Τετάρτη 26 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΔΕΔΥ
"Το νέο μισθολόγιο είναι μια απάτη"

Με 24ωρη απεργία και πορεία προς τη Βουλή, οι δημόσιοι υπάλληλοι διατράνωσαν την αντίθεσή τους στο μισθολόγιο, το οποίο συζητιέται αυτές τις μέρες στο Κοινοβούλιο

"Το νέο μισθολόγιο είναι μία απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη", βροντοφώναξαν χτες έξω από το κτίριο της Βουλής απεργοί δημόσιοι υπάλληλοι που έφτασαν εκεί με μία δυναμική πορεία. Την ίδια ώρα μέσα στη Βουλή συνεχιζόταν η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου που αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη.

Είχε προηγηθεί συγκέντρωση μπροστά στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ, στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας ενάντια στο μισθολόγιο λιτότητας που έχει κηρύξει η οργάνωση. Τη συγκέντρωση "άνοιξε" ο Δ. Κίτσιος, πρόεδρος του Νομαρχιακού τμήματος Θεσσαλονίκης της ΑΔΕΔΥ ο οποίος χαρακτήρισε τη χτεσινή κινητοποίηση σαν κορυφαία αντίδραση των δημοσίων υπαλλήλων στο νέο μισθολόγιο που διαιωνίζει τη λιτότητα.

Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο, ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ Α. Αντωνάκος, επισήμανε ότι "οι καθηγητές, έχουν για 6η βδομάδα φύγει από τις σχολικές αίθουσες αγανακτισμένοι από την πολιτική της κυβέρνησης που ευαγγελίζεται τον εκσυγχρονισμό, εννοώντας τη βάρβαρη λιτότητα". Σημειώνοντας πως το συνδικαλιστικό κίνημα έχει τις δυνάμεις να σταματήσει την επίθεση της κυβέρνησης, κατέληξε: "Δε θα μας σταματήσει η ψήφιση του νομοσχεδίου. Το προηγούμενο μισθολόγιο άντεξε μερικά χρόνια. Αυτό ούτε ένα".

Ο Π. Γρατσάνης, γραμματέας του γενικού συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, στην ομιλία του, χαρακτήρισε το νέο μισθολόγιο σαν "μισθολόγιο - έκτρωμα" και τόνισε: "Δεν πρόκειται να υποκύψουμε και να αποδεχτούμε το ραγιαδισμό του μισθολογίου. Να αποδεχτούμε να μπαίνει σε δοκιμασία η ίδια η αξιοπρέπειά μας, μέσα από τη διαβόητη σύνδεση του μισθού με τη λεγόμενη παραγωγικότητα. Αυτό βροντοφωνάξαμε στις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις μας. Αυτό βροντοφωνάζουν κάθε μέρα οι καθηγητές με τον μεγαλειώδη αγώνα διαρκείας". Καταδίκασε την εμμονή της κυβέρνησης στις απαράδεκτες διατάξεις του νομοσχεδίου και την προσπάθεια να το περάσει με συνοπτικές διαδικασίες στη Βουλή. Επίσης τη δήλωση του πρωθυπουργού που "μας χαρακτήρισε συντεχνία. Ετσι ονομάζει όσους αντιστέκονται στην αντεργατική λαίλαπα. Δε λέει όμως κουβέντα για τη συντεχνία της ολιγαρχίας που πιστά υπηρετεί".

Τέλος, υπογράμμισε πως "στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - ΣΕΒ - Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι πρώτιστη ανάγκη να φτιάξουμε το μέτωπο όλων των εργαζομένων που θα αντιστέκεται και θα διεκδικεί".

Ο Γ. Κουτσούκος, πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, στην ομιλία του σημείωσε ότι "η κυβέρνηση θα θερίσει ό,τι έσπειρε. Αφού δε δέχτηκε τις προτάσεις μας, τώρα θα αντιμετωπίσει τις κινητοποιήσεις των κλάδων". Τόνισε δε ότι "η κυβέρνηση έχει την ευκαιρία, έστω και την τελευταία στιγμή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή να προχωρήσει σε βελτιώσεις και να απαλείψει τις επικίνδυνες διατάξεις που αφορούν στην περικοπή του κίνητρου απόδοσης και στην απαγόρευση καταβολής του οικογενειακού επιδόματος και στους δύο συζύγους". Ειδικά στις διατάξεις περί κινήτρου απόδοσης, υπογράμμισε πως "αν δεν το απαλείψει θα το καταργήσουμε στην πράξη".

Με συνθήματα όπως "Θέλουμε αυξήσεις πραγματικές, θέλουμε συμβάσεις συλλογικές" και "Λιτότητα, αναρχία και διακρίσεις, αυτό το μισθολόγιο είναι μίας χρήσης" οι διαδηλωτές πορεύτηκαν προς τη Βουλή.

"Ο,τι έχω να πω, θα το πω μέσα στη Βουλή", είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, στην αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ με την οποία συναντήθηκε "στο πόδι" στον προθάλαμο του κτιρίου της Βουλής. Ειδικά για την απάλειψη των διατάξεων για περικοπή του κινήτρου απόδοσης, είπε χαρακτηριστικά: "Τι κίνητρο θα είναι αν δίνεται σε όλους; ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ