Τετάρτη 23 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο ανασχηματισμός που... δεν έγινε

Νέα επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν η Α. Διαμαντοπούλου

Με μια κίνηση "μη ανασχηματισμού" επιχείρησε χτες ο πρωθυπουργός να απεγκλωβιστεί από τις ασφυκτικές πιέσεις πρωτοκλασάτων της κυβέρνησης και του κόμματος, που από το βράδυ των ευρωεκλογών τού ζητούσαν να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές προσώπων στην κυβέρνηση. Ο Κ. Σημίτης θέλοντας να "κλείσει" το θέμα της "ανασχηματισμολογίας" - πριν τη σημερινή του αναχώρηση για τη Λατ. Αμερική, που θα διαρκέσει 10 μέρες - ανακοίνωσε ότι η νέα επίτροπος στην Κομισιόν θα είναι η Α. Διαμαντοπούλου.Τη θέση της στο υφυπουργείο Ανάπτυξης καταλαμβάνει ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ Γ. Ζαφειρόπουλος,ενώ τη θέση του Αλ. Μπαλτά - μετά την εκλογή του στο Ευρωκοινοβούλιο - στο υφυπουργείο Εθνικής Οικονομίας, καταλαμβάνει η βουλευτής Μαγνησίας Ροδ. Ζήδη.

Η κίνηση του πρωθυπουργού, που μόλις δημοσιοποιήθηκε κάποια κυβερνητικά στελέχη τη χαρακτήριζαν "προϊόν ανάγκης που μετατράπηκε σε φιλοτιμία", ερμηνευόταν από υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης και του ΕΓ - που ανήκει στους υπέρμαχους της ανάγκης διορθωτικών αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα και τις κομματικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ - ως προσπάθεια να μετατεθεί το θέμα του ανασχηματισμού για το Σεπτέμβρη. Το σίγουρο είναι ότι ο Κ. Σημίτης με αυτή την "πρωτοβουλία" επιζητά να κερδίσει χρόνο, τουλάχιστον μέχρι τη συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ στις 9-10 Ιούλη, όπου θα εκτιμηθεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Στελέχη της Χαρ. Τρικούπη που ρωτήθηκαν πώς ερμηνεύουν την απόφαση του Κ. Σημίτη, υποστήριζαν ότι με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ "δεν του έβγαινε τίποτα άλλο σε αυτή τη φάση και όπως είχαν πάει τα πράγματα επέλεξε να κλείσει το θέμα του ανασχηματισμού", ώστε να μη "φουντώσει" ακόμα περισσότερο η "ανασχηματισμολογία" κατά τη διάρκεια της απουσίας του στο εξωτερικό. Οι ίδιοι πάντως παράγοντες, τόνιζαν ότι η "γκρίνια" με αντικείμενο την πραγματοποίηση του ανασχηματισμού, δεν αποκλείεται τώρα να δώσει τη θέση της στην "γκρίνια" για τη μη πραγματοποίησή του.

Στο ΠΑΣΟΚ άρχισαν, δε, τα "δηλητηριώδη" σχόλια, αφού κάποιοι αναφερόμενοι στην υπουργοποίηση του Γ. Ζαφειρόπουλου, θύμιζαν με νόημα ότι "είναι γαμπρός του Δ. Ρέππα"... Αλλοι, προσκείμενοι στον Α. Τσοχατζόπουλο - που και αυτός έχει ταχθεί υπέρ του ανασχηματισμού - όταν τους ζητήθηκε κάποιο σχόλιο για τη χτεσινή εξέλιξη, με εμφανώς απαξιωτική διάθεση, έλεγαν: "Τι να σχολιάσεις; Δε σχολιάζουμε τίποτα"... Πιο επιθετικοί ήταν εκείνοι που από την κίνηση του πρωθυπουργού έβγαζαν το συμπέρασμα πως "αυτοί (σσ: η "εκσυγχρονιστική" ηγετική ομάδα) δε βάζουν μυαλό με τίποτα"...

  • Πρώτος σταθμός του ταξιδιού του πρωθυπουργού θα είναι το Μπουένος Αϊρες, όπου στις 25-26 Ιούνη θα συνεδριάσει η Σοσιαλιστική Διεθνής. Αμέσως μετά ο Κ. Σημίτης θα μεταβεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής μεταξύ ΕΕ και Λατινικής Αμερικής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ