Παρασκευή 11 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Πλεύση» ζωής

Πέντε χρόνια λειτουργίας έκλεισε το δίκτυο έγκαιρης παρέμβασης που λειτουργεί στο πλαίσιο του Θεραπευτικού Προγράμματος «Στροφή»

Χαράζει μια άλλη πορεία σε ένα ταξίδι που μπορεί να έχει σκοπό και προορισμό και όχι να κατευθύνεται στον ψεύτικο κόσμο των ναρκωτικών ουσιών. Αυτός είναι ο στόχος της «Πλεύσης», ενός δικτύου έγκαιρης παρέμβασης σε εφήβους χρήστες ουσιών και τις οικογένειές τους, που συμπλήρωσε φέτος το Μάη πέντε χρόνια λειτουργίας. Χτες, σε συνέντευξη Τύπου οι υπεύθυνοι της «Πλεύσης» παρουσίασαν το πρόγραμμά της, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή και απολογισμό της δράσης της, αλλά και παρουσιάζοντας τις Μονάδες και τα Τμήματα που διαθέτει.

Η «Πλεύση» άρχισε να λειτουργεί το Μάη του 1996 μέσα στους κόλπους του Θεραπευτικού Προγράμματος «Στροφή». Τότε ονομαζόταν Κέντρο Δευτερογενούς Πρόληψης, καθώς στόχος ήταν να προσεγγίσει εφήβους που βρίσκονταν στα πρώτα στάδια της χρήσης και της κατάχρησης ουσιών (κυρίως κάνναβης) και να προλάβει τη μεγαλύτερη και σοβαρότερη εμπλοκή τους με τη χρήση.

Απευθύνεται σε εφήβους που είναι 13-20 ετών και κάνουν χρήση ουσιών περιστασιακά - πειραματικά ή/και σε συστηματικότερη βάση, έχουν εκπαιδευτικές ή/και επαγγελματικές δραστηριότητες, οικογενειακό περιβάλλον που μπορεί να τους υποστηρίξει στην προσπάθειά τους για αποχή από τη χρήση και δεν έχουν σοβαρή διαγνωσμένη διαταραχή.

Οσον αφορά το «προφίλ» των εφήβων, που προσεγγίζουν την «Πλεύση», ενδεικτικά αναφέρονται μερικά από τα χαρακτηριστικά όσων εφήβων την είχαν προσεγγίσει από το Μάη του 1996 μέχρι το Δεκέμβρη του 1999: Ενας στους πέντε ήταν κορίτσι. Ο μέσος όρος ηλικίας προσέλευσης ήταν τα 17 χρόνια. Χρειάστηκαν κατά μέσο όρο 2,2 έτη από την έναρξη της χρήσης μέχρι την προσέλευσή τους στην «Πλεύση». Το 97% ζούσε με τους γονείς του. Το 58% είχε την πρώτη του επαφή με τις παράνομες ψυχοτρόπους ουσίες ως την ηλικία των 15 ετών. Το 88% είχε την κάνναβη ως ουσία έναρξης της χρήσης παράνομων ουσιών. Ως κύρια ουσία χρήσης και κατάχρησης οι 9 στους 10 είχαν την κάνναβη. Οι 4 στους 10 έκαναν παράλληλη χρήση και δεύτερης ουσίας, ενώ σχεδόν 3 στους 10 έκαναν χρήση και τρίτης ουσίας. Τα κατασταλτικά χάπια ήταν πιο διαδεδομένη δευτερεύουσα ή/και τριτεύουσα ουσία χρήσης. Ως προς την απασχόληση και την εκπαίδευση, οι 2 στους 10 ήταν άνεργοι, ενώ το 64% πήγαινε σχολείο και το 22% το είχε διακόψει. Οι 8 στους 10 είχαν παραπεμφθεί στην «Πλεύση» από την οικογένειά τους.

Η «Πλεύση» διαθέτει Μονάδα Συμβουλευτικής Εφήβων, Κοινότητα Εγκαιρης Παρέμβασης, Μονάδα Κοινωνικής Υποστήριξης, Μονάδα Οικογένειας, Τμήμα Εκπαίδευσης, Τμήμα Τεκμηρίωσης και Ερευνας, Τμήμα Διοικητικής/Οικονομικής Υποστήριξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ