Τετάρτη 26 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μεσαιωνικό το νέο μισθολόγιο

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας,αφού επισήμανε τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που διεξάγεται η συζήτηση για το νέο μισθολόγιο, τονίζοντας ότι γι' αυτό υπάρχει συμπαιγνία όχι μόνο μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, αφού και αυτά τα κόμματα δε διαφωνούν με την ουσία του νομοσχεδίου, τόνισε ότι δικαιολογημένα ο δημοσιοϋπαλληλικός κόσμος έχει αγανακτήσει με το νομοθέτημα, ανεξάρτητα αν η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ δε ζητά την απόσυρσή του. Στη συνέχεια, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έφερε το σχέδιο νόμου στη Βουλή χωρίς να κάνει πραγματικό διάλογο με τους εργαζόμενους. Απόδειξη τούτου είναι ότι δεν αποδέχτηκε καμία πρόταση της ΑΔΕΔΥ.

"Το νομοσχέδιο αυτό εισάγει ένα μεσαιωνικό μισθολόγιο. Καθιερώνει μια μόνιμη λιτότητα", τόνισε ο Στρ. Κόρακας, προσθέτοντας ότι η σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα, που θα την ελέγχει ο διορισμένος από την κυβέρνηση προϊστάμενος, στην πραγματικότητα σκοπεύει στην υποταγή του δημοσίου υπαλλήλου.

Σχολιάζοντας, εξάλλου, επιμέρους άρθρα του νομοσχεδίου είπε ότι η πρόβλεψη ύπαρξης μισθολογικής και υπηρεσιακής εξέλιξης μέσα από κρίσεις, σημαίνει μέσα από εκβιασμούς. Το επίδομα εορτών και άδειας μειώνεται, αφού μειώνεται ο τρόπος υπολογισμού, ενώ η αμοιβή για εργασία πέρα από τα συνήθη καθήκοντα ανοίγει παράθυρα για ρουσφέτι.

Ο Γάννος Παπαντωνίου

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου στην ομιλία του προσπάθησε αντιστρέψει την πραγματικότητα, προκαλώντας, ταυτόχρονα, την κοινή λογική. Είπε ότι την τελευταία τριετία δόθηκαν σημαντικές αυξήσεις, οι οποίες μάλιστα δεν περιλαμβάνονταν στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στους εκπαιδευτικούς υποστήριξε ότι η απεργία τους δεν έχει αντικείμενο, αφού δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, ενώ χαρακτήρισε τις αυξήσεις που παίρνουν σημαντικές.

Καταλήγοντας είπε ότι το μήνυμα του νέου μισθολογίου είναι ότι αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην αναβάθμιση των δημοσίων υπαλλήλων, στα πλαίσια πάντα της οικονομικής πολιτικής. "Η κυβέρνηση θα παραμείνει σταθερή στο καθήκον της", ήταν η κορόνα και ταυτόχρονα απειλή με την οποία ολοκλήρωσε την ομιλία του.

Ο Δ. Τσοβόλας

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας χαρακτήρισε το νέο μισθολόγιο καταδικασμένο σε αποτυχία, όχι όμως διότι κρατά στα όρια της φτώχειας τους δημόσιους υπάλληλους, αλλά διότι "δεν εξυπηρετεί καμία από τις σύγχρονες ανάγκες του κράτους και του δημόσιου τομέα", όπως σημείωσε. Ζήτησε να αποσυρθεί, γιατί θα προκαλέσει ζημιά στη δημόσια διοίκηση, ενώ θα οδηγήσει σε απεργίες που θα είναι "μεγάλη ζημιά για την οικονομία".

  • Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης,που μεταξύ άλλων είπε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι καταδικασμένη γιατί "θα ανοίξει νέα μέτωπα. Θα ανάψει φωτιές". Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δε συμφωνεί με την απεργία των καθηγητών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ