διαρκέσει 10 μέρες - ανακοίνωσε ότι η νέα επίτροπος στην Κομισιόν θα είναι η Α. Διαμαντοπούλου.Τη θέση της στο υφυπουργείο Ανάπτυξης καταλαμβάνει ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ Γ. Ζαφειρόπουλος,ενώ τη θέση του Αλ. Μπαλτά - μετά την εκλογή του στο Ευρωκοινοβούλιο - στο υφυπουργείο Εθνικής Οικονομίας, καταλαμβάνει η βουλευτής Μαγνησίας Ροδ. Ζήδη.

Η κίνηση του πρωθυπουργού, που μόλις δημοσιοποιήθηκε κάποια κυβερνητικά στελέχη τη χαρακτήριζαν "προϊόν ανάγκης που μετατράπηκε σε φιλοτιμία", ερμηνευόταν από υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης και του ΕΓ - που ανήκει στους υπέρμαχους της ανάγκης διορθωτικών αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα και τις κομματικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ - ως προσπάθεια να μετατεθεί το θέμα του ανασχηματισμού για το Σεπτέμβρη. Το σίγουρο είναι ότι ο Κ. Σημίτης με αυτή την "πρωτοβουλία" επιζητά να κερδίσει χρόνο, τουλάχιστον μέχρι τη συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ στις 9-10 Ιούλη, όπου θα εκτιμηθεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Στελέχη της Χαρ. Τρικούπη που ρωτήθηκαν πώς ερμηνεύουν την απόφαση του Κ. Σημίτη, υποστήριζαν ότι με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ "δεν του έβγαινε τίποτα άλλο σε αυτή τη φάση και όπως είχαν πάει τα πράγματα επέλεξε να κλείσει το θέμα του ανασχηματισμού", ώστε να μη "φουντώσει" ακόμα περισσότερο η "ανασχηματισμολογία" κατά τη διάρκεια της απουσίας του στο εξωτερικό. Οι ίδιοι πάντως παράγοντες, τόνιζαν ότι η "γκρίνια" με αντικείμενο την πραγματοποίηση του ανασχηματισμού, δεν αποκλείεται τώρα να δώσει τη θέση της στην "γκρίνια" για τη μη πραγματοποίησή του.

Στο ΠΑΣΟΚ άρχισαν, δε, τα "δηλητηριώδη" σχόλια, αφού κάποιοι αναφερόμενοι στην υπουργοποίηση του Γ. Ζαφειρόπουλου, θύμιζαν με νόημα ότι "είναι γαμπρός του Δ. Ρέππα"... Αλλοι, προσκείμενοι στον Α. Τσοχατζόπουλο - που και αυτός έχει ταχθεί υπέρ του ανασχηματισμού - όταν τους ζητήθηκε κάποιο σχόλιο για τη χτεσινή εξέλιξη, με εμφανώς απαξιωτική διάθεση, έλεγαν: "Τι να σχολιάσεις; Δε σχολιάζουμε τίποτα"... Πιο επιθετικοί ήταν εκείνοι που από την κίνηση του πρωθυπουργού έβγαζαν το συμπέρασμα πως "αυτοί (σσ: η "εκσυγχρονιστική" ηγετική ομάδα) δε βάζουν μυαλό με τίποτα"...

  • Πρώτος σταθμός του ταξιδιού του πρωθυπουργού θα είναι το Μπουένος Αϊρες, όπου στις 25-26 Ιούνη θα συνεδριάσει η Σοσιαλιστική Διεθνής. Αμέσως μετά ο Κ. Σημίτης θα μεταβεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής μεταξύ ΕΕ και Λατινικής Αμερικής.
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ηθελε "λόγο" για τον επίτροπο

Την πρότασή του για την επιλογή κοινοτικού επιτρόπου, που να εκφράζει την "εθνική και κοινωνική συναίνεση", επανέφερε από το Παρίσι ο πρόεδρος της ΝΔ, σε μια προσπάθεια να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση, ώστε να έχει και αυτός "λόγο" για το πρόσωπο που θα επιλεγεί για το αξίωμα αυτό.

Στην πραγματικότητα αυτό που επιδιώκει ο Κ. Καραμανλής είναι να αποτρέψει το διορισμό ως επιτρόπου στελέχους του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα δημιουργούσε προβλήματα στην κυβέρνησή του, που ελπίζει ότι θα σχηματίσει μετά τις βουλευτικές εκλογές. Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν αναφέρθηκε σε κάποια συγκεκριμένη πρόταση προσώπου, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έβλεπε με "καλό μάτι" το διορισμό ως επιτρόπου ενός εκ των Στ. Μάνου, Γ. Σουφλιά και Δ. Αβραμόπουλου.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του διορισμού του κοινοτικού επιτρόπου, ο Κ. Καραμανλής είπε ότι "για εμάς είναι αδιανόητο ένα χρόνο πριν το 2000 ο επίτροπος της χώρας μας να μην είναι ένα πρόσωπο που να έχει την ευρύτερη δυνατή αποδοχή. Στο πρόσωπο του επιτρόπου πρέπει να εκφράζεται η εθνική και κοινωνική συναίνεση".

Γενικότερα, ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε την πάγια θέση του ότι "οι εθνικές μας θέσεις πρέπει να διατυπώνονται με τη μεγαλύτερη δυνατή εθνική συνεργασία και κοινωνική συναίνεση" και το σκοπό αυτό εξυπηρετεί, όπως είπε, η πρότασή του για τη δημιουργία του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Κατά τα λοιπά, ο Κ. Καραμανλής ανακοίνωσε ότι τον Ιούλη θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη συνάντηση των "ευρωδεξιών" κομμάτων με θέμα τη "σταθερότητα και ανάπτυξη των Βαλκανίων".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ