Τετάρτη 26 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Εμπλουτίζεται το οπλοστάσιο των κατασταλτικών μηχανισμών

Οσο εντείνεται η αντίδραση και αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, όσο οξύνεται η ταξική πάλη, τόσο πιο πολύ το αστικό κράτος εμπλουτίζει το οπλοστάσιο του κατασταλτικού του μηχανισμού. Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που άρχισε χτες να συζητείται στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή - και υποτίθεται ότι κυρίως αναφέρεται στην επιτάχυνση των δικών - περιέχεται, μεταξύ άλλων, και διάταξη που ποινικοποιεί την παραβίαση δικαστικών αποφάσεων που έχουν κρίνει κάποια απεργία παράνομη. Με άλλη διάταξη που εμφανίζεται να αναφέρεται στην απελευθέρωση φυλακισμένου, όπως είναι διατυπωμένη, επαναφέρει την περίφημη "αντίσταση κατά της αρχής" από την πίσω πόρτα, με προφανή στόχο να χρησιμοποιηθεί εναντίον διαδηλωτών, που θα προσπαθήσουν να ελευθερώσουν συναγωνιστή τους που έχει συλληφθεί από την Αστυνομία κατά τη διάρκεια διαδήλωσης.

Προκλητικές ομολογίες Γιαννόπουλου

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο ο υπουργός ΔικαιοσύνηςΕ. Γιαννόπουλος,λέγοντας: "Είμαστε υπό αστικό καθεστώς. Το σύστημα έχει νομοθεσία της προστασίας ΤΟΥ". Να σημειωθεί ότι τα κεφαλαία τα σημείωσε ο ίδιος ο υπουργός. Και πρόσθεσε: "Η παίρνεις πολυβόλο και του ρίχνεις ή υποτάσσεσαι". Μετά από αυτές τις δηλώσεις δεν προξενεί καμία εντύπωση η παρομοίωση που έκανε των αγωνιζόμενων αγροτών με οπλισμένους δολοφόνους! Αναφερόμενος στην υπόθεση των τραμπουκισμών και της δολιοφθοράς, από εντεταλμένα όργανα του κράτους, των παρκαρισμένων δίπλα στους εθνικούς δρόμους τρακτέρ, είπε: "Οπως ένας δολοφόνος που κρατά ένα μαχαίρι αφοπλίζεται, έτσι και ομόφωνα έξι υπουργοί αποφάσισαν να ξεφουσκωθούν τα λάστιχα". Για την προσωπική του δε στάση, αφού επανέλαβε τα φαιδρά περί "δημιουργίας κράτους του Παττακιστάν", που κατέλυσε το αστικό κράτος, σημείωσε: "Δεν μπορώ να μην πάρω θέση σαν υπουργός της κυβέρνησης, όταν έχουμε μια καταστροφή της οικονομίας και αμφισβήτηση της έννοιας του κράτους. Η υπερασπίζεσαι το κράτος, ή πας σπίτι σου".

Σχολιάζοντας, εξάλλου, τη νέα διάταξη για τις απεργίες ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε: "Είναι λύση όταν μένει το κράτος απροστάτευτο".

Να σημειωθεί, τέλος, πως ο Ε. Γιαννόπουλος προανήγγειλε ότι έως το τέλος του χρόνου το υπουργείο Δικαιοσύνης θα φέρει και νέο νομοσχέδιο που όπως υποστήριξε: "Θα συμπληρώνει τα κενά", προσθέτοντας: "Η ζωή γεννά καθημερινά προβλήματα".

Οι απαράδεκτες διατάξεις

Στο άρθρο 232 του Ποινικού Κώδικα προστίθεται η ακόλουθη διάταξη:

"Οποιος με πρόθεση δε συμμορφώθηκε σε προσωρινή διαταγή δικαστή ή δικαστηρίου ή σε διάταξη δικαστικής αποφάσεως με την οποία υποχρεώθηκε σε παράλειψη ή σε ανοχή ή σε πράξη που δεν μπορεί να γίνει από τρίτο πρόσωπο και η επιχείρησή της εξαρτάται αποκλειστικά από τη βούλησή του ή σε διάταξη εισαγγελέα σχετική με την προσωρινή ρύθμιση της νομής μεταξύ ιδιώτη και Δημοσίου ή ΟΤΑ, ή άλλου ΝΠΔΔ, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη". Στην εισηγητική έκθεση, εξάλλου, του νομοσχεδίου η σκοπιμότητα της σχετικής διάταξης αιτιολογείται με τρόπο που δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση. Συγκεκριμένα αναφέρει: "Εχει διαπιστωθεί ότι προσωρινές διαταγές που εκδίδονται από δικαστές ή δικαστήρια αγνοούνται ή παραβιάζονται από αυτούς που είναι υποχρεωμένοι να τις εφαρμόσουν, με συνέπεια να καθίστανται άνευ αντικειμένου, δημιουργώντας δυσμενή σχόλια για τη Δικαιοσύνη, αφού δεν προβλέπεται καμία κύρωση στο νόμο. Με τη ρύθμιση που προτείνεται σκοπείται η συμμόρφωση του υπόχρεου στην προσωρινή διαταγή που εκδίδεται συνήθως με την κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, διαδικασίας στην οποία προσφεύγει συχνά ο πολίτης λόγω της βραδύτητας που παρουσιάζεται στην απονομή της Δικαιοσύνης".

Οσον αφορά την απελευθέρωση κρατουμένου στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι η πρώτη παράγραφος του άρθρου 172 του Ποινικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής: "Οποιος, με πρόθεση ελευθερώνει φυλακισμένο ή άλλον που κρατείται με διαταγή της αρχής, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών". Εξάλλου, η δεύτερη παράγραφος του άρθρου 173 του Ποινικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής: "Οποιοσδήποτε άλλος συμμετείχε στην απόδραση τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών".

Την αλλαγή των διατάξεων των άρθρων 172 και 173 του Π. Κ. ο υπουργός Δικαιοσύνης προσπάθησε, παρά τη σαφήνειά τους, να την ερμηνεύσει λέγοντας ότι αφορούν μόνο φυλακισμένους. Τα επιχειρήματα όμως που χρησιμοποίησε ήταν ξεκάθαρος ρατσισμός αφού είπε: "Αλλαξε η σύνθεση των φυλακισμένων. Είναι χίλιοι Αλβανοί, σκληροί εγκληματίες", προσθέτοντας ότι σε αυτά που προτείνει τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Απέφυγε όμως επιμελώς να αναφερθεί στη δυνατότητα επέκτασης εφαρμογής των ούτως ή άλλως απαράδεκτων, και λόγω του σκεπτικού που ανέπτυξε, διατάξεων και στις περιπτώσεις απελευθέρωσης συλληφθέντων διαδηλωτών.

Ο Λέων Αυδής

"Το ΠΑΣΟΚ είχε καταργήσει αυτές τις διατάξεις και τις επαναφέρει τώρα, εξοπλίζοντας τον κατασταλτικό μηχανισμό του κράτους με ένα ακόμα όπλο", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Αυδής, υπογραμμίζοντας ότι συνολικά το νομοσχέδιο αποτελεί μια ακόμα εκδήλωση της τάσης αυταρχικοποίησης της νομοθεσίας. Στη δευτερολογία του ο βουλευτής του ΚΚΕ παρατήρησε: "Ο αυταρχισμός είναι αντικειμενικό φαινόμενο εν όψει της αύξησης της κοινωνικής διαμαρτυρίας", και πρόσθεσε: "Μπορεί να έχουμε αστικό καθεστώς, αλλά εμάς σε τίποτα δε μας εμποδίζει να εκφράζουμε την αντίθεσή μας".

Τα άλλα κόμματα

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρ. Μαρκογιαννάκης δήλωσε ότι το κόμμα του ψηφίζει την αρχή του νομοσχεδίου, προσθέτοντας ότι με το νομοθέτημα αυτό γίνεται "προσπάθεια διόρθωσης λαθών που έκανε στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ στη Δικαιοσύνη".

Ο εισηγητής του ΣΥΝ Φ. Κουβέλης είπε ότι στο νομοσχέδιο "Υπάρχουν σωστές διατάξεις, αλλά και διατάξεις που μας προκαλούν σκέψεις".

Ο εισηγητής του ΔΗΚΚΙ Γ. Τσαφούλιας επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί επί της αρχής, όταν το νομοσχέδιο συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ