Τρίτη 29 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κατά των αγωνιζόμενων αγροτών ο Αρειος Πάγος

Ο εισαγγελέας Π. Δημόπουλος προτίθεται να ασκήσει αναίρεση κατά των αποφάσεων των δικαστηρίων, που απάλλαξαν τους κατηγορούμενους για παρακώλυση συγκοινωνιών αγρότες

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου, κινδυνεύουν να οδηγηθούν εκ νέου ακόμη και εκείνοι οι αγρότες που απαλλάχτηκαν με οριστικές δικαστικές αποφάσεις, όταν αντιμετώπιζαν τις κατηγορίες της παρακώλυσης των συγκοινωνιών, επειδή συμμετείχαν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μελετά να ασκήσει αναίρεση κατά των αποφάσεων πολλών δικαστηρίων της χώρας, τα οποία απάλλαξαν αγρότες που κατηγορούνταν για το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών, λόγω παραγραφής του αδικήματος και με βάση το νέο νόμο του υπουργείου Δικαιοσύνης 2721/99.

Η άσκηση αναίρεσης σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μετατραπεί σ' ένα απέραντο "αγροτοδικείο", καθώς υπολογίζεται ότι εκκρεμούν δίκες εναντίον 10.000 περίπου αγροτών. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να "μπλοκάρει" το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή των Ελλήνων.

Να υπενθυμίσουμε ότι, με βάση το άρθρο 26 του τελευταίου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, παραγραφόταν το αξιόποινο και παύει η ποινική δίωξη για αδικήματα που αφορούν τα άρθρα 290, 291 και 292 του Ποινικού Κώδικα και αφορούν παρακώλυση συγκοινωνιών κατά τα έτη 1995, 1996 και 1997 και διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των αγροτών.

Πολλά δικαστήρια σ' όλη την επικράτεια της χώρας έκριναν κατά την εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων ότι η σχετική διάταξη του προαναφερθέντος νόμου είναι συνταγματική.

Αντίθετα, η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ύστερα από πρόταση του εισαγγελέα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Π. Δημόπουλου με μεγάλη πλειοψηφία είχε γνωμοδοτήσει ότι η διάταξη αυτή του νόμου είναι αντισυνταγματική. Με βάση αυτή τη γνωμοδότηση,ο εισαγγελέας Π. Δημόπουλος μελετά να ασκήσει αναίρεση κατά των απαλλακτικών αποφάσεων, ώστε το θέμα να λυθεί από τη δικαιοδοτική Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα κρίνει και πάλι αντισυνταγματική τη διάταξη. Αυτό τότε θα σημάνει ότι όλες οι υποθέσεις που έχουν εκδικαστεί, θα κριθούν εκ νέου από τα δικαστήρια.

Θα πρέπει, τέλος, να επισημάνουμε ότι η υπόθεση αυτή θα κριθεί από το Σεπτέμβρη, καθώς το νέο δικαστικό έτος αρχίζει από τις 15/9/1999.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ