Πέμπτη 13 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΥΤΑΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ
Ψηφοδέλτιο συμπαράταξης και δράσης

Ενα μεγάλο μέρος του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ παρουσίασε χτες στη συνέντευξη Τύπου η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στην εισηγητική ομιλία της, στη συνέντευξη Τύπου, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ παρουσίασε το βασικό πυρήνα του ψηφοδελτίου μάχης του Κόμματος στις Ευρωεκλογές. Η Αλέκα Παπαρήγα ανέφερε τα εξής εισαγωγικά:

"Θα ήθελα να προχωρήσω σε μια συνοπτική παρουσίαση, πρώτη παρουσίαση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ. Λέω είναι πρώτη, δεν είναι ολοκληρωμένη. Θα αξιοποιήσουμε όλο το διάστημα για την τελική διαμόρφωσή του.

Το πρώτο στοιχείο, που θέλω να σας δώσω, είναι ότι επιδίωξη του ΚΚΕ είναι, μέσα από το ψηφοδέλτιό του, να εκφραστεί με συμβολικό τρόπο, γιατί είναι αδύνατο μέσα σε ένα ψηφοδέλτιο να εκφραστεί ολοκληρωμένα, να εκφραστεί με συμβολικό τρόπο, η διάθεσή μας να συναντηθούμε με όλους εκείνους, που καταλαβαίνουν ότι η κοινή δράση με τους κομμουνιστές δημιουργεί ουσιαστικές προϋποθέσεις αντίστασης.

Να συναντηθούμε με όλους εκείνους, που προβληματίζονται να βρουν τον άλλο δρόμο. Με όλους εκείνους, που θέλουν να αντισταθούν στην πολιτική, που τρέφει τα κέρδη της πλουτοκρατίας, που φέρνει τον πόλεμο. Να συναντηθούμε με όλους εκείνους, που θέλουμε να χτίσουμε μια διαφορετική Ευρώπη, που δε βασίζεται στη συνάντηση κρατών που εκμεταλλεύονται τους λαούς, αλλά στη συνάντηση λαών και χωρών που θέλουν να δουλέψουν για το αμοιβαίο συμφέρον των λαών.

Να συναντηθούμε με όλους εκείνους, που προβληματίζονται για τις μορφές συνένωσης της Ευρώπης, απορρίπτοντας τις δοκιμασμένες πια μορφές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και του ΝΑΤΟ.

Ετσι, θα προσπαθήσουμε να συγκροτήσουμε ένα τέτοιο ψηφοδέλτιο, από ανθρώπους που έχουν κοινωνική και πολιτική παρουσία και που έχουν δώσει δείγματα γραφής στο χώρο τους, στο περιβάλλον τους, ευρύτερα, ανάλογα με το χώρο δράσης του καθενός",κατέληξε.

Ο Βασίλης Εφραιμίδης

Ειδική αναφορά έκανε η Αλέκα Παπαρήγα στον ευρωβουλευτή και μέλος της ΚΕ του Κόμματος Βασίλη Εφραιμίδη, τονίζοντας τα εξής:

"Πρέπει να σας πω ότι στο ψηφοδέλτιο, που θα καταθέσει το ΚΚΕ, δε θα μετέχει ένας σύντροφός μας, ο Βασίλης ο Εφραιμίδης, ο οποίος θεωρείται για το Κόμμα μας ένα σημαντικό κεφάλαιο και στους κοινωνικούς και στους πολιτικούς αγώνες, αλλά και στους διεθνείς αγώνες. Και, επιτέλους, ικανοποιήσαμε το αίτημά του, που είχε προ πολλού, να υπάρξουν και εναλλαγές στην ΚΟ του ΚΚΕ και να του δοθεί η ευκαιρία να προσφέρει και σε άλλα μέτωπα δράσης, δεδομένου ότι ο Βασίλης Εφραιμίδης, όπως και όλα τα ηγετικά στελέχη του Κόμματος, της παλιάς γενιάς, δεν έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Και με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να πω ότι πραγματικά η πείρα του Βασίλη Εφραιμίδη και η προσφορά του είναι σημαντική, όχι μόνο για τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, αλλά και για όλους τους βουλευτές και του Εθνικού και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αυτή τη στιγμή, δε βρίσκεται εδώ. Δυστυχώς, έχει ένα σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα. Η γυναίκα του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο εκτάκτως και είναι εκεί".

Τα τρία πρώτα ονόματα

"Θα σας ανακοινώσω τα τρία πρώτα ονόματα του ψηφοδελτίου, τα οποία έχουν αποφασιστεί", είπε στη συνέχεια η ΓΓ της ΚΕ, "και ορισμένους άλλους υποψηφίους, που θα σας τους ανακοινώσω με μια σειρά όχι καθορισμένη. Σύντομα στις καθορισμένες προθεσμίες θα δώσουμε πλήρως το ψηφοδέλτιο, τόνισε.

Επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, στην Ευρωβουλή, θα είναι ο σύντροφος Στρατής Κόρακας, βουλευτής του Κόμματος σήμερα στο Εθνικό Κοινοβούλιο, αλλά με σημαντική διεθνή δραστηριότητα σε θεσμικά Οργανα της Ευρώπης και στο Κίνημα Ειρήνης.

Δεύτερος στο ευρωψηφοδέλτιο θα είναι ο σύντροφος Γιάννης Θεωνάς, νυν ευρωβουλευτής,ο οποίος αναμφισβήτητα ξεπέρασε και με τη βοήθεια του Βασίλη Εφραιμίδη το πρώτο στάδιο - έτσι δεν είναι; - της απειρίας και με σημαντική παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο, σύμφωνα και με μαρτυρίες, αν θέλετε, κι άλλων συναδέλφων του.

Τρίτος στο ευρωψηφοδέλτιο θα είναι ο σύντροφος Κώστας Αλυσσανδράκης, καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, είναι και μέλος του ΔΕΠ του Πανεπιστημίου και στο Εθνικό Συμβούλιο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη".

Σημαντικοί παράγοντες στο ψηφοδέλτιο

"Ηδη, έχουμε ανακοινώσει άλλα τέσσερα ονόματα, με διάφορες ευκαιρίες συγκεντρώσεων", επισήμανε η Αλέκα Παπαρήγα και συνέχισε:

"Το όνομα του Γιώργου Χουρμουζιάδη, καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που ειδικεύεται στην Ερευνα Νεολιθικής Περιόδου, αυτή τη στιγμή είναι στη Γαλλία σε σχετική αποστολή με το Πανεπιστήμιό του. Είναι η Λιάνα Κανέλλη, δημοσιογράφος, δικηγόρος, δε νομίζω ότι χρειάζεται να πω περισσότερα.

Είναι η Ελένη Γερασιμίδου, ηθοποιός, έχει υπηρετήσει πάρα πολλά είδη του Θεάτρου.

Και έχουμε ανακοινώσει, επίσης, στη Θεσσαλία τον Γιάννη Παττάκη, νομαρχιακό σύμβουλο και κυρίως αγροτικό στέλεχος στη Θεσσαλία και γενικότερα.

Θα προχωρήσω στην αναγγελία ορισμένων ονομάτων και θα προσπαθήσω να μην παρασυρθώ, ν' αφήσω και κάτι, να δώσει συνέντευξη μετά και η ίδια η ομάδα του ψηφοδελτίου, να μην τα πω εγώ όλα. Ομως, έχει σημασία να αναφερθούν ορισμένα ονόματα.

Είναι ο Αγάπιος Παπανεοφύτου, επίκουρος καθηγητής του Τομέα Ποινικού Δικαίου στο Γενικό Τμήμα Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου.

Είναι η Πόπη Μοσκώφ.

Είναι ο Αλέκος Τομαράς, παιδίατρος, να προσθέσω ότι, όπως και ο Στρατής Κόρακας, έτσι και ο Αλέκος είμαστε από τη γνωστή γενιά της Νεολαίας της ΕΔΑ, των Λαμπράκηδων, του 114 κλπ. Είναι μια γενιά - επιτρέψτε μου να το πω, ίσως και λόγω της ηλικίας μου, δεν μπορώ να την ξεχάσω - δεν είναι και πολύ νέα γενιά, αλλά είναι σημαντική γενιά, σε μια φάση της δεκαετίας του '60, αρκετά σημαντική για τις εξελίξεις στη χώρα μας".

Αναγγελία και άλλων γνωστών ονομάτων

Συνεχίζοντας η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος ανακοίνωσε και άλλους υποψήφιους, λέγοντας:

"Είναι ο Γιώργος Μαυρίκος,συνδικαλιστικό στέλεχος του Κόμματος, γνωστός σας είναι.

Είναι ο Νίκος Σοφιανός, γραμματέας της ΚΝΕ.

Είναι ο Κράτης Κυριαζής, γραμματέας της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας και για να πούμε και την αλήθεια και ο Βασίλης Εφραιμίδης και ο Γιάννης Θεωνάς, τα κατάφεραν πολύ καλά και με τη βοήθεια του Κράτη Κυριαζή, που πολλές φορές ξέρετε η δουλιά του επιτελείου είναι επίσης πάρα πολύ σημαντική και για τους ευρωβουλευτές.

Είναι ο Θανάσης Παφίλης, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και συντονιστής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης.

Είναι η Χριστίνα Τσεντούρου, πρόεδρος του Σωματείου Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών.

Είναι η Βέρα Νικολαϊδου,στέλεχος στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, νομίζω ότι είναι γνωστή.

Είναι ο Νίκος Φακιρίδης από τη Ροδόπη, στέλεχος επίσης στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του συνδικαλιστικού κινήματος των γιατρών".

Τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου

Καταλήγοντας στην παρουσίαση του συνδυασμού, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε:

"Και να πω και δυο τελευταία ονόματα, που ενισχύουν το ψηφοδέλτιο, δυο μέλη του Πολιτικού Γραφείου: Ο Σπύρος Στριφτάρης και ο Κώστας Παρασκευάς.

Η συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιο έχει την έννοια, να δείξει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας τη μεγάλη σημασία που δίνει στις βασικές κοινωνικές δυνάμεις του μετώπου, στην εργατική τάξη, στα μεσαία στρώματα της πόλης και της υπαίθρου.

Οι δυο σύντροφοι, ας το πω έτσι, στα πλαίσια των γενικών αρμοδιοτήτων τους, ειδικεύονται σ' αυτούς τους τομείς και ακριβώς μέσα από το ψηφοδέλτιο θέλουμε να δείξουμε ότι ο κορμός αυτού του λαϊκού μετώπου και της εναλλακτικής λύσης, είναι αυτές οι κοινωνικές δυνάμεις - η εργατική τάξη, τα μεσαία στρώματα της πόλης και του χωριού - βεβαίως με τη διεύρυνση αυτού του μετώπου, με άλλες δυνάμεις, είτε κοινωνικές ή πολιτικές, που μπορούν και πρέπει να συσπειρωθούν σε μια πορεία, για να έχει προοπτική ο άλλος δρόμος και να μην είναι απλώς ένας αγώνας δρόμου, χωρίς τέλος".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ