Τρίτη 6 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θα δεχτούμε αυτή την προσβολή;

Οι εκδηλώσεις του ελληνικού λαού κατά της νατοϊκής θηριωδίας στη Γιουγκοσλαβία ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη για την κυβέρνηση και τους προϊσταμένους της, τόσο για την πολύ μεγάλη συμμετοχή σ' αυτές, όσο και για τη μαχητικότητα και τον αντιαμερικανικό - αντιευρωπαϊκό - αντιιμπεριαλιστικό τους χαρακτήρα. Τόσο δυσάρεστη μάλιστα που η κυβέρνηση αποφάσισε εσπευσμένα, κατόπιν αμερικανικών εισηγήσεων, να αναλάβει εκστρατεία για την αλλαγή της λεγόμενης "κοινής γνώμης".

Ενας απ' τους κεντρικούς στόχους της εκστρατείας είναι να εγγραφεί στη συνείδηση του λαού η ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας σαν συνυπεύθυνη, αν όχι αποκλειστικά υπεύθυνη, για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, με την κατηγορία ότι επιχειρεί "εθνική εκκαθάριση" εις βάρος της αλβανικής μειονότητας. Μια άποψη που πέρα από την υποκρισία της έχει αποτέλεσμα συμψηφισμό των ευθυνών του θύτη και του θύματος.

Ενας άλλος στόχος είναι η δικαιολόγηση της κυβερνητικής στάσης, την οποία ο πρωθυπουργός περιέγραψε με το σλόγκαν: "Πρώτα η Ελλάδα". Δηλαδή η δικαιολόγηση της συμμετοχής στο έγκλημα κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας, κατά των Βαλκανίων, στο όνομα δήθεν των "εθνικών συμφερόντων".

Ηδη, χτες, είχαμε κινήσεις με σκοπό τη συστράτευση των μεγάλων μέσων ενημέρωσης (εφημερίδων, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών) στο βομβαρδισμό της κοινής γνώμης τις επόμενες μέρες. Οπως έγινε γνωστό δόθηκαν οδηγίες, κατ' αρχήν σε ΕΡΤ και ΝΕΤ, να αποφεύγονται κάποιοι "δυσάρεστοι" όροι και εκφράσεις, όπως "νατοϊκές επιδρομές" που διαμορφώνουν αρνητικό κλίμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ και φέρνουν, βέβαια, σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση που έχει υπογράψει όλες τις σχετικές αποφάσεις.

Β}έβαια, κορυφαία εκδήλωση αυτής της εκστρατείας ήταν το διάγγελμα του πρωθυπουργού. Ενα διάγγελμα που θα βρει θέση στις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας της Ελλάδας, αφού ήταν κήρυγμα κατάλυσης κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου από το δίκαιο του ισχυροτέρου, κήρυγμα εγκατάλειψης κάθε ηθικής αρχής, όπως της αλληλεγγύης στους δοκιμαζόμενους λαούς, χθες του Ιράκ και του Κουρδιστάν, σήμερα της Γιουγκοσλαβίας, αύριο ποιος ξέρει, ποιας χώρας... Και αυτό για να μας βάλουν οι ισχυροί στην ΟΝΕ, να μας "προστατέψουν" απ' την Τουρκία, για να έχει η Ελλάδα μια θέση στο τραπέζι όπου θα μοιραστεί η λεία του εγκλήματος. Ντροπή!

Ο ελληνικός λαός που καθημερινά σχεδόν βρίσκεται στο δρόμο για να διαδηλώσει την αντίθεσή του στο νατοϊκό έγκλημα και την πολιτική της κυβέρνησης, ούτε θύμα παραπληροφόρησης είναι, ούτε αντιδρά συναισθηματικά όπως ισχυρίζονται μερικοί. Σ' αυτόν τον τόπο έχουν συμβεί πολλά και στα περισσότερα δεινά υπάρχει η σφραγίδα των μεγάλων "προστατών", άλλοτε της Βρετανίας, άλλοτε των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ιστορική μνήμη και η συνείδηση είναι ο λόγος γι' αυτή την κινητοποίηση και γι' αυτό συνιστά προσβολή για τον ελληνικό λαό η προσπάθεια της κυβέρνησης και όσων άλλων πάρουν μέρος σ' αυτήν, με σκοπό να πείσουν ότι η μνήμη και η συνείδηση μπορούν να εξαργυρωθούν με μερικά "ευρώ" και με μερικά κομμάτια από τα σπαραγμένα Βαλκάνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ