Τρίτη 6 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤ. ΤΑΛΜΠΟΤ
Ικανοποιημένος από τον Α. Τσοχατζόπουλο

Η "ικανοποίηση" που εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Στ. Τάλμποτ για τις πρόσφατες δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλου, κατά του Μιλόσεβιτς, περιγράφει σαφέστατα την "ποιότητα" των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και δίνει το στίγμα της επίσκεψης του Αμερικανού αξιωματούχου στην Αθήνα.

Ο Αμερικανός υπουργός δεν μπορούσε να κρύψει την ικανοποίησή του για τις δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Αμυνας σε μια συνάντηση που είχε με μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων, μετά τις επίσημες επαφές του. Αναφορά στις "θετικές" δηλώσεις του Α. Τσοχατζόπουλου έκανε ο Στ. Τάλμποτ και σε μια συνέντευξη που παραχώρησε σε ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του αναφορικά με τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό υπουργό, ισχυρίστηκε ότι "διαπιστώσαμε πως δεν υπάρχει ταυτότητα απόψεων, αλλά οι σχέσεις μας ως μέλη της Συμμαχίας αλλά και οι διμερείς μας σχέσεις είναι πολύτιμες και για τις δύο χώρες".

Πόσο πολύτιμες είναι αυτές οι σχέσεις για την Ελλάδα, δυσκολεύεται να το δει κανείς, ειδικά σήμερα. Από την άλλη, είναι ολοφάνερη η "σπουδαιότητα" της Ελλάδας για την υλοποίηση και ολοκλήρωση των ΝΑΤΟικών σχεδίων κατά της Γιουγκοσλαβίας. Υπό την έννοια αυτή, έχει κάθε λόγο ο Αμερικανός υπουργός να υπογραμμίζει τις "θετικές" δηλώσεις του Α. Τσοχατζόπουλου, καθώς από τα πλέον αρμόδια χείλη περιγράφεται η σύμπλευση της Ελλάδας με τη Συμμαχία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, ο Τάλμποτ στις χτεσινές του επαφές με τους υπουργούς Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο, διαβεβαίωσε ότι η όποια λύση στο Κόσσοβο δεν επιφυλάσσει αλλαγή των εξωτερικών συνόρων της Γιουγκοσλαβίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Αμερικανός αξιωματούχος μίλησε για συνέχιση των αεροπορικών βομβαρδισμών μέχρι να "πειστεί" ο Μιλόσεβιτς και να αποδεχτεί την "προτεκτορατοποίηση" του Κοσσυφοπεδίου και την παρουσία "ειρηνευτικών δυνάμεων", όχι απαραίτητα ΝΑΤΟικών.

Γιατί ήρθε ο Τάλμποτ

Προφανώς ο Αμερικανός υπουργός δεν ήρθε στην Αθήνα για να ακούσει ότι "δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων", από τον Γ. Παπανδρέου.

Οπως έλεγαν Ελληνες διπλωμάτες, ήρθε να "καθησυχάσει" και να "απαιτήσει"Να καθησυχάσει, δίνοντας διαβεβαιώσεις, όσο κι αν φαίνεται παράλογο, ότι οι ΗΠΑ εγγυούνται την ασφάλεια και την ακεραιότητα των κρατών της περιοχής των Βαλκανίων.

Να απαιτήσει, προκειμένου να έχουν ισχύ οι εγγυήσεις του, από τα κράτη γύρω από τη Γιουγκοσλαβία απόλυτη στοίχιση πίσω από τις επιλογές της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ.

Οι επιλογές αυτές, όπως παρατηρούσαν μετά τη συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου Ελληνες διπλωμάτες, στρέφονται ακόμη γύρω από τα στρατιωτικά σενάρια για κλιμάκωση της πίεσης προς το Βελιγράδι. Ενα τέτοιο σενάριο, όπως λένε διπλωματικοί κύκλοι, εξυπηρετεί και η ανάπτυξη μιας νέας ΝΑΤΟικής δύναμης στην Αλβανία, στο δυτικό πλευρό της Γιουγκοσλαβίας, για τη συγκρότηση της οποίας οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν αυτή τη βδομάδα.

Για τη συγκρότηση αυτής της δύναμης προβάλλεται η "ευαισθησία" του ΝΑΤΟ για την "ανθρωπιστική καταστροφή" και υπογραμμίζεται πως ο ρόλος της δύναμης θα είναι η διαχείριση του προβλήματος των προσφύγων.

Με το "μανδύα" των "ανθρωπιστικών ευαισθησιών", λοιπόν, οργανώνεται αυτή τη στιγμή η νέα ΝΑΤΟική δύναμη, που θα συμβάλει στην "περικύκλωση" της Γιουγκοσλαβίας και η Αθήνα, όπως λένε οι πληροφορίες, διεκδικεί την ηγεσία αυτής της δύναμης. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου έθεσε το σχετικό αίτημα στον Στ. Τάλμποτ.

Οι σκοπιμότητες της αμερικανικής ευαισθησίας για το δράμα των προσφύγων είναι προφανείς, καθώς μέσα από την προβολή αυτού του δράματος "νομιμοποιούν" τους βομβαρδισμούς, ενώ μέσα από τη "διαχείριση" του προσφυγικού φιλοδοξούν να ολοκληρώσουν τη στρατιωτική ανάπτυξη του ΝΑΤΟ γύρω από τη Γιουγκοσλαβία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αν ξέρουμε, λέει... (2010-03-11 00:00:00.0)
Στον τόπο του εγκλήματος (2005-10-07 00:00:00.0)
Οι ...Πιουριφόι των Βαλκανίων! (2000-09-24 00:00:00.0)
Διπλωματικές συνομιλίες στη Μόσχα παρά το γνωστό αδιέξοδο (1999-05-26 00:00:00.0)
Η Μόσχα επαναλαμβάνει πως δε γίνονται συνομιλίες με επιδρομές... (1999-05-25 00:00:00.0)
Πήρε ό,τι ζήτησε ο Στ. Τάλμποτ (1999-04-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ