Πέμπτη 13 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Φρούδες" ελπίδες

Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου παραδέχτηκε ότι δεν έχει δοθεί κανένας ρόλος στην Ελλάδα, για την ανοικοδόμηση μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Απλώς, η Αθήνα τον διεκδικεί

Η Αθήνα, απλώς, ελπίζει. "Δεμένη" στο ΝΑΤΟικό άρμα, η ελληνική κυβέρνηση περιμένει πότε οι "ισχυροί" θα αποφασίσουν πως έφτασε η ώρα να τερματιστούν οι βομβαρδισμοί κατά της Γιουγκοσλαβίας και θα αρχίσει η διαδικασία "ανοικοδόμησης", από την οποία η Αθήνα φιλοδοξεί να αποσπάσει κάποιο κομμάτι.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, σε χτεσινή, μακράς διάρκειας, συνέντευξη Τύπου, δεν μπόρεσε να καλύψει τη δύσκολη θέση της ελληνικής διπλωματίας, ούτε την αμηχανία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία προσυπογράφει τις ΝΑΤΟικές ενέργειες κατά της Γιουγκοσλαβίας, ενώ ταυτόχρονα ανησυχεί για την καταστροφή ολόκληρης της περιοχής!

Ο Γ. Παπανδρέου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παραδέχτηκε ότι το ΝΑΤΟ, αν και βομβαρδίζει επί πενήντα μέρες τη Γιουγκοσλαβία, δεν έχει πετύχει τους πολιτικούς στόχους που είχε θέσει. "Κατ' αρχήν, είπε ο υπουργός, δεν έχουν επιτευχθεί οι πολιτικοί στόχοι του ΝΑΤΟ και αυτό δεν είναι κάτι που το λέει ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αλλά και οι στρατιωτικοί ακόμη του ΝΑΤΟ. Ομως, συνέχισε ο υπουργός, νομίζω ότι ο πήχης δεν είναι αν έχουν επιτευχθεί οι πολιτικοί στόχοι, αλλά αν μπορεί να βρεθεί μια ικανοποιητική λύση για όλες τις πλευρές".

Ο υπουργός, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, παραδέχτηκε επίσης ότι ο ρόλος που η Αθήνα θεωρεί ότι θα αναλάβει για την ανοικοδόμηση της Γιουγκοσλαβίας και γενικότερα για την οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής, μετά τον πόλεμο, δεν της έχει δοθεί από κανένα. "Καμιά εγγύηση, είπε, δεν υπάρχει, κανένα γραπτό κείμενο που υπογράφει κανένας υπουργός η πρωθυπουργός άλλης χώρας, πέραν της προφορικής εγγύησης. Αλλά αυτός, νομίζω, συνέχισε ο Γ. Παπανδρέου, είναι ο λόγος, επειδή δεν υπάρχουν εγγυήσεις, που έχουμε εντείνει όλες μας τις προσπάθειες συνεχούς παρουσίας και συνεχούς δραστηριότητας και προτάσεων πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Δηλαδή, στόχος μας είναι η Ελλάδα να αναδείξει το ρόλο της ως μέρος της λύσης του προβλήματος και εκ των πραγμάτων να διασφαλίσει τις καλύτερες προϋποθέσεις, ώστε να μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο την επόμενη μέρα".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ(2006-03-15 00:00:00.0)
«Ενεργειακό άγος»(2000-11-08 00:00:00.0)
Οι ...Πιουριφόι των Βαλκανίων!(2000-09-24 00:00:00.0)
ΟΙΚΟΔΟΜΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ(1999-07-02 00:00:00.0)
Πήρε ό,τι ζήτησε ο Στ. Τάλμποτ(1999-04-07 00:00:00.0)
Ικανοποιημένος από τον Α. Τσοχατζόπουλο(1999-04-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ