Πέμπτη 13 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Συνεχίζεται η ομηρία
  • Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν περιλαμβάνει στη ρύθμιση τους αγρότες, που μετείχαν στις κινητοποιήσεις το 1998 και το 1999
  • Κάτω από την κατακραυγή απέσυρε τη διάταξη, σύμφωνα με την οποία θα εξακολουθεί η δίωξη, εάν μέσα σε δύο χρόνια ξανακατέβουν στο δρόμο του αγώνα

Συνεχίζεται η ομηρία χιλιάδων αγροτών, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης δε δέχτηκε χτες στη συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου του να προχωρήσει σε ουσιαστική αναστολή των διώξεων των αγροτών που αγωνιστικά διεκδίκησαν τα αιτήματά τους.

Ετσι η αναμορφωμένη διάταξη περιορίζεται μόνο για τους αγρότες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις μέχρι τον Μάρτη του 1997 και αφήνονται απέξω οι χιλιάδες των αγροτών που βγήκαν στους δρόμους του αγώνα το 1998 και το 1999 με προφανή στόχο τη συνέχιση του προγκρόμ των δικαστικών διώξεων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, κάτω από την κατακραυγή που είχε ξεσηκώσει η διάταξη, σύμφωνα με την οποία θα τιμωρείται όποιος αγρότης μέσα σε δύο χρόνια από τη δημοσίευση του νόμου ξανακινητοποιηθεί, τελικά την απέσυρε.

Μιλώντας για το συγκεκριμένο άρθρο ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής ζήτησε να τεθεί οριστικό τέρμα στο προγκρόμ κατά των αγροτών και υπογράμμισε ότι η ρύθμιση του νόμου περιοριζόμενη μόνο μέχρι το 1997 αφήνει απέξω χιλιάδες αγρότες, καθώς μεγάλες κινητοποιήσεις υπήρχαν και στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν. Περαιτέρω είπε ότι δε ρυθμίζονται οι αστικές αξιώσεις κατά των αγροτών που έχουν εγείρει δημόσιες επιχειρήσεις, ζητώντας δισεκατομμύρια και έτσι με αυτόν τον τρόπο συνεχίζεται η ομηρία τους. Ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι αφού παραγράφεται το "αδίκημα" τότε δεν υπάρχει θέμα αστικών αποζημιώσεων.

Επίσης η παραγραφή περιορίζεται σε συγκεκριμένα άρθρα του ποινικού κώδικα και έτσι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος κάποιος δικαστής να μετατρέψει το κατηγορητήριο και σε άλλα άρθρα. Παραμένει, εξάλλου, η απαράδεκτη αναφορά ότι οι κινητοποιήσεις απέβησαν "σε βάρος της αγροτικής και εθνικής οικονομίας", αναφορά που θυμίζει τον ποινικό κώδικα μαύρων εποχών του ιδιώνυμου.

Ο υπουργός προχώρησε και σε αναδιατύπωση των διατάξεων για τα ναρκωτικά απαλείφοντας την πρόβλεψη ότι η εξάρτηση ή η απεξάρτηση μπορεί να πιστοποιείται και με "άλλο τρόπο" εκτός από τα εγκεκριμένα προγράμματα απεξάρτησης. Αυτό οδηγούσε σε πιστοποιητικά "μαϊμού" υπέρ των εμπόρων και στην είσοδο στη διαδικασία απεξάρτησης διάφορων "ιδιωτών" που θα πουλούσαν εμπόριο ελπίδων. Με την αναμόρφωση της διάταξης, η εξάρτηση θα πρέπει να αποδεικνύεται από βεβαιώσεις δημόσιου νοσοκομείου της χώρας μας ή της ΕΕ ή αναγνωρισμένων θεραπευτικών προγραμμάτων της Ελλάδας ή της ΕΕ.

Με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός, ένα μήνα πριν τις ευρωεκλογές, θα προχωρήσει στην πρόσληψη 1.300 ατόμων για την εξωτερική φρούρηση των φυλακών. Σύμφωνα με τη διάταξη το προσωπικό αυτό θα φέρει όπλα και μπορεί να κάνει χρήση τους "χωρίς να ευθύνεται για τις συνέπειες" και "πέραν των περιπτώσεων νόμιμης άμυνας".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη Βουλή οι αλλαγές βιτρίνας(2011-03-15 00:00:00.0)
Κατά των αγωνιζόμενων αγροτών ο Αρειος Πάγος(1999-06-29 00:00:00.0)
Ομηροι σε καθεστώς "δηλώσεων μετανοίας"(1999-04-21 00:00:00.0)
Επιστροφή στο ...1951 (! )(1997-09-30 00:00:00.0)
Να δοθεί τέλος στις διώξεις των αγροτών(1997-05-16 00:00:00.0)
Εμπλουτίζεται το οπλοστάσιο των κατασταλτικών μηχανισμών(1997-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ