Τρίτη 6 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ωμή παρέμβαση "προς συμμόρφωσιν" των Ελλήνων δημοσιογράφων

Προκλητικές δηλώσεις του γενικού γραμματέα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) για ευθυγράμμιση όλων των Ελλήνων δημοσιογράφων με την αντιγιουγκοσλαβική υστερία και την πολεμική προπαγάνδα του ΝΑΤΟ

Απροκάλυπτη προσπάθεια χειραγώγησης των Ελλήνων δημοσιογράφων αναπτύσσεται τις τελευταίες μέρες, με αφορμή τη ΝΑΤΟική επίθεση στη Γιουγκοσλαβία. Η προσπάθεια αυτή, χτες, πήρε συγκεκριμένη έκφραση με μια απαράδεκτη συνέντευξη σε απογευματινή εφημερίδα, του ίδιου του γενικού γραμματέα της Διεθνούς Οργάνωσης Δημοσιογράφων Α. Γουάιτ, ο οποίος παρουσιάζεται να "ανησυχεί" για την αλληλεγγύη των Ελλήνων δημοσιογράφων στο γιουγκοσλαβικό λαό και για το γεγονός ότι καταδικάζουν την απρόκλητη αμερικανονατοϊκή επέμβαση και ζητούν να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία, τοποθέτηση που θεωρεί μονόπλευρη!

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κύριος αυτός, προκλητικά δηλώνει: Με "ανησυχούν" ορισμένες δηλώσεις που έφθασαν στα χέρια μας από ελληνικές δημοσιογραφικές ενώσεις, όπως της ΕΣΗΕΑ, και δημοσιογραφικές οργανώσεις της Θράκης, της Θεσσαλονίκης κ.ά. "Πρόκειται για τελείως μονομερείς ανακοινώσεις, από τις οποίες απουσιάζει δυστυχώς η κατανόηση των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ΜΜΕ στην παρούσα κρίση" (!) υποστηρίζει ιταμά, ζητώντας προφανώς οι Ελληνες δημοσιογράφοι να στοιχιστούν στη γενικότερη αντιγιουγκοσλαβική και πολεμική προπαγάνδα των αμερικανονατοϊκών αφεντικών... Προφανώς, τη διοίκηση της ΔΟΔ και, συγκεκριμένα, τον Α. Γουάιτ, ενόχλησε και ανησύχησε το γεγονός ότι οι Ενώσεις, όλες οι Ενώσεις των Ελλήνων δημοσιογράφων και των άλλων εργαζομένων στα ΜΜΕ, με σχετική κοινή ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν τη βάρβαρη επίθεση ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στο γιουγκοσλαβικό λαό, που δέχεται την εγκληματική επίθεση και ζητάνε να τερματιστούν οι βομβαρδισμοί και να λυθεί το πρόβλημα με πολιτικό διάλογο.

Ως πρόσχημα, όμως, για την ωμή επέμβαση στα εσωτερικά των Ελλήνων δημοσιογράφων και με στόχο την ποδηγέτησή τους, ο γνωστός από την όλη αντιγιουγκοσλαβική δραστηριότητά του Α. Γιουάιτ, επικαλείται τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ στην κάλυψη των γεγονότων Γιουγκοσλαβία. Η υποκρισία του αποκαλύπτεται, καθώς, ουσιαστικά, περιορίζει το πρόβλημα μόνο στην πλευρά της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης με αφορμή τα μέτρα που πήρε, υπό τις δεδομένες συνθήκες απρόκλητης πολεμικής επίθεσης που δέχεται. Μέτρα για να περιορίσει τη βρώμικη πολεμική προπαγάνδα και τη διαστρεβλωμένη εικόνα που προβάλλουν τα ελεγχόμενα ΜΜΕ, τύπου CNN που εμποδίστηκε, τούτη τη φορά, να παρουσιάζει τη βάρβαρη πολεμική επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας σαν "αμερικάνικο σόου" όπως γινόταν στον πόλεμο του Κόλπου. Αλλωστε, ο... ευαίσθητος Α. Γουάιτ δε φαίνεται να ανησυχεί για το βρώμικο πόλεμο που εξαπέλυσαν τα βομβαρδιστικά και τα πλοία του ΝΑΤΟ μακελεύοντας με τις "ανθρωπιστικές" βόμβες τους το γιουγκοσλαβικό λαό και απειλώντας ν' ανάψουν φωτιά σ' όλα τα Βαλκάνια. Γι' αυτό και αποφεύγει να τα καταγγείλει και να ζητήσει το σταμάτημα των βομβαρδισμών...

Με στόχο, λοιπόν, τη χειραγώγηση του ελληνικού Τύπου και άλλων ΜΜΕ, επιχειρώντας, ταυτόχρονα, να εμπλέξει τους Ελληνες δημοσιογράφους στην αντιγιουγκοσλαβική προπαγάνδα, η ΔΟΔ πιέζει να συμμετέχουν εκπρόσωποι των ελληνικών δημοσιογραφικών οργανώσεων σε αντιπροσωπεία που σχεδιάζει να επισκεφθεί το Βελιγράδι, υποτίθεται για να εξετάσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολεμικοί ανταποκριτές. Ομως, Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ που εκπροσωπεί τα 80 - 90% των Ελλήνων δημοσιογράφων, με σχετική απόφασή του, αρνήθηκε να συμμετάσχει στην αποστολή της ΔΟΔ. Ομως, η διοίκηση της ΔΟΔ που, όπως ομολογείται στη σχετική πρόσκληση, έχει ανάγκη τη συμμετοχή Ελλήνων εκπροσώπων λόγω των σχέσεών τους με τη Γιουγκοσλαβία για να προσδώσει κύρος στην αντιπροσωπεία της, εξακολούθησε να πιέζει και όπως, φαίνεται, η πίεση αυτή έφερε κάποια αποτελέσματα. Χτες η ΠΟΕΣΥ, "κλείνοντας τα μάτια" και μπροστά στις ανοιχτές προκλήσεις του Α. Γουάιτ και, παρακάμπτοντας την άρνηση της ΕΣΗΕΑ, με τη βοήθεια των προέδρων των άλλων - πλην ΕΣΗΕΑ - περιφερειακών οργανώσεων, αποφάσισε να συμμετέχει στην αποστολή σκοπιμότητας της ΔΟΔ στη Γιουγκοσλαβία.

Ο εκπρόσωπος της "Δημοσιογραφικής Αγωνιστικής Συνεργασίας" στο ΔΣ της ΠΟΕΣΥ Τάκης Τσίγκας,αποκαλύπτοντας την προσχηματική τακτική της διοίκησης της Διεθνούς Οργάνωσης Δημοσιογράφων (ΔΟΔ), εξέφρασε την αντίθεσή του στην παραπάνω απόφαση συμμετοχής. Ζήτησε αντίθετα να ασκηθεί πίεση στη ΔΟΔ να τοποθετηθεί, επιτέλους, καθαρά ενάντια στους βάρβαρους ιμπεριαλιστικούς βομβαρδισμούς και να απαιτήσει το σταμάτημα της επίθεσης. Να δραστηριοποιηθεί στην αποκάλυψη του βρώμικου ρόλου ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ που μακελεύουν τον ηρωικό λαό της Γιουγκοσλαβίας για να διαμορφώσουν νέα σύνορα στα Βαλκάνια.

  • Στο μεταξύ, το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής, ο ανταποκριτής του ΣΤΑΡ ΤΣΑΝΕΛ στην Αλβανία Κώστας Πάνου,τη στιγμή που έπαιρνε πλάνα Κοσσοβάρων προσφύγων στο γυμναστήριο Αργυρόκαστρου, δέχτηκε απρόκλητη επίθεση από 10 Αλβανούς από το Λαζαράτι. Τον ξυλοκόπησαν άγρια και τον τραυμάτισαν μόνο και μόνο γιατί είναι Ελληνας και οι Ελληνες υποστηρίζουν τους Σέρβους, όπως του είπαν. Ο Κ. Πάνου, σοβαρά τραυματισμένος, αναμενόταν να επιστρέψει, χτες, για να νοσηλευτεί σε ελληνικό νοσοκομείο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ