Τετάρτη 26 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σημαντικές οι ευθύνες της κυβέρνησης

Ανθρωποι των Γραμμάτων και των Επιστημών σε δηλώσεις τους στο "Ρ" τονίζουν:

Κώστας Ζουράρις

Ο πανεπιστημιακός Κώστας Ζουράρις τόνισε:

"Η ελευθερία του Τύπου, ως απόλυτο αγαθό, αποτελεί μια ιδεολογική φρεναπάτη της αστικής ιδεολογίας. Η ελευθερία του Τύπου υπόκειται σε λογοδοσία στο ευρύτερο συλλογικό σώμα της κοινωνίας, σε τόπο και χρόνο, το οποίο κρίνει πάντοτε ποια είναι τα προσβαλλόμενα αγαθά.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, από τη στιγμή που παμψηφεί το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ καλύπτει την καταχώριση εκ μέρους του "Ρ" και επειδή, επιπλέον, είναι αναμφισβήτητο ότι η ανακοίνωση της Πανθεσσαλικής Επιτροπής των αγροτών αποτελεί πολιτικό κείμενο - και μάλιστα από τα ευρωστότερα που παρήγαγε η ελληνική κοινωνία τα τελευταία 20 χρόνια - η οιαδήποτε αντίρρηση του κ. Γιαννόπουλου πρέπει να έχει πολιτική μορφή. Δηλαδή, ή πολιτικό επιχείρημα, ή πολιτικό υβρεολόγιο, ή ένοπλη αντιπαράθεση, ή και τα τρία μαζί, αλλά όχι μονομερή καταφυγή σε κρατική καταστολή, εάν, μάλιστα, η κρατική αυτή καταστολή επικαλείται μια από τις χειρότερες στιγμές της ελληνικής πολιτικής ιστορίας, δηλαδή, την εγκαθίδρυση του "ιδιώνυμου" από τον Ελευθέριο Βενιζέλο".

Τάκης Παπάς

Ο δικηγόρος Τάκης Παππάς,τέως πρόεδρος του ΔΣΑ, τόνισε:

"Θεωρώ ότι ο τρόπος συμπεριφοράς του συγκεκριμένου υπουργού της κυβέρνησης, που προέκυψε μετά τις πρόσφατες εκλογές, είναι μεν αντίστοιχος με τα χαρακτηριστικά του προσώπου και της πραγματικής του ιστορίας, αλλά δεν έχει σχέση με στάση μέλους κυβέρνησης που ιστορικά είναι τοποθετημένη στο δημοκρατικό και προοδευτικό χώρο. Η ευθύνη και η ανοχή της κυβέρνησης σε ένα φαινόμενο, που θίγει βασικές αρχές και αξίες, όχι μόνο του πολιτεύματος, αλλά και του πολιτισμού, είναι σημαντικές. Πρόκειται για συνευθύνη, όταν η ύβρη και η απειλή είναι ανεκτές και υποκαθιστούν το δημοκρατικό διάλογο και θίγουν το κομματικό σύστημα και την ελευθεροτυπία. Πιστεύω ότι το προοδευτικό κίνημα θα αντισταθεί στο εκφυλιστικό, της δημοκρατίας, αυτό, σύμπτωμα".

Δήμητρα Πέτρουλα

Η λογοτέχνης Δήμητρα Πέτρουλα τόνισε:

"Δε θα ασχοληθώ με τον κ. Γιαννόπουλο για δυο κυρίως λόγους: Πρώτον, λόγω ηλικίας (είναι γέρος και δυστυχώς οι περισσότεροι γέροι λένε ή κάνουν πράγματα που είναι άστοχα). Δεύτερον, λόγω του ότι το τωρινό του ανθρωπότυπο δε θυμίζει καθόλου τον πάλαι ποτέ πρόεδρο του ΔΣΑ, το μαχητή και αγωνιστή. Εκείνο που με συνταράζει είναι η ανοχή όλης της κυβέρνησης και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ μπρος στο φαινόμενο Γιαννόπουλος και η σιωπή των περισσότερων ανθρώπων της Τέχνης και των Γραμμάτων (το ότι ορισμένοι αντιδρούν δεν είναι αρκετό). Για αυτό κάνω έκκληση σε όσους είναι πραγματικά αριστεροί και όχι "κατά δήλωση", όπως επίσης κάνω έκκληση σε όλους τους δημοκράτες, και προπαντός στους κομμουνιστές, να σταθούμε στο πλευρό όχι μόνο του "Ρ", αλλά και να αγωνιζόμαστε συνεχώς για την ελευθερία της διακίνησης των ιδεών, που καθώς δείχνουν τα πράγματα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει βάλει στόχο να καταργήσει και να επιβάλει λογοκρισία με μεθόδους περασμένων εποχών".

Γιώργος Σαρηγιάννης

Ο καθηγητής του Ε. Μ. Πολυτεχνείου Γιώργος Σαρηγιάννης τόνισε:

"Δυστυχώς δεν είναι όλοι αταλάντευτοι, "ορθοστατούντες και ορθοβαδίζοντες", όπως έλεγε ο σ. Λουλές. Μερικοί από εκείνους που πέρασαν στο μετερίζι του αγώνα, κάποτε στρέφονται ενάντια και το θλιβερό είναι ότι αυτοί που προδίδουν την ιδεολογία τους είναι χειρότεροι από τον ίδιο τον ταξικό εχθρό. Κρίμα στον παλιό ΕΛΑΣίτη που κατάντησε μαντρόσκυλο της αστικής τάξης, αλλά θα πρέπει να θυμάται ότι "Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη"".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποφασισμένοι για αγώνες οι δικηγόροι (2001-05-11 00:00:00.0)
Ωριμη ανάγκη ο διαχωρισμός Εκκλησίας - κράτους (2000-06-09 00:00:00.0)
Μετατρέπουν τα Ειρηνοδικεία σε Μονομελή Πρωτοδικεία (1998-07-24 00:00:00.0)
Προκλητικός ο Ε. Γιαννόπουλος (1998-06-24 00:00:00.0)
Χωρίς πάτο η κατηφόρα του υπουργού Δικαιοσύνης (1998-02-24 00:00:00.0)
Ζητούν αποφυλάκιση του Σπ. Δαπέργολα (1997-01-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ