Τρίτη 6 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παραβίαση κάθε διεθνούς κανόνα

Επειδή κάποιοι στέκονται στους τύπους, πρέπει να σημειώσουμε, ότι η ΝΑΤΟική επίθεση στη Νέα Γιουγκοσλαβία - σε μια κυρίαρχη και ανεξάρτητη χώρα, μέλος του ΟΗΕ - παραβίασε κατάφωρα, τόσο τις αρχές του διεθνούς οργανισμού, όσο και το ίδιο το καταστατικό της ατλαντικής λυκοσυμμαχίας.

Ο Χάρτης του ΟΗΕ επιτρέπει την προσφυγή σε βία αποκλειστικά και μόνο σε δύο περιπτώσεις: Την άμυνα του κράτους, που δέχεται επίθεση και την εκτέλεση ειδικής εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ), για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Και όλοι γνωρίζουν ότι όχι μόνο δεν έχει υπάρξει ανάλογη εντολή του ΣΑ, αλλά και δύο μόνιμα μέλη του, που διαθέτουν και το δικαίωμα του "βέτο", διαφωνούν κατηγορηματικά με την πολεμική επέμβαση(Ρωσία και Κίνα).

Αντίστοιχα, τα άρθρα 1 έως και 7 της ιδρυτικής συνθήκης του "Βορειοατλαντικού Οργανισμού", όπως λέγεται επίσημα η λυκοσυμμαχία, προβλέπουν αφ' ενός την υποχρέωση των κρατών - μελών να ενεργούν σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, το δε τελευταίο επιτρέπει τη χρήση βίας, εκ μέρους του ΝΑΤΟ, μόνο στην περίπτωση, που ένα ή περισσότερα κράτη - μέλη δεχτούν ένοπλη επίθεση από τρίτη - εκτός του ΝΑΤΟ - χώρα.

Βέβαια, όλ' αυτά δε γίνονται τυχαία. Δεν αποσκοπούν μόνο στην εξυπηρέτηση των στόχων της συγκεκριμένης ιμπεριαλιστικής επέμβασης. Αποτελούν, ταυτόχρονα, την πρόβα τζενεράλε του νέου ρόλου του ΝΑΤΟ. Του ρόλου, που θέλουν να κατοχυρώσουν οι ΗΠΑ, καθώς ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός κλείνει τα 50 χρόνια της αντιλαϊκής του ιστορίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ