Πέμπτη 13 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Επιδιώκουν την υποταγή τους σε συμφέροντα
  • Νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στη Βουλή, επιδιώκει τον πλήρη έλεγχό τους και τη χρησιμοποίησή τους για σκοτεινούς σκοπούς
  • Μ. Κωστόπουλος: Με απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό τρόπο επιδιώκεται ο πλήρης έλεγχος

Νομοσχέδιο για τη ρύθμιση θεμάτων των μη κυβερνητικών οργανώσεων συζητήθηκε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και όπως προκύπτει από τις διατάξεις του σκοπός της κυβέρνησης είναι ο, με αντιδημοκρατικό και απαράδεκτο τρόπο, έλεγχος αυτών των οργανώσεων και η υποταγή τους στα εκάστοτε συμφέροντα της κυβέρνησης.

Επίσης επιδίωξη είναι η ένταξη των οργανώσεων αυτών στις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών, κάτι που αποκτά επικαιρότητα, λόγω των επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία και το ρόλο που αναμένεται να παίξουν ή παίζουν ήδη διάφορες"μη κυβερνητικές οργανώσεις".

Οι επιδιώξεις αυτές είναι ανάγλυφες στο νομοσχέδιο, καθώς ως σκοπός των μη κυβερνητικών οργανώσεων ορίζεται η "υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ενίσχυση των διαδικασιών εκδημοκρατισμού", σε διάφορες χώρες, όροι που ο καθένας είδε ότι χρησιμοποιήθηκαν ως πρόσχημα για τη βάρβαρη εισβολή στη Γιουγκοσλαβία. Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι και το ότι η δραστηριότητα των οργανώσεων αυτών δεν μπορεί να "αντιβαίνει στην εθνική άμυνα, στη δημόσια τάξη και ασφάλεια, ούτε θέτει σε κίνδυνο τη θέση της Ελλάδας με άλλο κράτος ή τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης".

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος τόνισε ότι από τη μία καταστρέφεται με την υπογραφή της Ελλάδας η Γιουγκοσλαβία και μετά οργανώνονται "προγράμματα" δήθεν ανασυγκρότησης. Καταστρέφονται μέσα σε ένα μήνα οι κόποι και οι θυσίες δεκαετιών ενός λαού και μετά έρχονται οι καταστροφείς, για να κάνουν δήθεν αγαθοεργίες.

Το νομοσχέδιο, τόνισε, έρχεται να ελέγξει με απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό τρόπο τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, αρκετές από τις οποίες δραστηριοποιούνται από γνήσιο ενδιαφέρον. Σχολιάζοντας τα όσα περί "βοήθειας για εκδημοκρατισμό σε διάφορες χώρες" ανέφερε την περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας, όπου ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρός της αμφισβητείται από αυτούς που δεν τον ήθελαν, με αποτέλεσμα να τον βομβαρδίζουν στο όνομα του "εκδημοκρατισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων". Κάποιες οργανώσεις είπε θα αποκλείονται γιατί θα είναι εκτός γραμμής και ανέφερε ως παράδειγμα αυτές που θα θελήσουν να βοηθήσουν τα παιδιά της Γιουγκοσλαβίας που και με δική μας υπογραφή βομβαρδίζονται. Καταλήγοντας τόνισε ότι με το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να οργανωθεί η βοήθεια προς λαούς που την έχουν ανάγκη, αλλά να ανοίξει ο δρόμος για τη "διείσδυση" σε αυτές τις χώρες, προκειμένου να πάρει και η Ελλάδα κάποιο "κοκαλάκι".

Αντίθετοι με το νομοσχέδιο ήταν και οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών στην τοποθέτησή του είπε ότι οι μη κρατικές οργανώσεις μπορούν να αποτελέσουν "δίαυλο" για την προώθηση των σχέσεων μεταξύ των λαών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ