Τρίτη 6 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ "ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ"
Ελληνες στρατιώτες σε Αλβανία και ΠΓΔΜ

Τις αμέσως επόμενες μέρες θα αναχωρήσουν για τα Τίρανα Ελληνες στρατιώτες, για να συμμετάσχουν στο ΝΑΤΟικό σχέδιο "παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας" στους πρόσφυγες

Στο γενικότερο ΝΑΤΟικό σχέδιο, που, καλυπτόμενο πίσω από τη διανομή "ανθρωπιστικής βοήθειας" στους πρόσφυγες στην Αλβανία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, προετοιμάζει τη χερσαία επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας, συμμετέχει "ολόψυχα" και με όλες τις δυνάμεις της η κυβέρνηση Σημίτη.

Για το σκοπό αυτό σχεδιάζεται να σταλούν τις αμέσως επόμενες μέρες Ελληνες στρατιώτες στην Αλβανία - σε πρώτη φάση 100-150 - οι οποίοι θα ενισχύσουν το τάγμα των 250 ανδρών που ήδη υπάρχει στα Τίρανα. Η ελληνική στρατιωτική αποστολή που γίνεται για καθαρά επιθετικούς σκοπούς κατά της Γιουγκοσλαβίας εντάσσεται στο σχέδιο του ΝΑΤΟ που προβλέπει αποστολή 6.000-8.000 στρατιωτών στην Αλβανία κάτω από την ταμπέλα της "διανομής και διαχείρισης της ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες". Παράλληλα, ετοιμάζεται και η αποστολή 300 Ελλήνων στρατιωτών στα Σκόπια.

Το θέμα αυτό απασχόλησε και τη χτεσινή διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Β. Παπανδρέου, Α. Τσοχατζόπουλος, Γ. Παπανδρέου, Γ. Παπαντωνίου, Μ. Χρυσοχοϊδης και Λ. Παπαδήμας.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε επίσης και το θέμα της υποδοχής προσφύγων, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο των αποφάσεων που θα πάρουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αύριο και μεθαύριο. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι μπορεί να δεχτεί σε πρώτη φάση 5.000 πρόσφυγες και το ανώτατο όριο που βάζει είναι 10.000 μεσοπρόθεσμα.

Οπως δήλωσε η Β. Παπανδρέου μετά τη σύσκεψη ο αριθμός που θα δεχτεί η κυβέρνηση "σχετίζεται με το συνολικό αριθμό των προσφύγων που θα πάνε σε άλλες χώρες, αλλά και τη συμμετοχή όλων των ευρωπαϊκών χωρών". Επανέλαβε ακόμα ότι το θέμα δεν είναι διμερές και "δεν πρόκειται εμείς να υποστούμε το κόστος". Σχετικά με τους χώρους υποδοχής προσφύγων, ανέφερε ότι υπάρχει περιορισμένος αριθμός χώρων "στη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, αλλά και πιο κάτω" και ορισμένους από αυτούς θα τους αναλάβει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στο σχέδιο αεροπορικής μεταφοράς προσφύγων σε άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ