Τετάρτη 26 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο δημοκράτης κ. Γιαννόπουλος και το φακέλωμα

Για μια ακόμη φορά πρέπει να τονίσουμε δυο γνωστά ζητήματα.

Πρώτον, ότι η πρακτική του κάθε υπουργού, του κάθε κυβερνητικού στελέχους, πέρα από την προσωπική ευθύνη του καθένα, χρεώνεται - και δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά - στην εκάστοτε κυβέρνηση. Επομένως ισχύουν τα ίδια και στην περίπτωση Γιαννόπουλου. Εξάλλου η κυβέρνηση καλύπτει πλήρως όλες τις ενέργειες και την πρακτική του.

Δεύτερον, καθένας κρίνεται όχι μόνο από τα λόγια του, αλλά περισσότερο από τα έργα του.

***

Στο σημείωμα αυτό θα αναφερθούμε σε μια άλλη πτυχή της πρακτικής του κ. Γιαννόπουλου, η οποία πολύ λίγο είναι γνωστή στο πλατύ κοινό, λόγω της "αντικειμενικότητας και του πλουραλισμού" των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Στα μέσα Δεκέμβρη κατατέθηκε στη Βουλή, από τον κ. Γιαννόπουλο, νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα". Είναι το γνωστό νομοσχέδιο το οποίο:

α) Νομοθετεί και νομιμοποιεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα.

β) Είναι ο απαραίτητος νόμος για την επικύρωση και την εφαρμογή της Συμφωνίας Σένγκεν, η οποία προβλέπει ηλεκτρονικό φακέλωμα των πάντων, προσώπων και πραγμάτων.

γ) Υπερφαλαγγίζει σε πολλά ζητήματα και αυτή τη Σένγκεν.

Να σημειώσουμε ακόμη ότι και στο θέμα του φακελώματος, είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανένας ποιος προπορεύεται, το ΠΑΣΟΚ του κ. Γιαννόπουλου ή η Νέα Δημοκρατία.

***

Μόνο για ένα πράγμα αναρωτιόμαστε. Ο αντιστασιακός κ. Γιαννόπουλος και η ίδια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τόσο πολύ γοητεύτηκαν από την προπολεμική και τη μετεμφυλιοπολεμική πολιτική της Δεξιάς, ώστε να εκθειάζουν και να δικαιολογούν, στα πρόθυρα του 2000, πολιτικές ιδιώνυμου και να υιοθετούν το φακέλωμα των πολιτών της χώρας; Και ας μη μας πει κανένας ότι το φακέλωμα μας το επιβάλλουν οι ξένοι. Οι ξένοι τη δουλιά τους κάνουν. Την κυβέρνηση και τον κ. Γιαννόπουλο, τι είναι εκείνο που τους αναγκάζει να ενστερνίζονται απόψεις και να εφαρμόζουν πολιτικές πολύ πέρα από τη Σένγκεν; Π. χ. το νομοσχέδιο Γιαννόπουλου, εκτός των άλλων, επιτρέπει την επεξεργασία "ευαίσθητων δεδομένων", όπως ονομάζουν τα δεδομένα για τις πολιτικές φιλοσοφικές πεποιθήσεις, τα πολιτικά φρονήματα και άλλα και από ιδιώτες και μάλιστα σε τρίτη χώρα, ακόμη και εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δηλαδή κάποιος ιδιώτης εγκαταστημένος στη "φίλη και σύμμαχο" πέραν του Ατλαντικού, θα μπορεί να επεξεργάζεται δεδομένα για την πολιτική τοποθέτηση των πολιτών της χώρας, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα πολιτικά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα και τις ελευθερίες.

***

Γι' αυτό για μια άλλη φορά επαναλαμβάνουμε ότι φακέλωμα και δημοκρατία δε συμβιβάζονται.

Μας είναι δύσκολο να παρακολουθήσουμε αυτή την κατρακύλα. Σε άλλες εποχές, τέτοιες πρακτικές ο λαός μας τις ονόμαζε βιασμό της δημοκρατίας. Και όπως αποδείχτηκε είχε δίκιο. Κατά τη γνώμη μας, το ίδιο ισχύει και σήμερα.

Τώρα το να επαναλαμβάνουμε ότι πρόσωπα και κυβερνήσεις της νεότερης ιστορίας μας, που ακολούθησαν ανάλογη πολιτική, καταδικάστηκαν στη συνείδηση του λαού μας, μάλλον περιττεύει.

Ν. Τσ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ