Τετάρτη 26 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προβληματική η σημερινή λειτουργία των ΜΜΕ

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κατέθεσαν τις απόψεις τους η ΕΣΗΕΑ και η Ενωση Ιδιοκτητών

Τις απόψεις τους για τη λειτουργία των ΜΜΕ και τα λεγόμενα διαπλεκόμενα συμφέροντα κατέθεσαν χτες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής εκπρόσωποι της ΕΣΗΕΑ και της Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Αρ. Μανωλάκος, σημείωσε ότι το φαινόμενο της λειτουργίας των ΜΜΕ είναι αυτονομημένο από την κοινωνία, υπερβαίνει το Σύνταγμα και τους νόμους. Επίσης, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι υπάρχουν ζητήματα που αντιστρατεύονται το νόμο όσον αφορά τη συγκέντρωση μέσων ενημέρωσης σε λίγα χέρια κι ότι δεν έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το θέμα μη ανάπτυξης δραστηριότητας στα ΜΜΕ όσων σχετίζονται με έργα και προμήθειες του δημοσίου.

Αναφερόμενος σε συγκεκριμένα ζητήματα που αποδεικνύουν τη διαπλοκή αυτών των μέσων με τον κόσμο της πολιτικής, επισήμανε το γεγονός ότι ορισμένοι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί, όπως ο ΑΝΤΕΝΝΑ και οι επιχειρήσεις Αλαφούζου, χρωστούν πολλά δισ. στο δημόσιο, όχι μόνο δεν τα εξοφλούν αλλά και δανειοδοτούνται από το κράτος. Ειδικότερα, είπε ότι από στοιχεία που υπάρχουν, δάνεια δόθηκαν στους προαναφερόμενους σταθμούς λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Ακόμη ειδική αναφορά έκανε στις επενδύσεις που γίνονται στον Τύπο και την τηλεόραση στην περιοχή της Μακεδονίας - Θράκης και ζήτησε να μη δημιουργηθούν προβλήματα με την ενίσχυση αυτών των επενδύσεων μέσω κρατικών και κοινοτικών κονδυλίων.

Τέλος, ο Αρ. Μανωλάκος τοποθετήθηκε και στο ζήτημα της λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, επικρίνοντας τη σημερινή σύνθεση και λειτουργία του (κυβερνητική πλειοψηφία, έλλειψη πόρων και υποδομής κλπ.) και υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αποκτήσει περισσότερο κοινωνικό χαρακτήρα, να είναι ένα όργανο της κοινωνίας που δε θα ελέγχεται από κόμματα, κυβέρνηση και ιδιοκτήτες ΜΜΕ.

Εκ μέρους της Ενωσης Ιδιοκτητών μίλησε ο κ. Αϊδίνης, ο οποίος μεταξύ άλλων αντέκρουσε την άποψη του ασυμβίβαστου μεταξύ ιδιοκτήτη ΜΜΕ και εργολάβου που λαμβάνει έργα και προμήθειες του δημοσίου. Τόνισε δε πως αν κάποιος ιδιοκτήτης ΜΜΕ καταφέρνει να παίρνει έργα του δημοσίου, χρησιμοποιώντας το μέσο ενημέρωσης που κατέχει τότε δεν είναι το σύστημα ανάθεσης των έργων καλό και πρέπει να αλλάξει. Τέλος, αναφέρθηκε στο θέμα των διαφημίσεων, σημειώνοντας ότι τα ΜΜΕ δεν κερδίζουν από αυτές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ