Τρίτη 6 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΩΗΝ ΑΡΧΗΓΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Οι βομβαρδισμοί οδηγούν στην αλλαγή συνόρων

Επιστολή 8 πρώην αρχηγών ΓΕΝ προς τον αρχηγό των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, όπου ζητούν άμεση παύση των βομβαρδισμών

Ανοιχτή επιστολή προς τον αρχηγό των ΝΑΤΟικών δυνάμεων Ευρώπης (SACEUR) απευθύνουν 8 Ελληνες ναύαρχοι εν αποστρατεία, πρώην αρχηγοί του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, που διατέλεσαν και σε θέσεις ΝΑΤΟικών επιτελείων. Με την επιστολή τους κατηγορούν το ΝΑΤΟ για στρατιωτική επέμβαση, στο όνομα μιας επιλεκτικής ανθρωπιστικής αποστολής, σε βάρος ενός κυρίαρχου κράτους, επισημαίνουν τις συνέπειες από τυχόν αλλαγή των συνόρων και ζητούν να σταματήσουν αμέσως οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί.

Η επιστολή υπογράφεται από τους παρακάτω ναυάρχους ε. α.: Σ. Κονοφάος, Ο. Καπέτος, Ν. Παππάς, Λ. Βασιλακόπουλος, Ε. Λαγάρας, Ι. Στάγκας, Η. Δρίκος, Λ. Παληογιώργος.

Ολόκληρο το κείμενο έχει ως εξής: "Σας απευθύνουμε αυτήν την ανοιχτή επιστολή, προκειμένου να εκφράσουμε τη βαθιά ανησυχία μας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και εξελίσσεται στα Βαλκάνια εξαιτίας των γεγονότων στο Κοσσυφοπέδιο.

Ολοι οι υπογράφοντες διατελέσαμε Αρχηγοί του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού της Ελλάδος και υπό την ιδιότητά μας αυτή χρηματίσαμε παράλληλα και ως ΝΑΤΟικοί Διοικηταί (Commanders Eastern Mediterranean). Αλλά και σε ολόκληρη τη σταδιοδρομία μας, των τριάντα πέντε και πλέον ετών, υποστηρίξαμε την ιδέα του ΝΑΤΟ ως αμυντικής συμμαχίας,που, σύμφωνα με το καταστατικό του, στόχο είχε την κατοχύρωση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών - μελών του.

Σήμερα, παρακολουθούμε με αγωνία τη στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ, στο όνομα μιας επιλεκτικής ανθρωπιστικής αποστολής, εναντίον ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους της Ευρώπης. Και η επέμβαση αυτή δεν προέκυψε ως αντίδραση έναντι απειλής κατά του συνόλου ή μέλους της Συμμαχίας, η οποία, εξάλλου, μετά τις ιστορικές αλλαγές που συνέβησαν στην Ευρώπη από το 1989 και μετά, δεν αντιμετωπίζει τέτοιο ενδεχόμενο.

Η Συμμαχία ισχυρίζεται ότι με αυτήν την επέμβασή της στοχεύει να τεθεί τέρμα στις αιματηρές αντιπαραθέσεις στο Κοσσυφοπέδιο, για να εδραιωθεί η ειρήνη στην περιοχή. Εμείς, όμως, διατηρούμε ζωηρές επιφυλάξεις, εάν στην υπόθεση αυτή η στρατιωτική δράση είναι η καταλληλότερη μεθόδευση για να δοθεί λύση σε ένα πολύπλοκο και μακροχρόνιο πρόβλημα στην καρδιά των Βαλκανίων, σε μια δύσκολη, εύφλεκτη και αιματοβαμμένη περιοχή, ιδιαίτερα μάλιστα, όταν επακόλουθο αυτής της δράσεως μπορεί να είναι η εξουθένωση και ταπείνωση ενός ιστορικού και υπερήφανου λαού. Τέτοιες πληγές δεν επουλώνονται στη συνέχεια.

Για όσους γνωρίζουν εις βάθος τα πράγματα στα Βαλκάνια (ιστορία, εθνότητες, θρησκεία, μίση και πάθη του παρελθόντος, νοοτροπίες, ιδιοσυγκρασίες και ιδιορρυθμίες των λαών), είναι εύκολο να αντιληφθούν ότι οι βαλκανικοί λαοί, λαοί ταλαιπωρημένοι και ασκητικοί, δεν καταβάλλονται εύκολα και ότι παρατεταμένες βίαιες αναμετρήσεις στην περιοχή συνεπάγονται αλόγιστη αιματοχυσία και εμπεριέχουν σοβαρούς κινδύνους αλυσιδωτών επιπλοκών, με ενδεχόμενες καταστροφικές συνέπειες.

Πιστεύουμε λοιπόν ότι είναι απόλυτη ανάγκη όλοι οι εμπλεκόμενοι, ανεξάρτητα από τις μέχρι τώρα αποφάσεις και ενέργειές τους, να αναλογισθούν για μια ακόμα φορά τις επαπειλούμενες συνέπειες και να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο καλής θέλησης και υποχωρητικότητας για την ειρηνική διευθέτηση του θέματος, η οποία θα πρέπει απαραίτητα να εξασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα των κυρίαρχων κρατών της περιοχής αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα των μειονοτήτων τους.

Σκέψεις για αλλαγές συνόρων και μετακινήσεις πληθυσμών στην ιδιόμορφη περιοχή των Βαλκανίων μόνο την ειρήνη δε θα υπηρετήσουν. Αντίθετα, είναι βέβαιον ότι θα υποσκάψουν τα θεμέλια της ειρήνης, της προόδου και της ευημερίας των λαών της περιοχής. Θα μας γυρίσουν πίσω εκατοντάδες χρόνια.

Στο πλαίσιο όσων εκθέσαμε παραπάνω, σας καλούμε να σταματήσετε αμέσως τους βομβαρδισμούς, ώστε οι αρμόδιοι Οργανισμοί να εξαντλήσουν κάθε δυνατή προσπάθεια για μια ειρηνική επίλυση της κρίσεως".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βαθαίνει η εμπλοκή στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς (2014-10-17 00:00:00.0)
Κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου (2008-08-29 00:00:00.0)
Πολεμικά σχέδια στο τραπέζι (2006-09-09 00:00:00.0)
Στο ΝΑΤΟ θα συζητηθεί η ελληνική συμμετοχή (2006-08-18 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο πάλι τα Βαλκάνια (2000-09-01 00:00:00.0)
Γυμνάσια αμερικανικής επέμβασης στα Βαλκάνια (1995-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ