Παρασκευή 11 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δυναμώνουν συνεχώς οι κατασταλτικοί μηχανισμοί
  • Αυξάνεται διαρκώς η δύναμη των Σωμάτων Ασφαλείας, που προσεγγίζει πλέον τα 70.000 μέλη
  • Στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων (ΜΑΤ, Αντιτρομοκρατική κλπ.) θα υπάγονται πλέον και οι «ειδικοί φρουροί»

Αυξάνεται ο αριθμός όσων επανδρώνουν τις «δυνάμεις Ασφαλείας» της χώρας και πληθύνονται οι... φρουροί του νόμου και της τάξης. Πέρα από τις συνήθεις αυταρχικές αστυνομικές πρακτικές, όπως είναι το ασφυκτικό πρέσινγκ των διαδηλωτών στις πορείες και τα αστυνομικά μπλόκα, όπου κάθε πολίτης ελέγχεται ως ύποπτος, τον «τρομονόμο» και το σχέδιο νόμου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, η κυβέρνηση κρίνει απαραίτητη την αριθμητική ενίσχυση των υπηρεσιών ασφαλείας και το δυνάμωμα των παρα-σωμάτων, όπως οι ειδικοί φρουροί και οι συνοροφύλακες, που αναλαμβάνουν όλο και πιο «λεπτά» κατασταλτικά καθήκοντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», οι 1.800 αστυνομικοί-ειδικοί φρουροί που υπηρετούν στην Αττική, θα ενταχθούν ως υποδιεύθυνση στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων. Στην τελευταία ανήκουν 2.500 αστυνομικοί, οι οποίοι υπάγονται στην Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα και στις υποδιευθύνσεις Αποκατάστασης Τάξης (σ.σ. τα γνωστά ΜΑΤ), Μέτρων Τάξης και Μηχανοκίνητων Μονάδων (σ.σ. «αύρες»). Σύμφωνα με το νόμο σύστασης της υπηρεσίας των ειδικών φρουρών, έργο τους είναι «να ασκούν αποκλειστικά καθήκοντα φύλαξης ευπαθών στόχων αστυνομικού ενδιαφέροντος και ιδίως κτιρίων και εγκαταστάσεων δημοσίων υπηρεσιών, δικαστικών αρχών, οργανισμών κοινής ωφέλειας, διπλωματικών αντιπροσωπειών, κατοικιών κυβερνητικών αξιωματούχων». Πολλές από αυτές τις κτιριακές εγκαταστάσεις θα καταστούν απλησίαστες από διαδηλωτές, αν ψηφιστεί ο νόμος για τις διαδηλώσεις. Ο νόμος προβλέπει, για όσους επανδρώνουν τέτοιες θέσεις, ιδιαίτερα φυσικά και σωματικά προσόντα... Προτιμώνται δε όσοι έχουν υπηρετήσει στις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού και ως έφεδροι αξιωματικοί. Δηλαδή έχουν υποστεί «αναβαθμισμένη» στρατιωτική εκπαίδευση. Αλλωστε, και η τετράμηνη εκπαίδευσή τους είναι πιο απαιτητική σε σχέση με αυτήν της Σχολής Αστυφυλάκων.

Ομως, πέρσι, η κυβέρνηση με μια σχετική νομοθετική τροποποίηση, αποφάσισε ότι «δύνανται να διατίθενται για τη στελέχωση ειδικών αστυνομικών υπηρεσιών ή τη συγκρότηση ειδικών μονάδων και μεταβατικών αποσπασμάτων προς αντιμετώπιση ιδιαίτερων μορφών εγκληματικότητας και αναζήτησης διωκόμενων ή εξαφανισθέντων προσώπων». Αποτέλεσμα αυτής της διάταξης είναι και ο σχεδιασμός του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την ένταξή τους στην υπηρεσία που ανήκουν τα ΜΑΤ. Τελευταία, μάλιστα, αρχίζουν να αναλαμβάνουν και έργο προστασίας υψηλά ιστάμενων προσώπων, όπως υπουργών ή πολιτικών που θεωρούνται ότι είναι, εν δυνάμει, στόχοι τρομοκρατικής επίθεσης.

Οσον αφορά τους συνοροφύλακες, οι τελευταίοι πληθύνονται σε αριθμό, αφού θα συσταθούν σε όλους τους νομούς της χώρας υπηρεσίες που θα αναλάβουν την υλοποίηση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή, σε αυτές τις υπηρεσίες θα ανατεθούν «και νέες αρμοδιότητες ελέγχου και δίωξης» των μεταναστών.

Στα σχέδια του υπουργείου Δημόσιας Τάξης προβλέπεται η μελλοντική πρόσληψη χιλιάδων αστυνομικών με το σύστημα της μοριοδότησης. Ετσι υπονομεύεται το σύστημα εισαγωγής στις αστυνομικές σχολές που βασίζεται στις πανελλήνιες εξετάσεις. Μπροστά στην τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αναμένεται να προσληφθούν πολλοί αστυνομικοί με αυτό το σύστημα. Γιατί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης εκτιμά ως προσόν των υποψήφιων αστυνομικών τη συνειδητή τους επιλογή να ενταχθούν με αυτόν τον τρόπο στην ΕΛ.ΑΣ.

Ηδη στους 43.000 αστυνομικούς έχουν προστεθεί 5.300 συνοροφύλακες και 2.500 ειδικοί φρουροί. Εδώ πρέπει να προστεθούν οι 2.500 υπάλληλοι της ΕΥΠ, οι 5.000, περίπου, υπάλληλοι του Λιμενικού (σ.σ. άλλοι 8.000 αναμένεται να προσληφθούν λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων), οι 1.089 αγροφύλακες, οι περίπου 9.000 υπάλληλοι της Πυροσβεστικής και οι 9.500 υπάλληλοι που αναμένεται να προσληφθούν στις Δημοτικές Αστυνομίες. Μαζί με αυτούς πρέπει να συνυπολογιστεί και ο άγνωστος αλλά πάντως μεγάλος αριθμός των ιδιωτικών εταιριών φύλαξης («σεκιούριτι»), τις οποίες κατά κανόνα διευθύνουν συνταξιούχοι αξιωματικοί της Αστυνομίας και του Στρατού. Ολοι αυτοί οι μηχανισμοί συγκροτούν το ασφυκτικό πλαίσιο «προστασίας» του πολίτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ