Παρασκευή 11 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αποφασισμένοι για αγώνες οι δικηγόροι

Συμμετέχουν στην απεργία της 17ης Μάη

Τη συμμετοχή των δικηγόρων στην πανελλαδική απεργία της 17ης Μάη, που διοργανώνει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, αποφάσισε χτες η γενική συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας. Παράλληλα, και μετά την ψήφιση της τροπολογίας για την παρουσία δικηγόρου στην υπογραφή συμβολαίων, η συνέλευση αποφάσισε την αναστολή των κινητοποιήσεων γι' αυτό το θέμα, αλλά να συγκληθεί εκ νέου μέσα στο μήνα νέα έκτακτη συνέλευση, για να συζητηθούν τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου και τα προβλήματα της απονομής της Δικαιοσύνης. Αύριο συνεδριάζει και η Ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, προκειμένου να αποφασίσει για την πορεία των κινητοποιήσεων του κλάδου.

Η χτεσινή γενική συνέλευση των δικηγόρων της Αθήνας έδειξε τη διάθεση του κλάδου να αγωνιστεί για τα προβλήματά του, παρά τη θέση της ηγετικής ομάδας του ΔΣΑ να περιοριστεί η συζήτηση μόνο στο θέμα των συμβολαίων. Μετά από παρέμβαση των δικηγόρων Π. Γαλετσέλη, Α. Δημητρόπουλου, Β. Δημόπουλου, Μ. Κοκκινάκη, Ζ. Μήλιου, Κ. Γιαννακού και Δ. Χατζημιχάλη, «πέρασε» ψήφισμα με μεγάλη πλειοψηφία που δεσμεύει το ΔΣ του ΔΣΑ εντός ενός μηνός να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση, στην οποία θα φέρει προς συζήτηση τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τον δικηγορικό κόσμο όπως:

- Το ασφαλιστικό: Αμεσα να διεκδικήσει ο ΔΣΑ τα 70 περίπου δισ. δραχμές που θα πρέπει να αποδοθούν στο Ταμείο Νομικών. Να αποκρουστούν οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης που θίγουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των δικηγόρων. Στο Ταμείο Νομικών να καθιερωθεί η αυτοδιοίκηση και αυτοδιαχείρισή του, καθώς επίσης να απομακρυνθεί ο κυβερνητικός επίτροπος από το Ταμείο.

- Ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας: Να μην υλοποιηθούν οι διατάξεις του Κ.Πολ.Δ. που ψηφίστηκαν πρόσφατα, αν δεν πραγματοποιηθούν όσα υποσχέθηκε η κυβέρνηση (πρόσληψη υπαλλήλων, μηχανοργάνωση, μηχανική αποτύπωση πρακτικών). Κατάργηση διατάξεων «για επιτίμιο» αναβολών, πρόστιμα για αναίρεση κλπ.

- Ο «τρομονόμος»: Να υπάρξουν τροποποιήσεις για συμμετοχή του ΔΣΑ σε εκδηλώσεις αντίδρασης κατά του «τρομονόμου».

Στην ομιλία του ο Β. Δημόπουλος, εκπρόσωπος της Συνδικαλιστικής Αγωνιστικής Κίνησης Δικηγόρων και μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ, τόνισε ότι «το μόνο θετικό από τις τελευταίες κινητοποιήσεις ήταν η αγωνιστική διάθεση και αντίσταση που απέτρεψε τα χειρότερα για το δικηγορικό σώμα».

Σχετικά με την τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή ανέφερε ότι ήταν αρνητική, γιατί μείωσε τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι με την τροπολογία «αποκαλύφθηκε η πολιτική της κυβέρνησης, που ουσιαστικά στοχεύει στο ξεκαθάρισμα "αντικινήτρων" για την επιχειρηματική δραστηριότητα του μεγάλου κεφαλαίου, αφού μείωσε τα ποσοστά παρακράτησης στις συμβάσεις και τα συμβόλαια των μεγάλων επιχειρήσεων. Επίσης, έπεσε το προσωπείο της κυβέρνησης και φανερώθηκε το αποκρουστικό πρόσωπο της αντιλαϊκής πολιτικής της, καθώς η επιβάρυνση έπεσε σε στρώματα χαμηλών εισοδημάτων (αυξήθηκε η παρακράτηση από 0,5% σε 1% στα «μικρά» συμβόλαια)».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ