Πέμπτη 13 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αρνήθηκε την ίση μεταχείριση των κομμάτων η κυβέρνηση

Συνεδρίασε χτες η Διακομματική Επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

Περιθώρια μονοπώλησης του τηλεοπτικού χρόνου στα μεγάλα κόμματα αφήνει η άρνηση της κυβέρνησης - όπως φάνηκε στη χτεσινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για τις ευρωεκλογές - να επιβάλει την ίση μεταχείρισή τους από τα δελτία ειδήσεων. Αντίθετα, η κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Τύπου, Δ. Ρέππα,επέμεινε πως θα ισχύσει η λεγόμενη αναλογική ισότητα - δηλαδή η προβολή των κομμάτων ανάλογα με την εκλογική τους δύναμη. Ακόμη κι αυτό, όμως, ο Δ. Ρέππας, σχεδόν το αναίρεσε, καθώς, όπως είπε, τα δελτία ειδήσεων κινούνται... ευέλικτα και πολλές φορές επιλέγουν τι θα προβάλουν ανάλογα με τη σημαντικότητα που έχουν! Στο σημείο αυτό, οι εκπρόσωποι των κομμάτων που μετείχαν στη σύσκεψη, ζήτησαν την ίση μεταχείριση.

Τα παραπάνω περιθώρια μεγαλώνει η πεισματική άρνηση της κυβέρνησης να μπει πλαφόν στην πολιτική διαφήμιση των κομμάτων από τα ιδιωτικά κανάλια. Εξηγώντας την άρνηση αυτή, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος δήλωσε χαρακτηριστικά: "Η κυβέρνηση δε θέλει να υποχρεώσει τα ιδιωτικά κανάλια να περιορίσουν τα κέρδη τους. Ετσι, όσα κόμματα έχουν χρήματα θα προβάλλονται. Ο αγώνας για πολιτική διαφήμιση είναι άνισος".

Πάντως, δύο είναι, ουσιαστικά, τα καινούρια στοιχεία που προέκυψαν από τη χθεσινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, υπό την προεδρία της υπουργού Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου, αναφορικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις διεξαγωγής της προεκλογικής περιόδου. Θα προβληθούν δύο συγκεντρώσεις κάθε κόμματος, μία από την ΕΡΤ - αυτό ίσχυε - και μία από την ΕΤ-3. Στις τέσσερις τουλάχιστον συζητήσεις που θα διοργανώσουν τα κρατικά και κάθε ιδιωτικό μέσο ενημέρωσης, μετέχουν υποχρεωτικά εκπρόσωποι όλων των κομμάτων της Βουλής και της Ευρωβουλής - δεν ίσχυε το υποχρεωτικώς για τα ιδιωτικά μέσα. Στο σημείο αυτό το ΚΚΕ πρότεινε να ισχύσουν οχτώ πάνελ για τα κρατικά μέσα (τέσσερα στην ΕΤ και τέσσερα στη ΝΕΤ).

Κατά τα άλλα, ισχύουν οι διατάξεις της υπουργικής απόφασης του '96. Δηλαδή θα προβληθούν δύο συνεντεύξεις των αρχηγών των κομμάτων από τα κρατικά μέσα. Σε υποχρεωτική αναμετάδοση μιας εξ αυτών υποχρεούνται τα ιδιωτικά. Επίσης, όλα τα μέσα, κρατικά και ιδιωτικά, υποχρεούνται να παραχωρούν σε κάθε κόμμα ένα δεκάλεπτο την εβδομάδα. Σήμερα αναμένεται να διατυπώσει τη γνώμη του το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο και ακολούθως θα υπογραφεί κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών και Τύπου.

Κατά τα άλλα αποφασίστηκε η απαγόρευση δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων το διάστημα των 15 ημερών πριν τη διεξαγωγή των εκλογών. Οι κάλπες θα κλείσουν στις εφτά το βράδυ, ωστόσο η καταμέτρηση θα ξεκινήσει στις εννιά, προκειμένου για την εναρμόνιση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η μετάδοση των αποτελεσμάτων των "εξιτ πολς" μπορεί να ξεκινήσει στις εφτά το βράδυ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ