• Νομοσχέδιο της κυβέρνησης επιδιώκει να ελέγξει τις οργανώσεις αυτές και να εξοβελίσει τις μη αρεστές
  • Μ. Κωστόπουλος: Σκοπιμότητες για "διείσδυση" και κατάληψη χωρών
  • - Αρχισε χτες τη λειτουργία του το πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής με τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, μέσω του οποίου προωθείται ο κυβερνητικός έλεγχος των οργανώσεων... - 1999-06-23 00:00:00.0"/>
  • Νομοσχέδιο της κυβέρνησης επιδιώκει να ελέγξει τις οργανώσεις αυτές και να εξοβελίσει τις μη αρεστές
  • Μ. Κωστόπουλος: Σκοπιμότητες για "διείσδυση" και κατάληψη χωρών
  • - Αρχισε χτες τη λειτουργία του το πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής με τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, μέσω του οποίου προωθείται ο κυβερνητικός έλεγχος των οργανώσεων... - 1999-06-23 00:00:00.0" /> "Δούρειος ίππος" των ισχυρών συμφερόντων | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τετάρτη 23 Ιούνη 1999
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 8
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    "ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ"
    "Δούρειος ίππος" των ισχυρών συμφερόντων
    • Νομοσχέδιο της κυβέρνησης επιδιώκει να ελέγξει τις οργανώσεις αυτές και να εξοβελίσει τις μη αρεστές
    • Μ. Κωστόπουλος: Σκοπιμότητες για "διείσδυση" και κατάληψη χωρών

    Αρχισε χτες τη λειτουργία του το πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής με τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις "μη κυβερνητικές οργανώσεις", μέσω του οποίου προωθείται ο κυβερνητικός έλεγχος των οργανώσεων αυτών, αλλά και η συμμόρφωσή τους με τις εκάστοτε επιλογές των "ισχυρών συμφερόντων".

    Αλλωστε, ο τίτλος του νομοσχεδίου δεν αντιστοιχεί με την ουσία των ρυθμίσεών του, όπως τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι οι διατάξεις του θα μπορούσαν να περιέχονται σε ένα νομοσχέδιο για τα συμφέροντα του ΣΕΒ ή για τις εμπορικές ανταλλαγές, μέσω της "διείσδυσης σε άλλες χώρες".

    Και αυτό γιατί, όπως τονίζεται στην εισηγητική του έκθεση, "οι θεμελιώδεις μεταβολές στην Ανατολική Ευρώπη επισήμαναν την ανάγκη για συμμετοχή της Ελλάδας στη νέα κατανομή εργασίας". "Αυτό δεν είναι βοήθεια, επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, είναι σκοπιμότητα, εκμετάλλευση και προσδοκία κέρδους". Χαρακτηριστικό του πώς εννοούν τη βοήθεια όλοι αυτοί οι διεθνείς υποκριτές είναι η περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας, όπου εκβιαστικά ζητάνε την απομάκρυνση της νόμιμης κυβέρνησης για να βοηθήσουν τη χώρα. Ολα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία προσπάθεια διείσδυσης για να καταληφθούν χώρες και μία επίδειξη μικροϊμπεριαλισμού για να πάρει και η χώρα μας κανένα "κοκαλάκι", είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Κωστόπουλος.

    Η επιδίωξη της κυβέρνησης να ελέγχει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις είναι φανερή, αφού από το μητρώο οργανώσεων που θα γίνει θα αποκλείονται όσες με τη δράση τους "δυσχεραίνουν τις σχέσεις της χώρας μας με άλλες χώρες". Το επισήμανε άλλωστε και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής, η οποία στη σχετική έκθεσή της αναφέρει ότι με αυτή τη διάταξη υπάρχει κίνδυνος να αποκλειστούν από τα όποια ωφελήματα εκείνες οι οργανώσεις που "ενδεχομένως δεν επιθυμούν την εγγραφή τους στο μητρώο προκειμένου να διατηρήσουν τις αποστάσεις τους από την κρατική εξουσία". Η επιτροπή κάνει λόγο για κίνδυνο δημιουργίας κύκλου ευνοουμένων οργανώσεων ή "σφραγίδων" και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η προϋπόθεση κάποια οργάνωση να μη "θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις με άλλο κράτος" δημιουργεί ζητήματα, αφού χρέος των οργανώσεων από τη φύση τους είναι να "στρέφονται κατά πολιτικών συμπεριφορών" διαφόρων κρατών, τα οποία παραβιάζουν τα δικαιώματα των ανθρώπων.

    Ο Μ. Κωστόπουλος αφού αναρωτήθηκε πού το πάει η κυβέρνηση ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, εάν μία μη κυβερνητική οργάνωση, για παράδειγμα, διαμαρτυρηθεί για το πέρασμα των Αμερικανών επιδρομέων από τη Θεσσαλονίκη, τότε θα μπει στα "μαύρα κατάστιχα", ενώ το ίδιο μπορεί να συμβεί εάν δώσει βοήθεια, π.χ., στην Κούβα την οποία έχουν στην "μπούκα" οι Αμερικανοί.

    Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν και οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ.

    Πλήθος άσχετων, με το συζητούμενο νομοσχέδιο, τροπολογιών κατέθεσε η κυβέρνηση και με τις πιο σοβαρές από αυτές διευκολύνεται η παραχώρηση της "Ολυμπιακής" σε ξένο μάνατζερ και η μετοχοποίηση του ΟΤΕ μέχρι το 49%.

    ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
    Ανθυγιεινό «ναι» επί της αρχής (2001-01-26 00:00:00.0)
    Πανεργατικός συναγερμός (2000-11-23 00:00:00.0)
    Την Τρίτη ξεκινούν τα Θερινά Τμήματα (1999-06-20 00:00:00.0)
    Επιδιώκουν την υποταγή τους σε συμφέροντα (1999-05-13 00:00:00.0)
    Στα γνωστά πλαίσια της αντιλαϊκής πολιτικής (1997-05-28 00:00:00.0)
    Ενοχλούν την κυβέρνηση οι θέσεις του ΚΚΕ (1996-07-25 00:00:00.0)

    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ