Πέμπτη 13 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Ψηφοθηρία με... "ζιβάγκο"

Ο πρωθυπουργός του "ευχαριστούμε τις ΗΠΑ" και του "υπογράφουμε τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ" υποκρίθηκε τον... αντιαμερικανό (!) και ψηφοθήρησε πλασάροντας σαν "αριστεροσύνη" τη διαφήμιση του ιμπεριαλισμού της ΕΕ ως αντίπαλο δέος!

Το προεκλογικό... "ζιβάγκο" αποδείχτηκε για μια ακόμα φορά ατυχής ενδυμασία για τον πρωθυπουργό, ο οποίος εγκαινιάζοντας χτες την προεκλογική εκστρατεία του κόμματός του, παρουσιάστηκε διαπρύσιος κήρυκας του ιμπεριαλισμού της ΕΕ, τον οποίο επιχείρησε να φέρει σε αντιπαράθεση με τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ, ώστε να εμφανιστεί - μέσω αυτής της τάχα "αντιαμερικανικής" λαθροχειρίας - σαν "αριστερός" στα μάτια των αδαών! Το μόνο που κατάφερε, μετερχόμενος τέτοιες τακτικές, ήταν να αποδείξει ότι το πρόβλημα συλλογής ψήφων του ΠΑΣΟΚ σε αυτές τις εκλογές, είναι πολύ μεγάλο... Το χειρότερο, όμως, ήταν ο πέραν κάθε έννοιας πολιτικής ηθικής ισχυρισμός του Κ. Σημίτη, πως η κυβέρνησή του αντιτάχτηκε, δήθεν, στους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ! Δήλωση, που, αν μη τι άλλο, δείχνει το μέγεθος του ψεύδους που θα χρησιμοποιήσει για ψηφοθηρικούς λόγους το ΠΑΣΟΚ μέχρι τις 13 Ιούνη.

Μιλώντας, λοιπόν, στο "Κατράκειο" Θέατρο στη Νίκαια, σε μια προετοιμασμένη φιέστα και με ακροατήριο τα μέλη των εκλογικών επιτροπών του ΠΑΣΟΚ στο Λεκανοπέδιο, ο Κ. Σημίτης δήλωσε ότι "η λογική μιας μόνο υπερδύναμης του "πλανητάρχη" είναι από μόνη της λαθεμένη. Δεν μπορεί μια υπερδύναμη να προβάλλει ως εγγύηση της παγκόσμιας ασφάλειας και σταθερότητας", συνέχισε για να εξηγήσει τι εννοεί: "Η πολιτικά Ενωμένη Ευρώπη είναι η μόνη μακροπρόθεσμη εγγύηση ενός ασφαλέστερου και πιο ισόρροπου διεθνούς συστήματος σταθερότητας", συμπλήρωσε...

Ακολούθως επιχείρησε να σβήσει τις ευθύνες των σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συμφώνησαν πλήρως με την πολιτική των ΗΠΑ σε όλες της τις εκφάνσεις, λέγοντας ότι η σημερινή φυσιογνωμία της Ευρώπης προέκυψε από τις πολιτικές των συντηρητικών κυβερνήσεων, αφού οι "σοσιαλιστικές" δεν έχουν συμπληρώσει ούτε εννέα μήνες από τότε που διαθέτουν αποφασιστική πλειοψηφία...

Δε δίστασε, δε, μετά τις υπογραφές του κάτω από το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας και του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ να ισχυριστεί ότι "εμείς ήμασταν οι μόνοι και οι πρώτοι που αντιταχτήκαμε στους τυφλούς βομβαρδισμούς και επιμείναμε από την αρχή για την ανάγκη πολιτικής λύσης"!!!

Στα γνωστά πλαίσια της ανούσιας δικομματικής διαμάχης επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι από το 1990 μέχρι το 1993 "τίναξε στον αέρα" δύο προγράμματα σύγκλισης. Στη συνέχεια υπεραμύνθηκε της αντιλαϊκής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, που σε τίποτα, βέβαια, δε διαφέρει από αυτή της ΝΔ, επαναλαμβάνοντας τον τάχα εθνικό στόχο της εισόδου της χώρας στην ΟΝΕ, καλώντας το λαό με την ψήφο του να ενισχύσει την κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, οι εργαζόμενοι να βάλουν μόνοι τους τη θηλιά στο λαιμό τους.

Παράλληλα, για να δικαιολογήσει την επιλογή της παραμονής της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ κινδυνολόγησε για μια ακόμα φορά και επικαλέστηκε τη δυσκολία των στιγμών, αλλά και τον τουρκικό... μπαμπούλα.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το... επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης που επέλεξε να υπηρετήσει χτες ο πρωθυπουργός: "Η Ελλάδα δε χρειάζεται ούτε εξυπνακισμούς, ούτε κουτοπονηριές. Ούτε υπάρχει χώρος για "τζάμπα μαγκιές"", είπε σε μια αποστροφή του λόγου του... Πρόκειται για τοποθέτηση ερχόμενη από τον άνθρωπο που όταν έγινε πρωθυπουργός το '96 εγγυήθηκε την αναβάθμιση του πολιτικού λόγου...

Χαρακτηριστικό για το ποια ταξικά συμφέροντα υπηρετεί η κυβέρνησή του ήταν το απόσπασμα της ομιλίας του για το τι θα συμβεί στα Βαλκάνια μόλις σταματήσουν οι βομβαρδισμοί: "Αύριο, σε κάθε σχέδιο ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, η Ελλάδα θα έχει σημαντικό ρόλο. Ελληνικές εταιρίες θα ενεργοποιηθούν. Η συνεργασία σε όλους τους τομείς θα διευρυνθεί. Η Ελλάδα θα βγει μόνον κερδισμένη από την πολιτική μας",είπε με κυνισμό.

  • Αργά χτες το βράδυ διαρρεόταν από το Μαξίμου ότι ο Κ. Σημίτης είχε τηλεφωνική επαφή με τον Βρετανό ομόλογό του Τ. Μπλερ, στον οποίο εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την τροπή που έχουν πάρει οι εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία, επιμένοντας σε μια διαδικασία ειρήνευσης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ