Τρίτη 6 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
"Εντατικές διαπραγματεύσεις" προωθούν οι ΗΠΑ

Πανέτοιμη με σχέδια, χάρτες, ιδέες και προτάσεις η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον

Αμείωτο διατηρείται το "ενδιαφέρον" των ΗΠΑ για τη διευθέτηση του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών σχέσεων, παρά το "χρόνο και τον κόπο" που καταναλώνουν στις δολοφονικές επιθέσεις εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που είναι επιφορτισμένοι με το σχετικό "φάκελο" πυκνώνουν τις επαφές τους μεταξύ Αγκυρας και Αθήνας και εργάζονται πυρετωδώς για μια "συνάντηση υψηλού επιπέδου" στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 23 - 25 του Απρίλη.

Τις προθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης εξέφρασε ο συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τ. Μίλερ, σε συνέντευξή του στο "Εθνος της Κυριακής". Ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρει ότι δεν περιμένει τις τουρκικές εκλογές για να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών σχέσεων και διαβεβαιώνει πως τα τελευταία δύο χρόνια "ξοδεύουμε καθημερινά πολλές ώρες" για τα δύο αυτά θέματα. "Δε θέλω - τονίζει χαρακτηριστικά - να δοθεί η αίσθηση ότι τώρα είναι μειωμένες οι προσπάθειές μας και ξαφνικά τον Απρίλη θα εντατικοποιηθούν και θα δοθούν σ' αυτές γρήγοροι ρυθμοί"! Ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει ότι στόχος των ΗΠΑ είναι να λυθεί το Κυπριακό "μέσω εντατικής διαπραγμάτευσης". Και στο τραπέζι, τονίζει, υπάρχει μόνο αυτή η πρόταση: "Εντατικές διαπραγματεύσεις". Παράλληλα δε διστάζει να "αποκαλύψει" ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι πανέτοιμη, "με σχέδια, χάρτες, ιδέες και προτάσεις" (!) για να διευθετήσει τις διαφορές της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Κύπρο και στο Αιγαίο! "Μην στενοχωριέστε, εάν οι ηγέτες συμφωνήσουν να παρακαθήσουν σε διαπραγματεύσεις, εμείς είμαστε πανέτοιμοι" (!).

Ολες οι υπάρχουσες πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ο Μπ. Κλίντον θα εκμεταλλευτεί την παρουσία των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον κατά τη Σύνοδο Κορυφής, ώστε να θέσει τα παραπάνω ζητήματα, ενώ θεωρείται πιθανή μια συνάντηση Σημίτη με τον Τούρκο ομόλογό του που θα αναδειχτεί από τις εκλογές της 18ης Απρίλη, υπό τη σκέπη του μεγάλου αφεντικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ