Τρίτη 6 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι λαοί έχουν καταδικάσει τους ΝΑΤΟικούς δολοφόνους

"Ο αγέρας βουίζει από μια φοβέρα, όπως όταν έρχεται από μακριά ένας σίφουνας, ένα μαύρο μπουρίνι κι έχει σκοτεινιάσει ο ουρανός κι όλα τα πλάσματα της γης ανατριχιάζουν και δεν ξέρουν πού να κρυφτούν. Ερχεται ο πόλεμος!"

Τα προφητικά τούτα λόγια είχαν βγει απ' την καθάρια και τίμια φωνή του ερημίτη της Σαντορίνης, του μεγάλου μας στοχαστή και Δασκάλου Δημήτρη Γληνού, στα 1938. Ενα χρόνο αργότερα, την 1η Σεπτέμβρη 1939, ο πόλεμος ήρθε, σκορπίζοντας πάνω στο ανθρώπινο γένος το θανατερό, με συνοδεία την πείνα, την αρρώστια, την ορφάνια, το ξεσπίτωμα, το μαύρο αφανισμό.

Από τότε πέρασαν πάνω - κάτω εξήντα ταραγμένα χρόνια. Κι ο ουρανός άρχισε ξανά να σκοτεινιάζει. Ο αγέρας και πάλι βουίζει από μια φοβέρα, από τη φοβέρα του ΝΑΤΟ και των γερακιών του ιμπεριαλισμού, που απειλεί ξεδιάντροπα να ρίξει ξανά την ανθρωπότητα σ' ένα παγκόσμιο μακέλεμα, με συνέπεια να ξεκληρίσει συθέμελα το ανθρώπινο γένος, ν' αφανίσει ολότελα κάθε ζωή πάνω στον πλανήτη μας. Σήμερα, που η ανθρωπότητα βρίσκεται στο κατώφλι του ΚΑ αιώνα, οι απειλές ενός ανθρωπομακελειού φτάνουν στ' αυτιά της σαν μακάβριο ουρλιαχτό λυσσασμένων λύκων, από μια μικρή γωνιά της Ευρώπης, τη Γιουγκοσλαβία. Στη βαλκανική αυτή χώρα, τα γεράκια του ΝΑΤΟ, με το γκανγκστερικό πρόσχημα του "προστάτη", έχουν εξαπολήσει ένα ξέφρενο μακελειό, που δεν είναι διόλου απίθανο να εξελιχθεί σε μια πυρκαγιά, που οι φλόγες της θα τυλίξουν, όχι μόνο τα γειτονικά κράτη της Σερβίας, αλλά ολάκερη την οικουμένη. Οι φονιάδες των λαών, οι Αμερικάνοι, με ψέματα και απάτες, τούτες τις μέρες, έχουν ξεχυθεί σ' έναν απάνθρωπο σφαγιασμό του σερβικού λαού. Ομως, "στις μέρες μας έχει γίνει μια σπουδαία διαφοροποίηση στην ανθρώπινη σκέψη", μας λέει ο Αμερικάνος κομμουνιστής Γκας Χολ. Και, πραγματικά, οι λαοί των ΗΠΑ και όλων των χωρών, σήμερα, έχουν κατανοήσει τον άδικο και βρώμικο πόλεμο στη Σερβία και είναι αντίθετοι μ' αυτό το στυγερό έγκλημα, που διαπράττουν ο Κλίντον και η ΕΕ, και όσοι έχουν υπογράψει το κατάπτυστο ντοκουμέντο, που έδωσε το "πράσινο φως" στο ΝΑΤΟ να κάψει τη Σερβία, ένα ανεξάρτητο και ειρηνικό κράτος.

***

Τούτη την ώρα, ένας ολόκληρος κόσμος από ανόμοιες δυνάμεις έχει ενωθεί ενάντια σ' αυτήν τη δολοφονία του σερβικού λαού και αγωνίζεται για το σταμάτημα των βομβαρδισμών και της επέκτασης του πολέμου. Οι λαϊκές μάζες, σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας, έχουν ξεσηκωθεί και διαδηλώνουν την αγανάκτησή τους, τον αποτροπιασμό τους και την οργή τους, βροντοφωνάζοντας: ΝΤΡΟΠΗ σας, δολοφόνοι των λαών.

Η λέξη ΝΤΡΟΠΗ είναι η λέξη που αρμόζει για όλους εκείνους, που διαπράττουν το πιο μεγάλο, το πιο στυγερό, το πιο ειδεχθές έγκλημα του αιώνα. ΝΤΡΟΠΗ στους ηγέτες των ΗΠΑ και των εταίρων τους, που έχουν φορέσει τη μάσκα του δημοκράτη - σοσιαλιστή, για να κρύψουν το απαίσιο, το αποκρουστικό πρόσωπο του νοεφασίστα και που με τα γκαιμπελικά ψέματά τους και απάτες προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα καταχθόνια σχέδιά τους, να ρίξουν την ανθρωπότητα σ' ένα νέο μακελειό, μια και οι ιμπεριαλιστές δεν έχουν χορτάσει με τον τελευταίο μεγάλο πόλεμο. ΝΤΡΟΠΗ, σε όλους τους ταγούς "νεοναζί" και τα γεράκια του ΝΑΤΟ, που τούτη την τραγική στιγμή της ανθρώπινης ιστορίας γρυλίζουν ωμά ΠΥΡ και τα σιδερένια μεγαθήρια ξερνάνε καυτό μολύβι και σκορπάνε το θάνατο σε χιλιάδες άμαχους, γέρους, γυναίκες, παιδιά στη Σερβία.

***

Ολους αυτούς τους σημερινούς φονιάδες των λαών, τα πουλημένα όργανα στους ιμπεριαλιστές, δε χρειάζεται να ασχοληθούν μαζί τους και να τους κρίνουν οι ιστορικοί του μέλλοντος. Από τώρα, τους έχουν κρίνει, δικάσει στη συνείδησή τους και τους έχουν καταδικάσει οι λαοί, οι απλοί άνθρωποι σ' όλο τον κόσμο, γιατί τα εγκλήματά τους είναι φανερά, απάνθρωπα, βάρβαρα, αδικαιολόγητα, ανήθικα.

Οι φιλειρηνικές δυνάμεις, όλοι εκείνοι που είναι ενάντια σ' αυτήν την ανθρωποσφαγή, έχουν σ' όλο τον κόσμο ξεσηκωθεί και παλεύουν να φράξουν το δρόμο στους πολεμοκάπηλους.

Η διαλεχτική για την υπεράσπιση της ειρήνης μάς το βεβαιώνει. Οι δημιουργημένες συνθήκες, σήμερα, έχουν ανοίξει νέους ορίζοντες για το πέρασμα της υπόθεσης της ειρήνης, από τη σφαίρα του απλού ιδανικού, στο χώρο του πραγματικού.

***

Αν τα όνειρα για την ειρήνη των παλιών φιλειρηνιστών μείνανε όνειρα, σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να γίνουν πραγματικότητα. Για τούτο, στην εποχή μας η ειρήνη δεν είναι μια ουτοπία, το "άπιαστο γαλάζιο πουλί", αλλά μια "υλική δύναμη", που μπορεί να μπει εμπόδιο στον πόλεμο, που οι ιμπεριαλιστές έχουν σχεδιάσει για το νέο μοίρασμα του κόσμου, για τις "αγορές" και τις "πηγές πρώτων υλών". Τούτη την ιστορική στιγμή. που πάει να τελειώσει ο εικοστός αιώνας, οι λαοί σ' όλο τον κόσμο, συσπειρώνονται - μέρα με τη μέρα, όλο και πιότερο - σ' ένα παγκόσμιο παλλαϊκό αντιιμπεριαλιστικό ειρηνόφιλο μέτωπο, απλωμένο σ' όλες τις χώρες και με τη δράση τους αποτελούν τον κυματοθραύστη, που πάνω του θα συντριβούν όλες οι σκοτεινές δυνάμεις του ιμπεριαλισμού.

Τούτο το παγκόσμιο παλλαϊκό αντιιμπεριαλιστικό ειρηνόφιλο μέτωπο έχει γίνει το θεμέλιο, που πάνω του θ' ανεγερθεί ο παγκόσμιος αφοπλισμός και η γενική ειρήνη στον πλανήτη μας.

Σταύρος ΚΑΛΦΙΩΤΗΣ

Οικονομολόγος - Συγγραφέας

Πηγές:

- Δ. Γληνού: Η τριλογία του πολέμου, 1956

- Στ. Καλφιώτη: Η Ανθρωπότητα στο κατώφλι της Ατομικής Εποχής, 1979

- Εκδοση Σύγχρονη Επιστήμη 1960: Οι βάσεις του μαρξισμού - λενινισμού.

- Caument E.: Ο αμερικανικός Μύθος, 1972.

- Γκ. Χολ: Ο ιμπεριαλισμός σήμερα, 1976.

- Εφημερίδα: "Ριζοσπάστης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ