Τετάρτη 26 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Με νεοφιλελεύθερη κοψιά

Στα εξαιρετικά ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που έχει θέσει η κυβέρνηση, με την ενεργητική συμμετοχή του προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, για τη συζήτηση του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, οι βουλευτές του ΚΚΕ απέδειξαν, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, τους αντεργατικούς στόχους του νομοσχεδίου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Ορ. Κολοζώφ,αφού σημείωσε ότι για τέτοια νομοθετήματα πρέπει να υπάρχει η άνεση, ώστε οι βουλευτές να τα αναπτύσσουν σε όλες τους τις λεπτομέρειες για να μπορέσει να καταλάβει καλύτερα ο λαός τι αφορούν, τόνισε: "Είναι γεγονός ότι αυτό το νομοσχέδιο έχει μία κοψιά νεοφιλελεύθερη. Και δεν είναι τυχαίο ότι δε γράφτηκαν για να μιλήσουν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Τι να πουν; Να στηρίξουν αυτό το νομοσχέδιο; Ούτε είναι τυχαίο ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που άλλοτε τρέχουν και πιέζουν να γραφτούν για ομιλητές στα νομοσχέδια, τώρα δε μιλούν. Τι να πουν;".

Ακολούθως υπογράμμισε: "Αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί. Οχι μόνο γιατί ο μισθός που δίνεται δεν είναι τετραπλάσιος, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, αλλά επειδή έχουν καθοριστεί και τα όρια με αυθαίρετο τρόπο. Στις 110.000 δρχ. το μήνα βασικό μισθό. Δεν παίρνεται υπόψη ότι την τελευταία εξαετία οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν σημαντικές απώλειες στο εισόδημά τους. Θα το λάβουμε αυτό υπόψη μας κάποια στιγμή; Αυτές τις απώλειες, τουλάχιστον εν μέρει, θα τις καλύψουμε; Φτάνουν στο 40% την τελευταία εξαετία. Είναι διαπιστώσεις του προηγούμενου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι δικές μας. Οι αυξήσεις αυτές, που λέτε ότι δίνετε, δεν καλύπτουν ούτε και τον πληθωρισμό του 1996 - 1997".

Τέλος, είπε ότι τα βασικά επιδόματα πρέπει να προσδιοριστούν συγκεκριμένα και τα άλλα επιδόματα να ενσωματωθούν στο βασικό μισθό. "Εν πάση περιπτώσει, κάποτε ο μισθός πρέπει να είναι μισθός και να ξέρει ο καθένας τι παίρνει. Και να ξέρει όταν βγαίνει στη σύνταξη ότι θα έχει τουλάχιστον το 80% του μισθού του", κατέληξε ο Ορ. Κολοζώφ.

Η Μαρία Μπόσκου

"Αν είχαμε τη χρονική δυνατότητα να κάνουμε μία αναδρομή,, συγκρίνοντας τους νόμους που κατά καιρούς ψηφίστηκαν και από τη Νέα Δημοκρατία και από το ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων, με το σημερινό σχέδιο νόμου, θα βγάζαμε τελικά το εξής συμπέρασμα: Το σημερινό μισθολόγιο δεν κάνει τίποτε άλλο από το να συνεχίζει την παράδοση, να αποτελεί δηλαδή για άλλη μία φορά τον πρόσθετο μηχανισμό χειραγώγησης των εργαζόμενων στο δημόσιο, το βασικό μηχανισμό πειθαναγκασμού και έντασης της πολιτικής ομηρίας", τόνισε η βουλευτίνα του Κόμματος Μαρία Μπόσκου.

Αναφερόμενη ακολούθως στο θέμα του οικογενειακού επιδόματος σημείωσε: "Τα επιδόματα αυτά εξακολουθούν να βρίσκονται σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα. Πρώτα απ' όλα δίνονται μόνο στον ένα σύζυγο, όταν ο άλλος εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Δεύτερον η αύξηση του επιδόματος αυτού από 8.000 δρχ. σε 12.000 δρχ. και του επιδόματος παιδιού από 4.000 δρχ. σε 6.000 δρχ., ουσιαστικά αποτελεί μείωση, αφού με μόνη την ενσωμάτωση της ΑΤΑ που έπαιρναν το προηγούμενο διάστημα έπρεπε αυτά να τριπλασιαστούν. Το γεγονός ότι αυτά είναι δραχμικά σημαίνει ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα αυτά θα εξανεμιστούν λόγω του πληθωρισμού".

Ο Αχ. Κανταρτζής

"Το νομοσχέδιο αυτό ενισχύεται και με τις μαύρες διατάξεις της "Λευκής Βίβλου". Δηλαδή αυτές τις διατάξεις που σκοπό έχουν να κάνουν ακόμα πιο μαύρη τη ζωή των εργαζόμενων", επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής. Αναφερόμενος ακολούθως στους θεσμούς που διέπουν τον κρατικό μηχανισμό τόνισε: "Αν θέλετε πραγματικά να υπάρχουν καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες, θα αυξάνατε τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία. Δε θα βάζατε τους καθηγητές να κάνουν μάθημα σε τριάντα, τριάντα πέντε μαθητές. Θα προχωρούσατε σε άλλες αλλαγές, ώστε οι επιστήμονες που είναι επιφορτισμένοι με τις περιβαλλοντικές μελέτες να έχουν τα αναγκαία εργαλεία να κάνουν τις εξετάσεις και να μην κοιτάζουν το νερό με το μάτι για να δουν αν είναι μολυσμένο ή όχι".

Ο Νικ. Γκατζής

"Προχθές ψηφίστηκε ένα φορολογικό νομοσχέδιο, στο οποίο μέσα στα άλλα μπαίνει φόρος στα επιδόματα. Τι γίνεται τελικά με τις αυξήσεις που παίρνουν οι εργαζόμενοι μόνο στο μισθό και που για το μισθό ο κύριος υπουργός λέει στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου ότι μέχρι τώρα έφτανε το 1/10 και ο εισηγητής μας λέει ότι τετραπλασιάστηκε; Τα υπόλοιπα 6/10 του μισθού τι γίνονται; Πού θα πάει η αύξηση και γιατί δε δίνετε στα επιδόματα και τα κρατάτε δραχμικά;", τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ Νικ. Γκατζής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ