Τετάρτη 23 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
"Παράσταση" υποσχέσεων και νουθεσιών

ΣΚΟΠΙΑ - ΣΤΕΝΚΟΒΑΤΣ - ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-

Με καλοστημένες παραστάσεις "υποδοχής ήρωα" κλείνει η εξαήμερη περιοδεία του Προέδρου των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Τελευταίος του σταθμός οι όμορες προς τη Γιουγκοσλαβία χώρες και συγκεκριμένα αυτές που παίζουν τον πιο καθοριστικό ρόλο στο παζλ της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, η Σλοβενία και φυσικά η ΠΓΔΜ. Ωστόσο στην ΠΓΔΜ, παρά τις προετοιμασίες και τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που λήφθηκαν επί τριημέρου, η αγωνία είχε φτάσει στο κατακόρυφο.

Αιτία; Η οργάνωση "Μακεδονική Αυγή", μία άγνωστη και μυστηριώδης οργάνωση, η οποία έκανε για πρώτη φορά χτες την εμφάνισή της, απειλώντας μάλιστα με βομβιστικές επιθέσεις στη διάρκεια της επίσκεψης του Μπιλ Κλίντον! Σύμφωνα με πληροφορίες, μια άγνωστη γυναίκα που τηλεφώνησε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό στα Σκόπια δήλωσε ότι η οργάνωση "Μακεδονική Αυγή" αναλαμβάνει την ευθύνη για την έκρηξη βόμβας στο χώρο στάθμευσης, μπροστά από το αρχηγείο του ΝΑΤΟ, στα περίχωρα των Σκοπίων, την περασμένη Πέμπτη και προειδοποίησε συνάμα ότι η οργάνωση θα προχωρήσει σε ανάλογες επιθέσεις και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Κλίντον. Η "Μακεδονική Αυγή" κάλεσε μάλιστα τον πληθυσμό να αποφεύγει τα μέρη όπου σταθμεύουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών στην ΠΓΔΜ, γράφει στο χτεσινό της δημοσίευμα η εφημερίδα "Ντνέβνικ".

Πρώτη πράξη: Προώθηση του "συμφώνου σταθερότητας"

Τελικά ο Κλίντον κατέφτασε χτες το μεσημέρι στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ, τα Σκόπια, γύρω στη 1.00 και εξαιτίας των απειλών αναγκάστηκε τόσο ο ίδιος όσο και η Χίλαρι να φορέσουν αλεξίσφαιρα γιλέκα για όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στη χώρα. Αμέσως είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους ηγέτες της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας, όπου απηύθυνε έκκληση προς τους αξιωματούχους της ΠΓΔΜ για την επιτυχή εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας για την ανοικοδόμηση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μετά το τέλος του πολέμου στο Κόσσοβο.

Οι ΗΠΑ θα συμβάλουν από την πλευρά τους για να είναι επιτυχημένο το αποτέλεσμα του συμφώνου, δήλωσε ο Κλίντον μετά τις συνομιλίες του με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ,στις οποίες παρευρισκόταν και ο πρωθυπουργός Λιούπτσκο Γκεοργκιέφσκι,ενώ ανακοίνωσε ότι η ΠΓΔΜ θα λάβει βοήθεια σε τρόφιμα, αξίας 12 εκατομμυρίων δολαρίων και κάλεσε τις αμερικανικές εταιρίες να κάνουν επενδύσεις στη μικρή βαλκανική χώρα. Κατόπιν είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Αλβανίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι και τον Αλβανό πρωθυπουργό Παντελί Μάικο,όπου και τόνισε ότι τόσο η ΠΓΔΜ όσο και η Αλβανία θα συμπεριληφθούν στο μακροπρόθεσμο πακέτο μέτρων οικονομικής βοήθειας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που συμφωνήθηκε κατά της διάρκεια της Συνόδου των G8 το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Κολωνία.

Πράξη δεύτερη: Σόου με τους πρόσφυγες

Ολοκληρώνοντας τις πολιτικές συναντήσεις του, κατόπιν μετέβη στο στρατόπεδο υποδοχής προσφύγων του Στένκοβατς, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, όπου διαμένουν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες Κοσσοβάροι.

"Ατενίζοντας" προς την έκρυθμη περιοχή ο Αμερικανός Πρόεδρος και μιλώντας προς τους πρόσφυγες απηύθυνε έκκληση στους Αλβανούς Κοσσοβάρους να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους "για λίγες ακόμα εβδομάδες" ώστε στο μεταξύ χρονικό διάστημα να εξασφαλιστούν οι περιοχές τους από τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα, τονίζοντας ότι μετά παρέλευση περίπου δύο εβδομάδων από σήμερα οι πρόσφυγες θα μπορέσουν να επανέλθουν "με πλήρη ασφάλεια και τάξη". Πάντως η στημένη παράσταση που είχαν οργανώσει ήταν ελαφρώς καλύτερη από αυτή που είχαν κάνει στην σύζυγό του Χίλαρι δύο μήνες πριν, όταν οι πρόσφυγες με δυσκολία έκρυβαν την παντελή αδιαφορία τους για την παρουσία της στο Στένκοβατς. Οι Αλβανοί Κοσσοβάροι είχαν παραταχθεί και συγκεντρώθηκαν γύρω από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, αλαλάζοντας μόνο δύο λέξεις: "Κλίντον" και "ΗΠΑ"...

Το βράδυ ο αμερικανός πρόεδρος αναχώρησε από την ΠΓΔΜ προς ΗΠΑ, αλλά με μία στάση στη βάση του Αβιάνο στην Ιταλία, όπου ο Κλίντον θα απευθύνει ευχαριστήριο χαιρετισμό στις αεροπορικές δυνάμεις που πήραν μέρος στους βομβαρδισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ