Τετάρτη 26 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σχέδια διχοτόμησης

Η προχτεσινή, "δόλια και εχθρική" σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, συμπεριφορά των ισχυρών κοινοτικών "εταίρων" στο Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κύπρου, απέδειξε, κατά τρόπον σαφή και κατηγορηματικό, τις προθέσεις και την πολιτική τους βούληση για την αντιμετώπιση του κυπριακού προβλήματος. Οι "εταίροι" εναρμονιζόμενοι πλήρως με τις επιθυμίες των ΗΠΑ, επιδιώκουν "λύση" του Κυπριακού μέσω της νομιμοποίησης της διχοτόμησης και"αποδοχής των τετελεσμένων" στο νησί. Στη βάση αυτή, επιμένουν να αντιμετωπιστούν περίπου ισότιμα η κυπριακή κυβέρνηση και το ψευδοκράτος του Ντενκτάς, κατά τις συνομιλίες για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Φυσικά, η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία και γι' αυτό δεν πείθουν τα "πατριωτικά ξεσπάσματα" του Θ. Πάγκαλου για την πραγματικά άθλια στάση επικυρίαρχου των ισχυρών "εταίρων". Χρειάζεται, όμως, να υπενθυμίσει κάποιος τις θριαμβολογίες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον από τις 6 Μάρτη 1995, ότι με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα λυθεί, περίπου αυτόματα, και το κυρίαρχο πρόβλημα εισβολής και κατοχής που υπάρχει και στο νησί θα"βασιλεύσει η δημοκρατία και η ευημερία"! Στη βάση αυτής της "ελπιδοφόρας προοπτικής", επιχειρούσαν να δικαιολογήσουν την άρση του "βέτο" στην τελωνειακή σύνδεση ΕΕ - Τουρκίας, παραγνωρίζοντας - επιεικής έκφραση - την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη γενοκτονία των Κούρδων και τους άλλους όρους που είχαν αρχικά θέσει...

Από την άλλη, θα αποτελούσε σοβαρή παράλειψη αν δεν επισημαινόταν - και όχι για να ευλογήσουμε τα γένια μας - η στάση του ΚΚΕ, η οποία, και με τις τελευταίες εξελίξεις, δικαιώνεται, όσον αφορά τις ανησυχίες και τις εκτιμήσεις που είχε διατυπώσει. Το ΚΚΕ είχε έγκαιρα διαβλέψει και προειδοποιήσει ότι με την ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου στην ΕΕ δρομολογείται και "ευλογείται" η αμερικανόπνευστη "λύση" της διχοτόμησης. Και αυτή η θέση είχε προκαλέσει, όπως όλος ο ελληνικός λαός γνωρίζει, άλλη μια φορά την οργή των αρμοδίων.

Το ζήτημα, όμως, είναι ότι και οι κυβερνώντες γνώριζαν πολύ καλά σε ποια επικίνδυνα μονοπάτια οδηγούσαν την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, αλλά επέλεξαν συνειδητά αυτή την πορεία, υποκύπτοντας από τη μια στις πιέσεις των"συμμάχων" και από την άλλη, γιατί επιθυμούν διακαώς να "τελειώνουν, επιτέλους, με το Κυπριακό". Ταυτόχρονα, επωμίζονται σοβαρές ευθύνες, γιατί συνεχίζουν να καλλιεργούν ανεπίτρεπτη σύγχυση στο λαό ότι μέσω των "σκληρών διαπραγματεύσεων" στο πλαίσιο της ΕΕ θα μπορέσει τελικά να υπάρξει μια "θετική" κατάληξη.

Είναι φανερό ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό έχουν φτάσει σε κρίσιμο σημείο. Οι ΝΑΤΟικοί και κοινοτικοί "σύμμαχοι", όχι μόνο στο Συμβούλιο Σύνδεσης, δεν κρύβουν ότι στόχος τους είναι να επιβάλουν τη λύση που εξυπηρετεί πρώτα και κύρια τα συμφέροντά τους και δευτερευόντως δε θέλουν να "στενοχωρήσουν" την Αγκυρα. Οι μέχρι τώρα χειρισμοί των ελληνικών κυβερνήσεων έχουν αποδυναμώσει αισθητά τη διεθνή διάσταση του προβλήματος και, παρά τις περί του αντιθέτου φραστικές διαβεβαιώσεις, απομακρύνονται από τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ. Ειδικά, η κυβέρνηση Σημίτη έχει επιλέξει τη χειρότερη διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού, την εν λευκώ εξουσιοδότηση των ΗΠΑ και της ΕΕ. Ακόμα χειρότερα. Δε φαίνεται διατεθειμένη να εξαγάγει τα αναγκαία συμπεράσματα από αυτή την πολιτική και να αλλάξει πορεία πλεύσης. Οσο μπορεί να υπάρχει ακόμη καιρός.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς «πανηγυρτζήδες» (1)... (2006-12-09 00:00:00.0)
Η ευρωδιχοτόμηση (2004-07-21 00:00:00.0)
Προς νομιμοποίηση της διχοτόμησης (2001-12-09 00:00:00.0)
Επικίνδυνες αυταπάτες (1999-12-17 00:00:00.0)
Τι λένε τώρα; (1998-11-18 00:00:00.0)
Εξουδετέρωση των μηχανισμών ΝΑΤΟποίησης - διχοτόμησης (1997-08-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ