Πέμπτη 13 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Πλημμύρισε από κόκκινο χρώμα η πλατεία

Πρέπει να νικήσει ο λαός της Γιουγκοσλαβίας και να σπάσει το ΝΑΤΟ τα μούτρα του στα Βαλκάνια, τόνισε στην ομιλία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ενώ στη συγκέντρωση απηύθυνε χαιρετισμό και ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής, Νίκος Σοφιανός

"Οταν ο λαός θέλει, μπορεί". Ο λαός του Περιστερίου ανταποκρίθηκε στο σύνθημα αυτό, που ήταν αναρτημένο στην εξέδρα στην πλατεία Δημαρχείου για την αντιπολεμική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ, στην οποία μίλησε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και χαιρέτισε ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Σοφιανός.Πλημμύρισε η πλατεία από το κόκκινο χρώμα ενάντια στο μαύρο του πολέμου, με την ΚΝΕ και τη νεολαία να δίνουν δυναμικό "παρών". Λίγο πριν ξεκινήσει η ομιλία, οι κνίτες και οι κνίτισσες συντεταγμένα εισήλθαν στην πλατεία, μετά από πορεία στον κεντρικό δρόμο του δήμου. Ο κόσμος, τους υποδέχτηκε με θερμά χειροκροτήματα. Την ίδια στιγμή, από τα μεγάφωνα, ακουγόταν ο ύμνος της Οργάνωσης και τα συνθήματα δόνησαν την ατμόσφαιρα: "ΚΝΕ δυνατή, πρωτοπόρα, μαζική", "ΚΚΕ το κόμμα σου λαέ", "8 δεκαετίες αγώνες και θυσίες, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία", "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία".

Οπως κάθε συγκέντρωση του ΚΚΕ, έτσι και αυτή χαρακτηρίστηκε από τους σημειολογικούς διαλόγους μεταξύ των ομιλητών και του κόσμου, σε αντίθεση με τις συνθήκες αρένας που δημιουργούνται στις συγκεντρώσεις των άλλων κομμάτων. Ετσι, οι αναφορές των ομιλητών στο ιδεολόγημα της κεντροαριστεράς προκάλεσαν το σύνθημα: "Να ποιοι είναι οι κεντροαριστεροί, του ΝΑΤΟ συνεργάτες και των λαών σφαγείς" και η καταδίκη του πολέμου συνοδεύτηκε με το σύνθημα "50 χρόνια ΝΑΤΟ ίδια ιστορία, χούντες, πολέμοι, τρομοκρατία".

Η συγκέντρωση άνοιξε με απαγγελία αντιπολεμικού ποιήματος του Πάμπλο Νερούντα από τον Γ. Ματαράγκα, ηθοποιό και αντιπρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Ακολούθησε χαιρετισμός του Νίκου Σοφιανού, ο οποίος, ανάμεσα στα άλλα, σημείωσε: "Μπροστά στις ευρωεκλογές πρέπει η νεολαία να τιμωρήσει τους θύτες και συνενόχους στο χώρο της Γιουγκοσλαβίας. Γιατί είτε αρέσει είτε όχι στον Μπερνς και τον Σημίτη, η εισβολή του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία πρέπει να είναι κριτήριο ψήφου της νεολαίας. Οι νέοι πρέπει μα καταδικάσουν την κυβέρνηση που συμμετέχει στο έγκλημα μαζί με τη ΝΔ, που λέει μισόλογα αναγκασμένη, κάτω από το βάρος του αντιΝΑΤΟικού κλίματος. Εμείς μπροστά στις ευρωεκλογές δεν έχουμε την ανάγκη να ψηφοθηρήσουμε, δε λέμε άλλα λόγια τώρα από αυτά που λέγαμε πριν. Τα δικά μας συνθήματα, που τα άλλα πολιτικά κόμματα τα ειρωνεύονταν και τα λοιδορούσαν, τώρα ακούγονται από χιλιάδες και δικαιώνονται στις νεανικές συνειδήσεις".

Παίρνοντας το λόγο, η Αλέκα Παπαρήγα, ανάμεσα σε άλλα, τόνισε: "Σήμερα το ΚΚΕ κήρυξε επίσημα τη μάχη της ψήφου ευθύνης και συνείδησης. Αυτή η προεκλογική μάχη δε μοιάζει σε τίποτα με όλες τις άλλες. Εμείς δεν τη βλέπουμε μια μάχη απλώς εκλογική. Θα είναι διπλή. Για να σταματήσει ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία και για να νικήσει ο λαός της Γιουγκοσλαβίας, να σπάσει το ΝΑΤΟ τα μούτρα του στα Βαλκάνια. Θα 'ναι ταυτόχρονα και μια μάχη συσπείρωσης δυνάμεων αριστερών, προοδευτικών, ριζοσπαστικών, απλών ανθρώπων με το ΚΚΕ και στη μάχη της κάλπης. Πέντε λεπτά κρατάει η διαδικασία της ψηφοφορίας και πέντε χρόνια, όμως, θα κρατήσουν τα αποτελέσματά της. Η τελευταία δεκαετία έχει προσθέσει πολλές εμπειρίες. Δεν μπορούμε τώρα να πούμε "δεν ήξερα". Πρέπει να δοθεί ψήφος ευθύνης συνείδησης και γνώσης". Η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε, επίσης, ότι το κριτήριο της ψήφου θα πρέπει να είναι η στάση των κομμάτων απέναντι στον πόλεμο και τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ