Τετάρτη 23 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Μονοήμερη περιοδεία Ολμπράιτ

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-

Χωρίς να ακολουθήσει τον Πρόεδρο Κλίντον στην ΠΓΔΜ, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ,χτες με τη μονοήμερη περιοδεία της στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, προσπάθησε να καλύψει τα "βαλκανικά κενά" που πιθανά αφήνει ο Κλίντον, τουλάχιστον όσον αφορά τις χώρες που γειτνιάζουν με την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Στον πρώτο της σταθμό στη Βουλγαρία, τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι ΗΠΑ αναμένουν από την Ευρώπη να αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος του κόστους της ανοικοδόμησης των Βαλκανίων και επανέλαβε το μήνυμα - εμμονή του Κλίντον προς το γιουγκοσλαβικό λαό: Αν η Γιουγκοσλαβία θέλει διεθνή οικονομική βοήθεια, θα πρέπει πρώτα να αντικαταστήσει την ηγεσία του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς με μία "δημοκρατική, σύννομη κυβέρνηση". Τις δηλώσεις αυτές έκανε η Ολμπράιτ μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο Πέταρ Στογιάνοφ και την υπουργό Εξωτερικών Ναντιέζνα Μιχαϊλοβα.

Σε μία άλλη πτυχή, και φυσικά πιο επικίνδυνη, της βαλκανικής κρίσης επικέντρωσε την προσοχή της η Ολμπράιτ στις δηλώσεις που έκανε στη ρουμανική πρωτεύουσα, το Βουκουρέστι, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της χώρας Εμίλ Κονσταντινέσκου και άλλους Ρουμάνους αξιωματούχους. "Εχουμε ξεκαθαρίσει ότι υποστηρίζουμε μία πολύ διευρυμένη αυτονομία για το Κόσσοβο" θα επιμείνει η Ολμπράιτ, ωστόσο "δεν υποστηρίζουμε ένα ανεξάρτητο Κοσσσυφοπέδιο".

Δεν... ξέχασε, πάντως, να απονείμει εύσημα στη ρουμανική ηγεσία σημειώνοντας με νόημα, παρουσία των δημοσιογράφων: "Εν πολλοίς η Ρουμανία είναι ήδη ισχύον μέλος του ΝΑΤΟ... και είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω σήμερα ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την υποψηφιότητα της Ρουμανίας για μέλος της προεδρίας του ΟΑΣΕ για το έτος 2001"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ